Main menu

header

irina nistorCe poate fi mai frumos decât misterul unei mari iubiri descris de un scriitor de talia lui Scott Fitzgerald, un pătimaş la rândul său, cu o viaţă plină de semne de întrebare şi nelinişti? Mai greu e să transpui toate astea într-un cinema al mileniului III, în 3D, în 2013, când vii dintr-o frumoasă Australie, precum Baz Luhrmann, care pare să nu aibă sentimente în relief, ci plate şi oarecare. Sigur că este extrem de colorat, gălăgios ca anii ’20, cu haine spectaculoase şi un serviciu de ceai pe care ţi l-ai dori cadou de nuntă. Dar, în rest, este de o superficialitate dureroasă, o şampanie care se răsuflă rapid, chiar dacă te ameţeşte mai întâi.

Afişul îţi ia ochii şi muzica te obsedează multă vreme! DiCaprio are un zâmbet fermecător, dar insuficient de subtil, iar ea, englezoaica sofisticată, Carey Mulligan, era mai bine pe covorul roşu, mai în largul ei.

Începe promiţător, în alb-negru, totul într-un fel de cutie chinezească, stil labirint, apoi câţiva fulgi de nea, care sunt secretul unui IMAX impecabil! Apare anul 1922, şi Bursa, care pândeşte să cadă, sărăcind lumea (cam ca în zilele noastre), dar şi o casă somptuoasă americănească, în care invitaţia la masă se face în franceză, un viitor prieten temporar (Tobey Maguire) al Fantomaticului Gatsby, care ne spune povestea şi însoţeşte cele două ore şi 22 de minute cu comentarii adesea obositoare, dar ne duce şi în locuri şi timpuri inaccesibile!
E un film pe care nu-l poţi ocoli, e păcat să nu-l vezi, mai ales că a ajuns pe ecranele noastre simultan cu Cannes-ul, dar n-ar strica şi o reluare, în paralel, a versiunilor din 1949 şi 1974, cea mută, din 1926, pierzându-se, din păcate!

„Marele Gatsby“

„The Great Gatsby“
SUA, Australia, 2013
Regia: Baz Luhrmann
Cu: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Isla Fisher, Jack Thompson, Joel Edgerton, Amitabh Bachchan, Gemma Ward, Callan McAuliffe
Distribuit de MediaPro Distribution