Main menu

header

irina_nistorLa pomul lăudat să nu te duci cu sacul... nici măcar dacă ţi se promite o călătorie la Istanbul. Sau, mai precis, o teroare. Liam Neeson revine cu fosta nevastă şi fiică din scenariu, care începea şi se termina la Paris, luând-o de la capăt, parcă şi mai violent şi, din păcate, şi mai inutil. Albanezii vor să se răzbune (ni se prezintă, pe scurt, ce s-a întâmplat, să-i zicem, în primul episod, ca să ni se împrospăteze memoria). Producătorul francez Luc Besson, care dădea cândva lovitura cu „Nikita” sau „Al cincilea element” ori „Taxi”, ar fi trebuit să aibă mai mult fler atunci când a schimbat regizorul, lăsându-l pe Olivier Megaton în locul lui Pierre Morel.

În categoria nereuşite intră şi alegerea lui Maggie Grace în rolul copilei, care ar trebui să ne înduioşeze şi pe care abia aştepţi s-o împuşte careva. Probabil că unul dintre criterii a fost că o ştie lumea din serialul „Lost” sau din partitura relativ minoră din „Saga: Amurg”, partea întâi şi a doua, unde este Irina…

Pelicula dă impresia că a fost finanţată de Ministerul Turismului din Turcia, pentru că ni se face un tur de oraş aprofundat, asezonat cu gloanţe, alergături, pumni, picioare, ceai, bazar, şaorme sau kebab.

Prima parte a fost catalogată drept rasistă, că se leagă de arabi şi de est-europeni (?!). Singurul moment ceva mai sensibil şi cu umor este al tatălui gelos pe iubitul puştoaicei adorate, care în ochii săi rămâne un copilaş. Sau cum ar zice subtitratoarea: „decât… un copilaş” fără negaţie! Zadarnic atât de mult zgomot pentru nimic! Famke Janssen, fostă Bond Girl, ar fi meritat o soartă mai bună, ca de altfel şi croatul Rade Serbedzjia, minunat în „Cu ochii larg închişi”, semnat de irepetabilul Stanley Kubrick.

„Taken 2“

„Taken 2: Teroare în Istanbul“
Franţa, 2012
Regia: Olivier Megaton
Cu: Liam Neeson, Maggie Grace, Leland Orser, Famke Janssen, Jon Gries, Rade Serbedzjia
Distribuit de: MediaPro Distribution