Main menu

header

irina nistorTitlul de lucru „Puzzle cu un orb” era mult mai incitant, dar probabil că nu au vrut să destăinuiască din prima clipă personajul întruchipat strălucit de Dan Nuţu, care-şi face astfel revenirea pe marele ecran după o pauză considerabilă. Sigur că ideea de a folosi nişte imagini dintr-o peliculă din tinereţe alături de partenera de joc de acum şi de atunci, Ioana Pavelescu, în „Rătăcire” din 1978, al lui Alexandru Tatos, pare strălucită, doar că efectul e bizar. Imaginile arată ca de pe o altă lume sau mai bine zis chiar între lumi, ceea ce dă mai degrabă senzaţia unei şedinţe de spiritism.
Povestea scriitorului a cărui casă urmează să fie recuperată, contra datoriilor, de un executor sentimental (Adrian Titieni) e destul de trasă de păr, în încercarea de a construi istorioare peste istorioare. Se ajunge la o nevastă imposibilă (Cătălina Mustaţă), o amantă bizară (Skovran Tunde) şi o fiică preocupată exclusiv de lumea virtuală. Vladimir Găitan este un antreprenor nemilos, dar bine conturat, Şerban Ionescu, un şef arivist, iar Rodica Mandache, Florica, o menajeră atemporală.

Foarte reuşită este coloana sonoră, semnată de Petru Mărgineanu şi Daniel Mănoiu, scenografia impecabilă a lui Călin Papură, inclusiv un tablou, ce-i drept, cu conotaţii uşor vulgare, dar potrivit în situaţia dată.

Din tramă nu lipseşte tragedia drogurilor şi psihanalista, din păcate, una destul de superficială şi ineficientă (n-ar fi stricat o vizionare a serialului HBO „În derivă”), chiar dacă aşa şi-a imaginat-o iniţial dramaturgul argentinian Mario Diament, de la a cărui piesă a pornit scenariul pe care-l girează şi Adrian Lustig şi Andrei Zincă.
Nostalgia pentru serialul românesc al aceluiaşi regizor Andrei Zincă rămâne - „La urgenţă” a fost un succes!

Puzzle

România, 2013
Regia: Andrei Zincă
Cu: Adrian Titieni, Dan Nuţu, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache, Skovran Tunde, Şerban Ionescu, Vladimir Găitan, Cătălina Mustaţă
Distribuit de: Castel Film