Main menu

header

de Alina Anghel

Partea estică a Anatoliei reprezintă cea mai mare regiune geografică a Turciei şi are legături cu Marea Neagră, dar şi cu Georgia, Armenia, Iran şi Irak. Aici se găseşte cel mai înalt munte din Turcia, Agri Dagi sau Muntele Ararat, cu o înălţime de circa 5.137 de metri (considerat a fi acelaşi munte menţionat în Biblie în care s-a oprit Arca lui Noe după încetarea potopului). Erzurum (sau Cetatea Anatoliei de Est), capitala provinciei cu acelaşi nume, a fost fondată la poalele Munţilor Paladoken, la o altitudine de 1.950 m, fiind un important centru comercial, pe ruta de tranzit dintre Ankara, Trabzon şi Teheran. Indiferent în ce oraş din estul Anatoliei ajunge vizitatorul, găseşte aproximativ aceleaşi feluri de mâncare. Câteva reţete vor fi de ajutor să vă faceţi o idee a gastronomiei acelor locuri.

Kesmeli Yeţil Mercimek Çorbasý - Supă de linte verde
Ingrediente: 200 g linte verde, 80 g tăiţei, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 lingură cu mentă uscată, 50 g făină, 100 ml ulei de porumb, 1 linguriţă cu sare, 2 litri apă şi piper.
Mod de preparare: lintea se pune la înmuiat cu o seară înainte, apoi se fierbe cu puţină sare. Într-o cratiţă se pun uleiul şi făina, se călesc două minute, apoi se adaugă pasta de tomate şi menta. Se ţin două minute pe foc, se adaugă apa, restul de sare şi piperul şi se fierbe zece minute. Se pun tăiţeii, se continuă fierberea încă cinci minute, apoi se adaugă lintea. Se fierbe totul încă cinci minute, apoi se serveşte.

Malatya Usulu Tarhana Çorbasý - Supă cu tarhana Malatya
Supa tarhana este un fel de mâncare tradiţional turcească foarte popular inclusiv astăzi, fiind menţionat în cântece sau poeme. Tarhanaua este preparată din bulgur sau făină de grâu, amestecată doar cu iaurt sau/şi cu legume, lăsată la fermentat, apoi uscată. Având o mare valoare nutriţională, supa tarhana era servită soldaţilor în perioada Imperiului Otoman. Astăzi se prepară mai mult în casele localnicilor, dar se poate găsi şi în meniul unor restaurante.
Ingrediente: 250 g tarhana Malatya, 200 g năut, 500 g spanac verde, 500 ml iaurt, 100 ml ulei sau 50 g unt, 2 litri de apă, sare, piper, mentă uscată şi fulgi de ardei dulce.
Mod de preparare: tarhanaua se pune peste noapte la înmuiat într-un litru de apă. Năutul se pune la înmuiat în acelaşi mod, apoi se fierb separat cu puţină sare, în aceeaşi apă în care s-au înmuiat, eventual mai adăugând puţină apă dacă mai este nevoie. Spanacul se spală şi se taie mărunt, apoi se pune peste tarhanaua dizolvată, iar când acesta s-a înmuiat, se adaugă năutul. Separat se amestecă iaurtul cu puţină apă caldă, ca să nu se taie, se toarnă peste supa din oală, se piperează, se verifică de gust şi se ia de pe foc. Uleiul sau untul se pune la încins într-o tigaie, se adaugă menta şi fulgii de ardei după gust, se călesc un minut, apoi se toarnă peste supa pusă în boluri.

Saç Kavurma - Carne înăbuşită
Ingrediente: 1 kilogram carne de vită sau de oaie, 500 g vinete, 500 g roşii, 1 ardei gras, 100 ml ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: carnea se spală, se taie cuburi şi se fierbe în apă cu sare şi piper până devine fragedă. Se scurge de apă, se căleşte în uleiul încins până devine aurie şi se scoate într-un bol. În uleiul rămas se adaugă vinetele, ardeiul şi roşiile tăiate cuburi. Se călesc zece minute, se adaugă carnea, se condimentează dacă mai este nevoie, se mai ţine pe foc cinci minute, apoi se serveşte.

Elbistan Tavasi - Plăcintă cu carne
Ingrediente: 1,5 kg carne de oaie sau de berbec, 250 g iaurt, 125 g unt sau margarină, 6 ouă, 1/2 lămâie, sare şi piper.
Mod de preparare: carnea de oaie sau de berbec se spală, se taie cuburi şi se fierbe în apă cu sare. Când s-a frăgezit se scurge de apă, se amestecă bine cu untul sau cu margarina şi se pune într-o tavă. Se introduce în cuptorul încins şi se lasă până ce devine aurie. Într-un bol se amestecă iaurtul cu ouăle şi sucul de lămâie, sare şi piper după gust. Se lasă carnea să se răcească puţin, se amestecă împreună cu jumătate din compoziţia cu iaurt, se pune din nou în tavă şi deasupra se toarnă compoziţia lichidă rămasă. Se introduce tava în cuptor şi se coace la foc mediu până ce compoziţia de deasupra devine aurie. Se lasă să se răcească cinci minute, apoi se serveşte.

Mastuva - Orez cu lapte bătut
Ingrediente: 1 litru de lapte bătut, 180 g orez, 30 g unt şi 1/4 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: orezul se spală în câteva ape, apoi se pune la înmuiat în apă caldă 30 de minute. Se scurge de apă, se pune într-o oală împreună cu laptele bătut şi sarea şi se fierbe la foc mediu, amestecând continuu. După ce orezul este fiert, se micşorează flacăra şi se ţine pe foc până se îngroaşă compoziţia. Se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească 5-10 minute, apoi se pune în boluri. Se face o mică adâncitură în mijlocul fiecărui bol şi se pune câte puţin din untul topit în prealabil.

Saç Ekmeði Tatlisi - Budincă de lapte
Ingrediente: 10 ouă, 500 g făină, 500 ml lapte dulce, 100 g miere sau gem, 100 g miez de nucă măcinat şi 1/4 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: într-un castron se amestecă bine cu un tel ouăle, făina şi laptele. Se adaugă sarea şi se pune amestecul la fiert la foc mediu, amestecând cu telul, ca să nu se formeze cocoloaşe. Când s-a îngroşat se ia de pe foc, se toarnă în boluri şi se lasă să se răcească. În momentul servirii se pune în mijloc câte o lingură cu miere sau gem şi se presară cu miez de nucă măcinat.

Mişmiş Tatlýsý - Desert cu caise uscate
Ingrediente: 500 g caise uscate, 225 g zahăr tos, 50 g unt fără sare, 600 ml apă şi 150 g miez de nucă măcinat.
Mod de preparare: untul se topeşte într-o oală, se pun caisele spălate, scurse de apă, şi se călesc cinci minute. Se adaugă apa, zahărul şi se fierbe totul până ce caisele se înmoaie şi se formează un sirop mai gros. Se pune totul în boluri, se presară miezul de nucă măcinat şi se servesc imediat sau după ce s-au răcit.

• Fructele uscate sunt unul dintre ingredientele cel mai des folosite în bucătăria turcească, fiind adăugate practic în aproape toate preparatele, indiferent că sunt dulci sau sărate