Main menu

header

irina nistorPersonajul în armură modernă, ultrasofisticată, a fost descoperit de publicul nostru direct pe marele ecran, şi nu în benzile desenate, ca peste Ocean. Rolul i-a fost încredinţat lui Robert Downey Jr, care e foarte solicitat în ultima vreme (inclusiv pentru un Sherlock Holmes atipic). În episodul de faţă are grijă, la un moment dat, să ne amintească şi că l-a întruchipat pe Chaplin, imitând mersul celebrului vagabond de pe vremea peliculelor mute.

Supereroul de oţel, care în original este de fier, e ceva mai pământean decât confraţii săi. Suferă din când în când de atacuri de panică şi mai trage la măsea. Dar nu prea tare, că nu l-a lăsat cenzura. Reuşeşte să funcţioneze şi, după 72 de ore nedormite, îşi ia ca asistent un puşti adorabil şi foarte ingenios, are o iubită destul de înţepată, rol adjudecat de Gwyneth Paltrow, care e geloasă pe o aventură trecătoare a inventatorului, Rebecca Hall (lansată mai ales de Woody Allen în „Vicky, Cristina, Barcelona”). Una dintre prezenţele cele mai simpatice e bodyguardul, care pare că are un IQ destul de aproximativ, în schimb e fanul unui serial britanic adorabil „Downton Abbey”, ceea ce-l face să crească în ochii privitorilor avizaţi. El e interpretat de fostul regizor al seriei, Jon Favreau, devenit acum producător executiv.

Realizatorul părţii a treia e nimeni altul decât Shane Black, părintele altui titlu cult din anii ’80: „Armă fatală”. Personajele negative sunt două la număr: Sir Ben Kingsley, care nu mai e paşnicul Gandhi, ci un mandarin bizar şi apucat, dar şi Guy Pearce (cu care am făcut cunoştinţă cândva în „L.A. Confidential”) şi căruia i s-a dăruit o scenă de o poezie şi de o frumuseţe rare, cea a materializării creierului uman, într-un dans al luminiţelor stelare.

„Omul de oţel 3“

„Iron Man 3“
SUA, 2013
Regia: Shane Black
Cu: Robert Dawney Jr, Guy Pearce, Gwyneth Paltrow, Jon Favreau, Don Cheadde, Ben Kingsley.
Distribuit de: Forum Film România