Main menu

header

irina_nistorSir Ridley Scott e clar obsedat de extratereştri. O dată cu trecerea anilor şi cu apropierea de halta finală, lucrurile iau o întorsătură între religios şi fantastic, pornind în căutarea lui Dumnezeu şi dând peste diverşi monştri, unul mai greţos decât altul şi mai supradimensionat. De data aceasta, Prometheus este numele unei nave care pleacă pe urmele Creatorului, la bordul căreia se află nişte savanţi, o bogătaşă, nimeni alta decât recenta mamă vitregă din „Albă ca Zăpada” Charlize Theron, care e acum mai degrabă un fel de Crăiasa Zăpezilor, rece şi afurisită.

Noomi Rapace (tatuata Emo-Screamo din „Millenium”) e tenace rău, iar prototipul arianului este Michael Fassbender, un robot aproape perfect, care la un moment dat îşi rătăceşte… capul de trup. Guy Pearce, atât de tulburător în „L.A. Confidential”, a devenit aproape de nerecunoscut.

Filmările planetei deprimante sunt făcute în Islanda, dar şi în studiourile britanice Pinewood şi per total povestea aduce ameţitor de mult cu „Odiseea 2001” a lui Kubrick, care tocmai ce a fost reluată la TIFF. Sigur că regizorul, respectabil pentru mulţi, declară cu emfază că este de fapt un prequel al lui „Alien”, din 1979, adică aflăm ce s-a întâmplat înainte de ce am văzut deja în nenumărate episoade. Mult mai multă magie avea recent restauratul „Blade Runner”, tot aşa cum lumea de pe alte planete, cu prototipul cel mai ataşant rămâne „E.T.”-ul lui Steven Spielberg. După cum prezintă el că ar arăta universul în 2089, te bucuri că, biologic, nu mai sunt şanse s-o mai apuci.

„Prometheus“

SUA, 2012
Regia: Ridley Scott
Cu: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green
Distribuit de: Odeon Cineplex