Main menu

header

irina nistorFoarte nostima, inteligenta şi adesea imposibila Tina Fey e acum selecţioner de viitori studenţi la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, aflată pe teritoriul american.
Cu ocazia acestei comedii adorabile aflăm şi lucruri serioase, mai ales pentru cei interesaţi de detalii picante la admitere şi adesea esenţiale. De exemplu, cum se face trierea candidaţilor, mai ceva ca în jocurile televizate prezentate cândva de Andrei Gheorghe la PRO. Criteriile sunt adesea dintre cele mai bizare.

Regizorul Paul Weitz, care a făcut acum patru ani şi un film despre vampiri, dar şi „American Dreamz” şi „About a Boy”, ambele cu Hugh Grant, pare că s-a decis să-l schimbe cu un actor mai tânăr, nu la fel de carismatic, dar mai cu haz, Paul Rudd.
Din fericire, pelicula nu alunecă pe o pantă vulgară, deşi realizatorul are în filmografie o… „Plăcintă americană”. De data asta merge mai degrabă pe ceva ecologie, viaţa la fermă, copii înfiaţi, preferabil din Africa neagră, şi mai ales salvarea lumii, mai ceva ca Bruce Willis şi Tom Cruise la un loc.
Singurul personaj atipic este mama eroinei cu nume shakespearian Portia, din „Neguţătorul din Veneţia”. Lili Tomlin e un părinte tomnatic, ironic şi cu o schimbare de destin total neaşteptată, inclusiv din partea fetei de pe ecran.

Competiţia universitară se dovedeşte a fi acerbă şi în rândul corpului profesoral, care se invidiază şi se sapă cu mare râvnă, mai ales când anunţă retragerea un domn relativ respectabil şi rămân în urmă două fete cucuiete.
O scenă antologică este cea care ar putea fi supranumită: Cum să ai grijă de copiii altuia, cât să se aplice şi la ei zicala, destul de sumbră: Cine are să-i trăiască, cine nu să nu-şi dorească. Dar nu se ştie niciodată de unde sare iepurele!

„Admis pe pile“

„Admission“
SUA, 2013
Regia: Paul Weitz
Cu: Paul Rudd, Tina Fey, Michael Sheen, Lili Tomlin, Sonya Walger, Gloria Reuben, Sarita Choundhury, Olek Krupa
Distribuit de: Ro Image 2000, Prorom