Main menu

header

irina_nistorAcum câţiva ani, Julie Delpy a venit la TIFF şi mai apoi i-a oferit un rol de vrăjitoare cam dubioasă româncei Anamaria Marinca, în „Contesa ”, pe care ar fi fost mai bine să o fi distribuit în ceea ce se vrea o comedie bizară. „Explozie în familie” are ca subtitlu în varianta românească Skylab, numele unui satelit american ce urma să se prăbuşească undeva pe Pământ în iulie 1979. După cum e lesne de ghicit, Franţa a fost cruţată, deşi se credea că acolo se va sfârşi aşa-numitul „Laborator din cer”. Pentru regizoarea scenaristă şi actriţă e o ocazie de a-şi retrăi propria adolescenţă, recreând atmosfera din Bretania sfârşitului de deceniu al VII-lea.

În distribuţie veţi regăsi în rolul unchiului pe punctul de a-şi pierde memoria şi minţile pe însuşi tatăl cineastei Albert Delpy, pe care l-a mai distribuit şi în „Before Sunset” şi pe care l-aţi zărit în recentul „Mammuth” cu Gérard Depardieu. Alte două nume importante sunt bunicile Bernadette Lafont (74 de ani) şi Emmanuelle Riva (85 de ani, protagonista recentului Palme d’Or „Amour”).

Cei mai reuşiţi sunt copiii, care au tot felul de idei trăsnite, dar şi complexele aferente vârstei. Discuţiile au tentă politică, de stânga şi de dreapta, cu referiri la Mitterrand, care încă nu ajunsese preşedinte, şansonetele fac toţi banii, dar per total, la final, te bucuri că n-ai o familie prea numeroasă, pentru că, orice ai face, conflictele plutesc în aer, iar cei din Capitală sunt cu siguranţă calul de bătaie al provincialilor.

O peliculă cu nuanţă apocaliptică, din care nu lipsesc nici melcii, probabil ca să-i facă puţină reclamă lui Tudor Giurgiu, că tot a fost Julie Delpy invitata lui la Cluj, şi cu siguranţă că ar gusta umorul din „Despre oameni şi melci”.

„Explozie în familie“

„Le Skylab“
Franţa, 2011
Regia: Julie Delpy
Cu: Lou Avarez, Julie Delpy, Eric Elmosnino, Aure Atika, Noemie Lvovsky, Bernadette Lafont, Emmanuelle Riva
Distribuit de: Transilvania Film