Main menu

header

de Anda Postolache

- Tradiţie românească din preajma Crăciunului, ce atestă pioşenia

Pelincile Domnului, scutecele Domnului sau turta cu julfă sunt numele diferite ale unei prăjituri ce se prepară mai ales în mediul rural, în Ajunul Crăciunului. Reţeta diferă nesemnificativ de la o regiune la alta a ţării, în mare fiind asemănătoare şi având acelaşi sens ritualic: întâmpinarea pioasă a Pruncului Iisus.

Singura hrană din Ajun
Femeile evlavioase din vechime au simţit, probabil, nevoia de a face ceva deosebit pentru această zi de Ajun, când se aud peste tot colindătorii, care spun că Maica Domnului „N-are scutec de-nfăşat, / Nici hăinuţe de-mbrăcat, / Preacurata, pentru Fiul de-mpărat…” Atunci, simbolic, această prăjitură, ce se face pentru a fi mâncată în casă drept singura hrană din ziua respectivă, dar şi pentru a fi dată de pomană, se cheamă chiar scutecele sau pelincile Domnului, având forma unor scutece subţiri. În Moldova, preparatul se numeşte turtă cu julfă (julfa fiind compoziţia cu sămânţă de cânepă).
Pentru a fi gustoase şi a ieşi perfect, trebuie respectate întocmai indicaţiile şi etapele. Cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura se pregătesc turtele (scutecele).

Reţeta tradiţională
Ingrediente: 500 g faină, 100 g miere sau zahăr, după gust, 200-300 g nuci pisate, vanilie, rom, coajă rasă de portocală şi lămâie şi 1 praf de sare.
Mod de preparare: din făina cernută se prepară un aluat nedospit, în care se pune sarea. Se rup bucăţi mici din aluatul moale şi se întind cu sucitorul foi cât se poate de subţiri, în formă rotundă, ce se coc pe plită sau în tigaie (groasă de preferinţă, ca să nu se ardă) pe ambele părţi. Este bine să se prepare cu o zi înainte. Se ţin acoperite cu un prosop, iar în Ajun se însiropează. Siropul se face din apă călduţă îndulcită uşor cu miere sau cu zahăr, în care se adaugă esenţele şi aromele. Pe un platou se aşază fiecare turtiţă înmuiată peste care se pune amestecul de nucă pisată cu miere sau cu zahăr, după gust. Se pun astfel mai multe straturi de pelinci însiropate, alternând cu umplutura de nucă îndulcită până se face un fel de tort (poate avea şi zece straturi). Se lasă o oră-două ca să se îmbibe cu sirop şi apoi se taie în forme pătrate sau romburi, după preferinţe. Se pot înfăşura (rula) şi ca nişte clătite. De altfel, în zona de câmpie a Munteniei chiar aşa se obişnuieşte. În Bărăgan, umplutura este formată din grâu fiert, amestecat cu miere sau cu zahăr şi arome, fără nuci.

Varianta modernă
Pentru cine nu are timp să prepare turtele tradiţionale, există şi o reţetă rapidă, cu foi de plăcintă din comerţ:
Ingrediente: 2 pachete foi plăcintă, 700 g nuci, coaja de la o portocală rasă, coaja de la o lămâie rasă şi 200 g zahăr. Pentru sirop: 1 litru apă, 500 g zahăr, 1 sticluţă cu esenţă de rom şi vanilie.
Mod de preparare: foile de plăcintă se coc pe dosul tăvii fără a fi rumenite, ci lăsate doar cât să se aurească. Pentru sirop se pune apa la fiert împreună cu 500 g zahăr, iar când s-a legat se ia de pe foc şi se adaugă esenţele. Nuca se dă prin maşină sau se taie mărunt, după preferinţă, apoi se combină şi coaja de portocală şi de lămâie, precum şi zahărul. Se unge o foaie cu sirop, se pune compoziţia cu nucă, apoi altă foaie, până se termină. Este bine să se lase astfel măcar o oră înainte de a fi tăiate în formele dorite.

Turte cu julfă (specific moldovenesc)
Turtele se fac exact ca în reţeta tradiţională.
Ingrediente pentru umplutură: 500 g seminţe de cânepă, 3 linguri cu zahăr şi 4 căni cu apă.
Mod de preparare: sămânţa de cânepă se împarte în patru părţi şi se amestecă în robot pe rând, cu câte o cană cu apă. Când sămânţa este bine zdrobită, având aspectul unei smântâni, se toarnă într-un tifon şi se scurge bine. Zeama colectată se pune la fiert pe foc mediu. După aproximativ zece minute începe să se formeze o spumă, ce se va aduna încet cu o lingură şi se va pune într-un castron. Aceasta este, de fapt, cea care se foloseşte la umplutul turtelor, după ce i se adaugă cele trei linguri cu zahăr. Turtele se însiropează şi se ung cu compoziţia tocmai preparată. Înainte de a se tăia şi a se consuma se lasă câteva ore la rece.

- Se spune că cei mici, care consumă turtele cu julfă, nu-l vor putea prinde pe Moş Crăciun, pentru că preparatul are un uşor efect sedativ şi provoacă somnul.