Main menu

header

irina_nistorMare înghesuială mare la această animaţie cu mica scoţiană roşcovană şi creaţă, războinică şi plină de personalitate, noua creaţie Disney, rulând în ambele variante, română şi engleză, prin mall-uri şi nu numai, şi ispitindu-i chiar şi pe copiii lui Sharon Stone, care au dat fuga cu celebra lor mamă şi cu pseudo-tatăl vitreg (plus ceva bodyguarzi) să vadă isprăvile puştoaicei din trecut. Foarte frumos este şi scurtmetrajul de dinaintea filmului propriu-zis, o ploaie de stele măturată cu sârg de mai multe generaţii şi care se numeşte „Luna”. Apoi intră în scenă micuţa Merida (un fel de Cynthia Rothrock, echivalentul feminin din anii ’80 al lui Bruce Lee), care aleargă după flăcări, jucăuşe şi albăstrui, dă de o gheonoaie ştirbă şi de un urs care aici, spre deosebire de „Ted”, este personajul negativ, ceea ce, într-un fel, este mai bine; îi pregăteşte pe cei care merg, ca inconştienţii, prin Carpaţii autohtoni nerealizând cât de periculos poate fi un Moş Martin. Fetiţa cea vitează e, de fapt, o prinţesă, iar regatul său are un steag ce seamănă ameţitor cu cel al dacilor, ba şi un fel de tulnic, dar şi nişte tripleţi, ca frăţiori, ce zici că sunt un fel de Morcoveaţă (sau Pistruiatul) clonat.

Ca să facă plăcere spectatorului, se mai încinge şi câte o bătaie, ca în celebrul „7 păcate” de altădată, cu John Wayne şi Marlene Dietrich. Vrăjitoarea vinde nişte orori parcă luate din târgurile improvizate pe marginea şoselei de la noi, plus o poţiune magică la pachet, după care dispare, mai ceva ca atunci când se apelează naiv la tot felul de blesteme salvatoare şi lasă fraierilor un mesaj, la ceaun, ca în telefonia mobilă…

Cioara are şi ea o voce, a lui Steve Purcell, creator de benzi desenate! Pe genericul final figurează, pe lângă o armată de artişti şi copiii echipei, după moda Disney - Pixar, care între timp şi-a făcut şi o Universitate. Pelicula îi este dedicată lui Steve Jobs. Jos pălăria!

„Neînfricata“

„Brave“
SUA, 2012
Regia: Brenda Chapman, Mark Andrews
Voci: Kelly MacDonald/Alina Chinie) (Prinţesa Merida), Emma Thompson/Gabriela Valentir (Regina Elinor), Billy Connoly/Cristi Creţu (Fergus), Julie Walters/Luminiţa Gheorghiu (Vrăjitoarea), Kevin McKidd/Claudiu Stănescu (Lord MacGuffin), Kevin McKidd/Gabriel Costin (Tânărul MacGuffin), Steven Cree/Mihai Bisericaru (Tânărul Macintosh), Craig Ferguson/Aurelian Temişan (Lord Macintosh) Robin Coltrane/Alexandru Georgescu (Lord Dingwall), Paige Barker/Ana Cristea (Merida copil), Sally Kinghorn şi Eilidh Fraser/Anca Sigartău (Dădaca Maudie)
Distribuit de: Forum Film România