Main menu

header

16-02-1de Ana Trifan

„Mereu am vrut să lucrez într-o măcelărie, dar între timp am devenit actor”. Cu această mărturisire îşi începe actorul francez Gérard Depardieu „Ma cuisine” („Bucătăria mea”), cartea sa de bucate. Dacă la Hollywood pasiunea pentru gătit a fost recunoscută de multe vedete, care au scris cărţi pe această temă sau şi-au deschis restaurante, actorii francezi au fost mai reţinuţi la acest capitol. Aceasta în condiţiile în care francezii sunt recunoscuţi pentru marea lor pasiune pentru mâncarea bună. Depardieu a fost însă mai îndrăzneţ. În cartea sa de bucate a adunat reţete franţuzeşti tradiţionale, gătite în stil personal. Iată câteva dintre „formulele” sale preferate.

Ton proaspăt cu ciupercuţe
Ingrediente (pentru patru porţii): 400 g ton, 100 ml ulei de măsline, 1 legătură ceapă verde, 4 căţei de usturoi, 600 g ciuperci mici proaspete, piper negru proaspăt măcinat şi câteva fire de tarhon proaspăt sau de hasmaţuchi.
Mod de preparare: spălaţi tonul sub jet de apă rece şi zvântaţi-l cu ajutorul hârtiei de bucătărie. Tăiaţi felii şi înmuiaţi-le în uleiul de măsline. Ceapa o veţi tăia rondele, iar usturoiul îl tocaţi mărunt. Spălaţi şi curăţaţi ciupercile, tăiaţi-le în bucăţi dacă nu aţi găsit ciuperci foarte mici. Încălziţi într-o cratiţă uleiul de măsline pe care l-aţi folosit pentru a înmuia bucăţile de ton. Adăugaţi bucăţile de peşte şi prăjiţi-le pe ambele părţi până când devin maro-aurii pe afară, dar sunt moi la interior. Într-o altă cratiţă căliţi ciupercile şi ceapa într-o cantitate mică de ulei. Adăugaţi usturoiul şi mai căliţi puţin. Cu cinci minute înainte să serviţi puneţi peştele peste acest amestec şi rumeniţi încă un pic la foc mare. Pentru servit aşezaţi bucăţile de peşte pe farfurii, înconjurate de ceapă şi de ciuperci. Săraţi-le după gust şi presăraţi deasupra tarhonul sau hasmaţuchi şi puţin piper.

Ratatouille
Acest fel de mâncare provine din regiunea franceză Provence şi a ajuns celebru după ce pe marile ecrane a apărut un film animat care purta acelaşi nume. Este o tocană de legume, cu puţine calorii şi simplu de preparat.
Ingrediente (pentru patru porţii): 1/2 kg vinete sau 1 vânătă foarte mare, 1 dovlecel, 2 roşii, 1 ceapă, 1 ardei gras, 5 ciuperci mai mari, 1 căpăţână de usturoi (5-6 căţei), 4-5 fire de pătrunjel, 4-5 fire de busuioc verde, 1 cană cu zeamă de pui, 1 lingură cu pastă de tomate, 2-3 linguri cu ulei de măsline, sare şi piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare: vinetele, ciupercile, ardeiul gras, ceapa şi dovlecelul se curăţă şi se taie în bucăţi mai mari. Într-o cratiţă puneţi uleiul de măsline şi căliţi uşor usturoiul câteva secunde. Adăugaţi ceapa, mai ţineţi pe foc trei minute, amestecând, apoi puneţi pasta de roşii. Amestecaţi la foc mic încă unul-două minute, apoi adăugaţi zeama de pui. Lăsaţi totul pe foc mic, până începe să fiarbă. Atunci adăugaţi bucăţile de vinete, de ciuperci, de dovlecei şi de ardei gras. Lăsaţi să fiarbă timp de zece minute, amestecând din când în când. Puneţi cele două roşii în apă fierbinte, timp de un minut, apoi descojiţi-le şi tăiaţi-le în cuburi. Adăugaţi-le peste legumele care fierb, mai lăsaţi-le pe foc două-trei minute, apoi puneţi pătrunjelul şi busuiocul pe care l-aţi tocat fin. La sfârşit se potriveşte de sare şi se presară piperul negru, după gust.

Vită cu morcovi caramelizaţi şi ceapă
Ingrediente (pentru patru porţii): 1 kg carne de vită feliată, 2 roşii, 100 g şuncă grasă, 1 pahar cu vin alb, 2 ceşti cu zeamă în care a fiert carne de pui, câteva fire de pătrunjel şi de cimbru, 2-3 foi de dafin, 7-8 morcovi mici, 8 cepe mici, 30 g unt, sare, piper negru proaspăt măcinat, zahăr şi cimbru măcinat.
Mod de preparare: încălziţi uleiul într-o cratiţă mare şi prăjiţi carnea de vită pe ambele părţi. Introduceţi roşiile în apă fierbinte pentru un minut, apoi curăţaţi-le de coajă şi tăiaţi-le în bucăţi mari. Tăiaţi şi şunca în bucăţi. Când carnea e rumenă pe ambele părţi puneţi în aceeaşi cratiţă roşiile, şunca, vinul, o cănuţă cu zeamă de pui, pătrunjelul şi cimbrul tocate, piper şi foile de dafin şi daţi focul mare câteva minute. Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Curăţaţi morcovii şi cepele. Acestea din urmă se pun întregi într-un vas rezistent la foc şi se coc la flacără mică o jumătate de oră. Între timp aşezaţi într-o cratiţă zeama de pui rămasă şi untul şi fierbeţi morcovii, adăugând un praf de sare. Când morcovii sunt moi, scoateţi-i şi scurgeţi-i. Reveniţi la lichidul în care i-aţi făcut, adăugaţi zahărul şi măriţi focul până când compoziţia se transformă într-un sirop gros. Adăugaţi morcovii în acest sirop şi lăsaţi-i să se caramelizeze la foc mic. Pentru a servi puneţi feliile de vită pe farfurii, înconjurate de morcovii caramelizaţi şi de ceapa coaptă în cuptor. Presăraţi cimbru şi consumaţi imediat.

Cocteil răcoritor
Ingrediente (pentru o persoană): 250 ml suc 7Up, 50 ml lichior de lămâie, 1/2 linguriţă cu coajă de lămâie rasă şi 1 felie de castravete.
Mod de preparare: puneţi lichiorul în pahar, adăugaţi 7Up, presăraţi coaja de lămâie şi decoraţi cu felia de castravete.

- Cartea „Ma cuisine” s-a bucurat de importante premii gastronomice internaţionale, semn că pasiunea lui Depardieu e apreciată şi de adevăraţii bucătari.