Main menu

header

irina nistor„Mamaia” e o poveste pe repede-înainte, într-un ritm ameţitor, aşa cum sunt filmele marca producţie PRO, cu aromă americană, marea calitate fiind faptul că i-a oferit Stelei Popescu un rol principal. În „Toată lumea din familia noastră” am tot sperat să i se mai găsească măcar câteva replici, ca să ne bucurăm de talentul său incontestabil, dintr-o carieră care a început din 1958 cu „Alo, aţi greşit numărul”, trecând prin filme memorabile ca „Faust XX” al lui Ion Popescu-Gopo, istoricul lui Vitanidis „Cantemir” sau „Figuranţii” al Malvinei Urşianu, ca să nu ne amintim de fiecare dată doar de „Astă-seară dansăm în familie” sau „Nea Mărin Miliardar”.

Ideea Almei Bacula şi a regizorului Jesus del Cerro a fost să trateze în cheie comică o chestiune serioasă şi gravă, ba chiar tristă, cum bine spuneau pe scenă la spectaculoasa premieră, uitarea bunicilor undeva în casele de la ţară, atunci când, de fapt, generaţiile s-ar putea înţelege perfect între ele, chiar şi la un loc. Ca de obicei, Valentin Teodosiu (care seamănă tot mai tare cu Sean Connery) este într-un rol negativ, al întreprinzătorului neîndurător, care vrea să dărâme nişte case, spre a construi un… zgârie-nori. Are doi băieţi, mai mult sau mai puţin beizadele, şi în această ecuaţie apare şi o fată frumoasă, chiar dacă e cam... hoaţă.

Seniorii te duc cu gândul la „Hotelul Marigold” sau la un film care încă n-a sosit pe marile noastre ecrane, „Quartetul”, ambele cu Maggie Smith. Ideea scenariului i-a aparţinut lui Bogdan Mirică, a cărui „Bora Bora” ne-a încântat acum ceva vreme.

E amuzant că bătrânica se uită la serialul „Aniela”, iar gagurile aduc mai mult cu cele din peliculele mute de altădată, ceea ce nu-i neapărat un reproş.

Mamaia

România, 2013
Regia: Jesus del Cerro
Cu: Stela Popescu, Valentin Teodosiu, Mădălina Anea, Liviu Vârciu, Anca Ţurcaşiu, Ion Dichiseanu, Adrian Văncică
Distribuit de: Media ProDistribution