Main menu

header

irina_nistor„Iron Sky” e imposibil să nu ducă rapid cu gândul la Crucea de Fier şi, prin urmare, la nazişti. Doar că ideea filmului e să trateze cu mult umor una dintre numeroasele legende care se nasc de îndată ce moare sau dispare ceva ce-şi doreşte toată lumea (Ceauşescu ori Stalin) sau de care nu se poate despărţi (Elvis sau Michael). Prin urmare, una dintre speculaţii a fost şi că fasciştii s-ar fi refugiat pe partea nevăzută a Lunii, unde, fireşte, s-au reorganizat cu un nou Führer (înspăimântătorul Udo Kier, care a jucat cândva şi lângă divele noastre Mihaela Rădulescu şi Monica Bârlădeanu). El ajunge accidental pe Terra, unde... stupoare! Se pregătesc alegerile în SUA, şi o scorpie de muiere e gata de orice ca să le câştige.

Transformarea negrului în blond nordic (care se simte ca un urs polar, după propria mărturisire), ca să aparţină rasei ariene, e dintre cele mai cu haz, deşi pare total incorect politic.

Toţi învaţă engleză de zor, zvastica e omniprezentă, dar şi scena-cheie din „Dictatorul” de şi cu Chaplin, care se joacă, trăgând un şut globului pământesc.

Se mănâncă varză murată - nemţească, normal - au fixul cu Volkswagen-ul. Un mini Mengele visează la nişte case zburătoare... Totul însoţit de muzică wagneriană, mult sex, maşini retro de scris şi răsturnări de situaţie. Hologramele fac parte şi ele din decor, ca de altfel şi tehnologia ultramodernă, care-i umple de invidie pe refugiaţii de pe astrul nopţii. Lansat la TIFF, la Cluj, sub cerul liber, în piaţa din centru, în plină noapte, efectul a fost şi mai spectaculos, dar merită oricum văzută această peliculă atipică.

„Cerul de fier“

„Iron Sky"
Finlanda, Germania, Australia 2012
Regia: Timo Vuorensola
Cu: Julia Dietze, Udo Kier, Kym Jackson, Peta Sergeant
Durata: 93 de minute
Distribuit de: Ro-Image 2000