Main menu

header

…2015 a debutat, sub lacrimi, în dramaturgia autohtonă. Unul dintre valoroșii dramaturgi români, totodată și un minunat Mecena al cărții de teatru, susţinută admirabil prin editura sa Nemira, Valentin Nicolau, s-a ridicat, neașteptat, nedrept, la nici 55 de ani, la Ceruri! Poate doar să vadă cum este cu „Legenda ultimului împărat”, lansată, în fond, de Caligula, altfel, titlul piesei sale de excepție ce s-a jucat cu succes nebun la Naționalul bucureștean! La TNB ne-am și despărțit ultima oară, în decembrie, când am pus de-o întâlnire, săptămâna aceasta, cu una dintre ultimele sale piese, să-i găsim regizor și actori potriviți pentru a o monta în primăvară la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu! Nu pot să cred că seriosul Valentin Nicolau nu va veni la întâlnire! Dar țin să-mi respect promisiunea, iar în debut de primăvară să aibă loc premiera, în briza Dunării, semn de prețuire pentru un remarcabil dramaturg român!

…Viața merge, impasibil, înainte. Și Naționalul bucureștean se prezintă, la acest început de an, aplecat încântător spre dramaturgia română. După ce a tras cortina peste 2014 cu o piesă autohtonă aparte („Dumnezeu se îmbracă la second-hand”, de vâlceanul Iulian Margu, text potențat de regia de maestru a lui Ion Caramitru), prima scenă a țării a deschis noul an cu o frumoasă „dublă” autohtonă săptămâna trecută. Mai întâi, după 88 de ani, repunerea în circuit a unei comedii a regelui Romanțelor, Ion Minulescu, „Allegro, ma non troppo”, lecție de scriitură dramatică, articulată cu har la prezent de jocul formidabil al lui Gavril Pătru și Marius Rizea. Cum în viitorul apropiat vom rezerva o cronică spectacolului, anticipez, doar, că el se va juca vreme lungă cu casa închisă!

…Tot un text românesc (căci autoarea, Anița Nandriș-Cudla, s-a născut în Bucovina, în 1904, unde a și decedat în 1984), tulburător numai și după titlul romanului, „20 de ani în Siberia”, dramatizat de regizorul spectacolului, freneticul Sorin Misirianțu. Un spectacol răvășitor despre deportările românilor din Bucovina (putem adăuga și din Basarabia), începute în 1941. În cadrul programului „Procesul Comunismului prin teatru”, acest monolog dramatic, greu, susținut de o actriță matură, Amalia Ciolan… Și tot la TNB, duminica trecută, a treia premieră, una în cadrul deja cunoscutului „9G” (Noua Generație). De data aceasta, n-a fost un text românesc, ci o piesă elvețiană interesantă („Dragoste în patru tablouri” de Lukas Barfuss, în regia Elenei Morar), care s-a jucat și la Oradea.

… Debut de an în forță și la Teatrul de Comedie, care anunță „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian (cum în mai se împlinesc 70 de ani de la dispariția autorului, adio probleme cu drepturile de autor!), la „Nottara”, unde se pune de un spectacol-eveniment („Vestul singuratic” de irlandezul Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu și cu un trio de cinci stele: Adi Vasluianu - Vlad Zamfirescu - Florin Piersic Jr), și la Teatrul Mic, unde se visează piscuri sub noul directorat al apreciatului actor Mihai Dinvale…