Main menu

header

…Pentru cei care merg la teatru să moară de râs, Georges Feyedeau este un garant sută la sută. Nu doar pentru că a scris  vreo 60 de piese, unele jucate cu succes nebun şi la „Comedia Franceză”, cât pentru că a deprins ca nimeni altul, parcă, meşteşugul nemuritoarelor comedii uşoare, bulevardiere, de care oamenii au avut întotdeauna nevoie pentru deconectare. Şi în România francezul a făcut furori, cu „Puricele în ureche”, într-un încântător spectacol la „Bulandra”, în ’69 (cu regretaţii Gina Patrichi, Octavian Cotescu şi Florian Pittiş), cu acelaşi text la teatrul radiofonic şi, spre finele mileniului trecut, cu triumful lui Mălăele, la „Nottara”. Acum, la noi, mai exact la Teatrul „Metropolis”, un alt Feyedeau, primul lui mare succes mondial, „Tailleur pour dames”, tradus, parcă nu prea fericit, „Doctori, femei şi alte întâmplări”.

…Dacă se joacă Feyedeau, poate fi o sâmbătă cu fotbal, cu o caniculă de să topească pietrele, că sala este plină ochi, cum s-a întâmplat şi la prima reprezentaţie de la „Metropolis” din stagiunea estivală, unde publicul a râs cu lacrimi. De „vină” a fost textul spumos (eterna tramă a adulterului, de data aceasta într-un cerc viţios), maiestuos condus de „maestrul comediei franceze bulevardiere”, dar şi jocul debordant, frenetic al actorilor, plus montarea alertă a lui Emanuel Pârvu.

…Este un spectacol de public (fără rabat artistic!), ce se va juca negreşit multă vreme cu casa închisă, un veritabil show de echipă, în ritm modern, abordat cu poftă şi cu har, semn că textul i-a capacitat pe toţi, actori şi regizor. „Partea leului” o taie Mihai Bendeac, veritabilă „bombă” care aruncă publicul în aer la fiecare apariţie în scenă (şi sunt foarte multe în cele 105 minute ale reprezentaţiei), comediant irezistibil în forţa sa de improvizaţie, care aminteşte de Dem Rădulescu! Aplauze însă şi pentru minunatele Adina Popescu (Soacra) şi Anca Sigartău (Spaniola Rosa), pentru Vlad Corbeanu (Servitorul) şi Gabriel Costin (Pomponette), plini de farmec în roluri aparent mici, pentru Adrian Titieni (Generalul), Mirela Zeţa (Amanta doctorului Moulineaux) şi… Emanuel Pârvu (Doctorul), puncte de culoare, dar şi de echilibru într-o molipsitoare nebunie teatrală. Care, cel puţin pentru o seară, îi face pe toţi să uite de tristeţi şi de „probleme”…