Main menu

header

mircea_m_ionescu… Spectacol de ţinută estetică şi impact la teatrul particular „La Scena”. Realizat cu patos şi multe idei de un artist-total, Sorin Misirianţu, frenetic actor (de teatru şi de film, unde a jucat alături de Armand Assante), dramaturg şi regizor de film (recent a avut, la Roma, premiera filmului „Benvenutti in Italia”) şi de teatru (este directorul de scenă al şocantului „Richard al III-lea”, opera rock de la Naţionalul din Cluj).

… „La Scena” bucureşteană, afişul ultimei premiere atrage prin titlul piesei („Toxic love”, scrisă de Sorin Misirianţu!). Spectacolul cucereşte prin claritatea textului, a demersului regizoral şi prin jocul minunat al celor doi interpreţi de la Naţionalul bucureştean, Costina Ciuciulică (în rolul Dorei) şi Dragoş Stemate (Tony). Regizorul Sorin Misirianţu nu-i la prima sa aventură bucureşteană. A montat la Teatrul de Comedie „Eu, dacă vreau să fluier, fluier”, iar debutul ca regizor „La Scena” l-a făcut tot cu un text românesc („Simona” de Ştefan Caraman), amănunt demn de toată lauda.

… „Toxic Love” este o zguduitoare piesă de actualitate. O frumoasă poveste de dragoste începută fulgerător într-un bar, cu umor şi ironie fină. Dar, pe cât de rapid s-a născut iubirea, pe atât de repede s-a deteriorat, ajungându-se la droguri şi la sinucidere. Unde s-a rupt „filmul”? Cine este vinovat de năucitoarea mărire şi decădere a unui cuplu care părea că a atins sublimul? Întrebări grave, o temă majoră de meditaţie pentru cuplurile de toate vârstele. Tony este pictor, iar Dora, profesoară de sport. Ambii, frumoşi, inteligenţi, cu personalitate. După rapida căsătorie au început „problemele”, mai repede decât ar fi bănuit vreunul dintre ei. Vina porneşte de la Tony, cel care-şi neglijează treptat tânăra şi frumoasa soţie, ba o mai şi înşală, ceea ce, logic, duce la minciuni în lanţ. Vrând să fie din nou iubită ca în primele zile, Dora încearcă să-şi facă soţul gelos şi, între două reprize de droguri, îi spune că l-a înşelat cu un elev de-al ei, ceea ce a dus la excluderea din şcoală. Soţul încornorat nu putea rămâne dator şi, curând, îi comunică Dorei că l-a omorât pe David, elevul care îi zgândărise vanitatea. Distrusă, Dora măreşte doza toxică şi se sinucide. Nu înainte de a-i lăsa un bilet din care aflăm că idila cu elevul n-a fost decât o poveste, ca să-şi recapete iubirea lui Tony. Ţinând cadavrul soţiei în braţe, Tony mărturiseşte că nu l-a întâlnit vreodată pe David, imaginaţia Dorei!

… O poveste cutremurătoare, jucată extraordinar de Costina Ciuciulică şi Dragoş Stemate. Tânăra actriţă, venită din briza mării, încântă pur şi simplu prin trecerile de la sensibilitate la furie, de la umor stilat la tristeţe, prin inflexiunile unei voci atât de clare. Un minunat recital la care a contribuit şi partenerul, Dragoş Stemate, cu molipsitoarea sa forţă scenică. Finalul în şoaptă a fost uşor acoperit de muzica poate prea tare. Lucru minor, ce se va rezolva, negreşit, într-un excelent spectacol de văzut şi de revăzut.