Main menu

header

irina nistorMult aşteptata poveste nu este un remake, cum am fi putut crede, ci un prequel, adică povestea Magicianului, pe care îl chema Oscar (sperăm să tragă la un premiu, măcar pentru imagine), în rest păstrând tipicul variantei ultracelebre din 1939, şi anume primele cadre sunt alb-negru, chiar şi binecunoscutul castel Disney. MGM-ul, care are drepturile absolute asupra trecutului, nu i-a lăsat pe actualii realizatori să folosească nici pantofiorii roşii, nici măcar curcubeul, ce apare extrem de palid pe genericul final, iar vrăjitoarea a trebuit să aibă altă nuanţă de verde a pielii, ca să nu se ajungă la un proces, cu plată de daune.

Per total însă, filmul este o adevărată feerie, cu femei extrem de frumoase: Rachel Weisz, Michelle Williams şi Mila Kunis (până şi pe post de cotoroanţă e înduioşătoare).
Istoria începe în 1905, cu un escroc care se dă drept prestidigitator şi care are şi un asistent, pe nume Frank Baum, ca autorul celor 14 scrieri din Ţinutul Oz; vocea actorului Zach Braff este mai apoi folosită pentru ataşanta şi impertinenta maimuţică zburătoare. La iarmaroc este şi un personaj negativ, pe care-l cheamă Vlad, şi a cărui origine nu se precizează, dar care e un dur. Vine tornada şi şarlatanul reuşeşte să fugă cu un balon (şi la Londra, şi în România pentru puţinii aleşi acesta a fost motiv de plimbare a ziariştilor aleşi pe sprânceană) şi se trezeşte într-un ţinut cu flori miraculoase şi trei surori de vis, care se luptă pentru supremaţia în împărăţie.
Dorothy, alias Judy Garland, e oarecum înlocuită de o păpuşă de porţelan, întruchiparea unei fetiţe care-şi dorea o minune când fusese la spectacolul falsului atotputernic. Artificiile fac toţi banii şi ne duc cu gândul la cele de încheiere a Festivalului „Anonimul”.

„Grozavul şi puternicul Oz“

„Oz the great and powerful“
SUA, 2013
Regia: Sam Raimi
Cu: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach Braff, Joey King, Bruce Campbell, Tim Holmes
Distribuit de: Forum Film România