Main menu

header

de Dana Purgaru

Broccoli este o legumă din ce în ce mai cunoscută la noi, ce poate fi preparată într-o varietate de reţete. Acestea vor fi atât gustoase, cât şi sănătoase, deoarece bucheţelele verzi, asemănătoare conopidei, sunt o sursă excelentă de vitaminele A, B2 şi C, dar şi de acid folic, fier, potasiu, seleniu şi de sulf. De asemenea, broccoli conţine calciu într-o cantitate aproape echivalentă cu a laptelui. Vă prezentăm câteva idei de preparare a acestei legume, uşor de realizat.

Supă-cremă
Ingrediente: 500 g broccoli, 1 ceapă, 1 morcov, 1 căţel de usturoi, smântână, sare şi piper.
Mod de preparare: broccoli se desface în bucheţele mici şi se spală bine. Ceapa şi morcovul se fierb, iar după zece minute de când au dat în clocot se adaugă broccoli. După ce legumele s-au făcut, se pun în blender şi se mixează cu sare şi piper după gust, până se obţine o pastă consistentă, adăugând treptat câte puţin din zeama în care au fiert, pentru a se obţine o cremă. Aceasta se fierbe din nou, două-trei minute, amestecând continuu, iar la final se adaugă usturoiul pisat şi smântâna. Se poate servi cu crutoane.

Sufleu
Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri cu făină, 4 linguri cu ulei, 500 g broccoli, lapte, unt şi făină pentru tapetat, sare, piper şi mărar.
Mod de preparare: se pune uleiul într-o cratiţă, se înfierbântă, apoi se adaugă făinam ce se rumeneşte puţin. Se pune apoi lapte cât cuprinde, treptat, până se obţine un sos mai gros, ce curge. Când acesta s-a răcit, se adaugă gălbenuşurile, sarea, piperul şi usturoiul, iar albuşurile se bat spumă şi abia apoi se încorporează treptat. Broccoli se fierbe până se înmoaie, se scurge şi se lasă să se răcească. Se tapetează o tavă de yena cu unt şi cu făină şi se pune o jumătate din compoziţia cu lapte. Se adaugă broccoli tăiat, se toarnă apoi cealaltă jumătate de sos şi se introduce în cuptor circa 50 de minute. Atenţie! Nu deschideţi uşa cuptorului!

Pané cu sos de smântână
Ingrediente: 1 broccoli, 1 ou, 2 linguri cu făină, pesmet, sare şi piper. Pentru sos: 100 ml smântână, 2-3 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu ulei, sare şi pătrunjel verde.
Mod de preparare: broccoli se desface în bucheţele mai mici, se bate bine oul cu sare, piper şi făină. Fiecare bucheţel verde se trece prin amestecul de ou şi prin pesmet şi apoi se prăjeşte în ulei încins. Pentru a face sosul, usturoiul se pisează, se freacă bine cu un praf de sare şi cu ulei, apoi se combină cu smântâna şi cu pătrunjelul tocat mărunt.

Quiche
Ingrediente blat: 3 gălbenuşuri, 150 g unt rece, 1/3 linguriţă cu sare, 250 g făină şi 2 linguri cu apă. Pentru umplutură: 400 g broccoli, 150 g şuncă sau bacon afumat, 1 lingură cu ulei, sare şi piper. Pentru sos: 3 ouă, 150 g smântână, 100 g caşcaval ras, sare, piper şi nucşoară.
Mod de preparare: pentru blat se mixează untul cu gălbenuşurile şi sarea, se adaugă făină, apoi apă, iar aluatul obţinut se pune în folie alimentară şi se ţine în frigider 30 de minute. Între timp pregătiţi umplutura. Desfaceţi broccoli în bucheţele mici, opăriţi-le în apă cu sare două-trei minute, apoi scoateţi-le şi puneţi-le în apă rece. Şunca sau baconul se taie felii şi se căleşte două-trei minute. Se adaugă broccoli, se amestecă, se sărează şi se piperează. Pentru sos se bat ouăle şi se adaugă smântâna, caşcavalul ras, sare, nucşoară şi piper. Aluatul se întinde în foaie subţire şi se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se înţeapă din loc în loc, se adaugă amestecul cu broccoli şi se toarnă sosul deasupra. Se ţine în cuptor 25-30 de minute.

Roşii şi ardei umpluţi
Ingrediente: 5 ardei graşi, 5 roşii mari, 700 g broccoli, 2,5 dl smântână, 3 ouă şi 200 g caş ras, ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: broccoli se fierbe, se scurge, se mixează până devine pastă, se adaugă smântâna, ouăle, caşul, sare şi piper după gust. Ardeii şi roşiile se taie la capete, se scobesc în interior şi se umplu cu compoziţia din broccoli. Se pun apoi într-o cratiţă sau o tavă, cu apă, miezul de la roşii şi puţin ulei. Se introduce recipientul în cuptor până când mâncarea este gata.

Paté
Ingrediente: 500 g broccoli, 50 g pesmet, 100 g măsline fără sâmburi, 1 linguriţă cu boia (dulce sau iute, după gust) şi 1 lingură cu suc de lămâie.
Mod de preparare: broccoli se fierbe 20 minute, se scurge, se lasă la răcit şi apoi se pasează împreună cu restul de ingrediente şi se serveşte pe pâine.

Ciulama
Ingrediente: 500 g broccoli, 300 g cartofi, 300 g piept de pui fiert, 50 ml ulei de măsline, sare, piper, 100 g făină şi smântână.
Mod de preparare: se fierb broccoli şi cartofii, iar zeama se păstrează. Într-o cratiţă puneţi uleiul de măsline şi frecaţi făina cu puţină supă de legume. Turnaţi, treptat, trei polonice cu zeamă, apoi puneţi legumele şi băcăţelele de carne, mai adăugaţi trei polonice cu lichid şi la final toată smântâna. Presăraţi sare şi piper după gust şi fierbeţi cinci minute, adăugând zeamă dacă e cazul. Se serveşte cu pătrunjel tocat deasupra.

- Pentru a prepara nişte clătite faceţi o pastă din broccoli fiert pe aburi şi mixat, amestecaţi cu 250 g brânză de vaci, 2 linguri cu smântână, 2 gălbenuşuri, 1 lingură cu făină, nucşoară, sare şi piper, umpleţi clătitele cu această compoziţie, puneţi-le apoi într-o formă, presăraţi caşcaval ras şi coaceţi în cuptor zece minute.