Main menu

header

…Cine a poposit în acest început de august în orașul lui Bacovia, pe malul Bistriței atât de liniștite, a avut câteva clipe senzația că a greșit destinația! Pentru că Bacăul acestor zile are aerul unei capitale culturale, sub marea și frumoasa nebunie a minunatei actrițe Anca Sigartău de a face în orașul unde este directoarea Teatrului Bacovia (din aprilie, acest an!) un Festival cum n-a mai fost în România! Un Festival amintind prin titlu de acel Eveniment mondial al muzicii, Woodstock-ul american, pornit nu prea departe de New York, în august ’69, cu 50.000 de spectatori, ca să ajungă rapid la jumătate de milion de fericiți participanți la Sărbătoare.

…Acum, în Bacău, tot într-un august fierbinte, între 1 şi 16 august (în fiecare an, Festivalul se va desfășura în această perioadă!), „Theaterstock” („stock” se poate traduce și „tulpină”, „trunchi”, „rădăcină”!), un fascinant Internațional Arts Festival. Sau „Cel mai mare Festival de artele spectacolului din întreaga țară”, cum îl definesc, cu mândrie, ambițioșii organizatori, ca și publicul băcăuan. Nu-i doar teatru-convențional, ci și teatru-dans, teatru-circ, teatru de stradă, work-shop-uri, conferințe cu personalități. În Bacău și în împrejurimi, toată lumea respiră Frumosul într-un nemaiîntâlnit Festival. În sălile Teatrului „Bacovia”, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”, la „Ateneu” sau Centrul de cultură „George Apostu”, la Centrul de Afaceri și Expoziții, în Piața Catedralei, în fața Hotelului Decebal, în muzee, baruri, parcuri...

…Un Megafestival cu nu mai puțin de 10 (zece) secțiuni! „Povestea noastră”, dedicată reperelor teatrale românești, fiind invitate la ediția de debut Teatrele Naționale din București, Cluj, Craiova, Iași, Timișoara, Teatrul Evreiesc de Stat București, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul German de Stat Timișoara și altele… „Focus”, secțiune rezervată unui teatru, anul acesta „Bulandra”, cu un evantai de excelente spectacole: „Artă” și „Conversație după înmormântare”, ambele de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu, respectiv Ducu Darie; „Coada” de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian, „Pescărușul” de Cehov, un spectacol-laborator condus de Antoaneta Cojocaru… „Focus” un regizor - Alexander Hausvater, cu „Frau Hess și grădinile ei” (la TES) și „Balcanicele” (la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște)... Secțiunea internațională „Mari maeștri/Teatru în mișcare” cu spectacole din Germania, Israel, Polonia, Rusia, Ungaria… „Street Art Performance”, cu 16 companii celebre din lume în arta stradală (la Sibiu au fost numai 4!)… Secțiunea „Teatrul Independent” aduce pe scenele „Theaterstock-ului” nu mai puțin de 54 de spectacole!... „Rhytmicity” - o secțiune cu teatru-dans, world-music și concerte de fado, flamenco, muzică africană, asiatică… „Street colors” reunind cinci dintre cei mai cunoscuți artiști de pictură 3D… „Conferințele Bacovia” și „Bursa independenților” completează cele zece Secțiuni care fac ca, timp de 16 zile, Bacăul să se bucure de forța artelor spectacolului!