Main menu

header

irina nistorIncredibil, dar adevărat: această comedie neagră (pe alocuri şi la propriu, şi la figurat) se bazează pe fapte reale. Un instructor de fitness, neîmpăcat cu condiţia sa aparent modestă pentru iluziile visului american, pune la cale răpirea unui om bogat şi cam dubios, ca să-şi însuşească averea sa, ajutat de doi indivizi şi mai înceţi la minte şi mai… „bronzaţi”. Povestea chiar s-a întâmplat cândva, în 1994-1995, idolii răufăcătorului fiind nişte personaje cinematografice ca Rocky, Scarface sau Naşul. Muşchii par să fie principala sa ocupaţie - ba chiar obsesie - şi nu lipsesc steroizii, dar nici dezastrele.
Ca să fie totul complet, apare şi o fată frumoasă, dansatoare la bară, pe care, stupoare, o cheamă Sorina Luminiţa, e din Transilvania şi vrea să îşi croiască drum în SUA. Numele său de afiş este Bar Paly - în acte Barbara Phaly - s-a născut la Tel-Aviv, în Israel, iar în scenariu brusc devine rusoaică (de bază jucând în filme tv, singura excepţie relativ notabilă fiind „Stiletto”, un thriller de groază cu Tom Berenger).

În toată ecuaţia mai intervine şi un căţeluş, Chopin, adorabil şi foarte costisitor, pe care menajera hispanică îl strigă Ciopa! Una dintre urmăriri se sfârşeşte în dreptul unei prăvălii pe a cărei firmă scrie „Kalik”, iar victima cretinilor e jucată de Tony Shalhoub, care nu e evreu ca în scenariu, ci libanez şi care s-a făcut remarcat în pelicule de valoare ca „Monk” sau „Hemingway & Gelhorn” ori ca o voce în animaţia „Cars” („Maşinuţe”).

Ceea ce cu siguranţă o să vă ia ochii este însă decapotabila violet, extrem de hollywoodiană, care o să îngrozească tranşarea unor amărâţi şi mărginirea unor vecini, chiar dacă au parte de un paradis înconjurător!

„Trage tare şi te scoţi“

„Pain & Gain“
SUA, 2013
Regia: Michael Bay
Cu: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Bar Paly, Tony Shalhoub
Distribuit de: Ro Image 2000