Main menu

header

irina nistorCea mai recentă creaţie a lui Horaţiu Mălăele, ca regizor şi actor, este un film interzis celor care n-au împlinit încă 15 ani, pentru că pe alocuri e mai… decoltat. Povestea începe cu un şir de îngeri, rude apropiate cu clovnii, ca să facă o trecere mai puţin înfricoşătoare între lumi. Soarta a trei prieteni, ca în bancurile de altădată: un român, Horaţiu, un bulgar, Mihai Gruia Sandu, şi, fireşte, după cum îi sună şi numele, un rus, Igor Caras-Romanov, le e pecetluită după ce fac imprudenţa de a lăsa o ţigancă să le ghicească viitorul, nu prea îndepărtat şi limitat. De aici încolo intrăm într-un univers ce aminteşte de cel al lui Mircea Eliade; doar că, din când în când, ne mai aduce şi cu picioarele pe pământ, la corupţie şi la doritorii de a asigura cu sila integritatea afacerilor.

Ca să se păstreze o atmosferă bahică, talentatul Romanov cântă de zor, amintindu-ne, fireşte, de „Nuntă în Basarabia”, o comedie ce a circulat mult şi i-a distrat pe spectatori.
Textul lui Adrian Lustig, transformat în imagini cu mult umor, adesea, fireşte, negru, duce cu gândul la izbutita sa piesă de teatru „Pocher”. Un personaj misterios, o întrupare a morţii serafice şi uşor asiatică este lăsată în grijă Crinei Semciuc, care, cu siguranţă, că ar fi fost bine să rămână o prezenţă mută. Tulburătoare este scena lăcomiei vecinilor, mai ceva ca în locuinţa Bubulinei lui „Zorba Grecu”, doar că acolo măcar biata femeie deja murise când au venit cu toţii să se înfrupte din bunurile sale. Marea revelaţie este tânărul Mălăele, Bogdan, într-o scenă dură, faţă în faţă cu tatăl său. În rolul poliţistului, strălucitul Mihai Dorobanţu, care semnează şi scenografia. Pe scurt, o premieră care nu trebuie ratată, ci savurată.

Funeralii fericite

România, 2013
Regia: Horaţiu Mălăele
Cu: Horaţiu Mălăele, Crina Semciuc, Florin Zamfirescu, Alexandru Bindea, Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Dorina Lazăr, Antoaneta Zaharia, Mihai Dorobanţu
Distribuit de: MediaPro Distribution