Main menu

header

irina nistorCine ar fi crezut la avanpremiera de anul acesta, de la Berlinală, că Ethan Hawke va veni în România să-şi lanseze „Înainte de miezul nopţii”, pelicula mult aşteptată a trilogiei, care cuprinde şi celelalte două pelicule cult, „Înainte de răsărit” (1995) şi „Înainte de apus” (2004)? În plus, a fost o seară dedicată copiilor romi, pe care mama sa, americanca Leslie Hawke, împreună cu românca Maria Gheorghiu încearcă să-i aducă la grădiniţă din colţurile cele mai îndepărtate ale vieţii la ţară.

Filmul e continuarea unei poveşti de dragoste începute acum 18 ani (care nu există însă şi în realitate între Ethan Hawke şi Julie Delpy, aşa cum s-ar putea crede). Pe cei doi îi găsim în Grecia, mai cuceritoare ca niciodată, îi ascultăm discutând despre căsnicie, copii, divorţuri, familii recompuse, poziţia femeii în secolul al XXI-lea, într-un ping-pong de replici, adesea strălucite. Scena cea mai frumoasă este însă în jurul unei mese, împreună cu prietenii şi cu reprezentanţi ai tuturor generaţiilor. Bătrânul scriitor este nimeni altul decât Walter Lassaly, care, în 1964, a fost director de imagine pentru „Zorba grecul”, până atunci încântându-ne şi cu cadre de neuitat din britanicele: „Gustul mierii”, „Singurătatea alergătorului de cursă lungă” sau „Tom Jones”. Copiii sunt formidabili: un băieţel care la vârsta pubertăţii comunică greu cu tatăl şi mai uşor cu mama vitregă, dar şi gemenele blonde, care seamănă ameţitor cu Julie şi care au ajuns în scenariu din viaţa regizorului, Richard Linklater, care are două fetiţe, pe una dintre ele, din iubire pentru România, chemând-o Alina. Pe scurt o minivacanţă cinematografică numai bună pe o vară fierbinte!

„Înainte de miezul nopţii“

„Before midnight“
SUA, 2013
Regia: Richard Linklater
Cu: Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey Fitzpatrick, Ariane Labed, Athina Rachel Tsangari, Walter Lassaly, Yannis Papadopoulos, Yota Argyropoulou, Xenia Kalogeropoulou
Distribuit de: InterComFilm Distribution