Main menu

header

936 26 1de Daria Mândru şi Flori Pintea

Mulți dieteticieni au ajuns în ultimul timp la concluzia că niciun aliment nu ar trebui să fie complet interzis, pentru a avea o nutriție echilibrată și un regim de viață sustenabil. Dieteticiana Kelly Hogan spune chiar că și prăjiturile de casă pot să fie mai sănătoase, fără a sacrifica gustul, cu doar câteva trucuri simple. Iată câteva strategii pentru a obține un echilibru între savoare și ingrediente benefice dumneavoastră.

Dovleacul pasat

Dovleacul pasat sau piureul de dovleac poate fi folosit în loc de grăsimi precum untul sau uleiul într-o proporție de 1:1. Asta înseamnă că dacă o rețetă cere o lingură cu ulei, o puteți înlocui cu o lingură cu bostan. Dovleacul pasat e un ingredient excelent pentru făcut prăjituri, fiindcă e puțin dulce și are un grad ridicat de umiditate. E excelent în pâine nedospită, brioșe și chiar fursecuri. Hogan recomandă înlocuirea a jumătate din cantitatea de grăsime cu bostan pasat. De exemplu, dacă aveți o rețetă cu 200 g unt, ea folosește 100 g unt și 100 g piure de dovleac. Astfel, obțineți aroma și textura untului care sunt imposibil de imitat, dar cu ceva mai puține grăsimi saturate. În plus, dovleacul vine și cu un aport de vitamine și minerale precum vitamina A și potasiu, dar și fibre care fac bine inimii.

Unt de bună calitate

936 26 2Cu toate că există înlocuitori foarte buni, precum dovleacul pasat, nu e necesar să eliminați cumplet untul. Grăsimea e o componentă crucială a oricărui regim. Ajută organismul să absoarbă vitaminele solubile în grăsime, precum A, D, E și K, susține producția de hormoni, creșterea celulară, protejează organele, crește senzația de sațietate etc. Untul e o sursă excelentă de grăsime, iar calitățile sale adaugă dulciurilor de casă gustul delicios care vă oferă plăcere. Fără unt, sau doar cu înlocuitori de unt cu conținut redus de grăsimi, produsul finit va fi cel mai probabil mult mai puțin satisfăcător, așa că în final, veți ajunge să consumați o cantitate mai mare din respectivul dulce. Hogan recomandă ca atunci când rețeta cere unt, să folosiți unt de bună calitate, nedegresat, bogat în calciu și cu gust ce vă va da senzația de sațietate mult mai repede decât un substitut degresat.

Înlocuiţi o parte din zahăr

Și fiindcă a venit vorba despre zahăr, trebuie să recunoaștem că zahărul face prăjiturile așa de dezirabile și delicioase. Consumul de zahăr adăugat (de genul celui folosit în prăjituri) cu regularitate și în cantități mari, poate duce la probleme de sănătate, dar nu e neapărat necesar să renunțați complet la zahăr. Nici să îl înlocuiți complet cu ingrediente sărace în zahăr, dar nesatisfăcătoare, ori cu îndulcitori artificiali superprocesați. Mai bine folosiți zahărul când o cere rețeta, ori înlocuiți o parte (nu tot!) cu fructe ori legume, și savurați din când în când ceva bun, făcut cu mâna dumneavoastră, cu condiția ca în general, dieta dumneavoastră să fie sănătoasă, bazată în principal pe plante. Dacă doriți, puteți folosi în loc de zahăr din trestie sau sfeclă alte tipuri de zahăr, precum mierea de albine sau siropul de arțar, dar până la urmă zahărul e tot zahăr și corpul reacționează la fel la ele când le digerăm.

Adăugați legume și fructe

936 26 4Una dintre cele mai simple metode de a crește valoarea nutritivă a prăjiturilor de casă e să adăugați la ele fructe sau legume. În plus, acestea conferă arome și texturi extraordinare dulciurilor făcute în casă. Adăugând în pâinea nedospită, ori chiar în brioșe și fursecuri, morcov sau dovlecel ras, acestea vor deveni mult mai bogate în vitamina A și fibre. Afinele, merele și bananele, toate pline de antioxidanți, sunt foarte versatile și merg foarte bine într-o multitudine de rețete. Fructele și anumite legume, precum sfecla roșie sau morcovii, fiind dulci, vă pot ajuta să mai reduceți puțin din cantitatea de zahăr necesară în prăjitură.

Ajungeţi la un echilibru între ingredientele bogate în nutrienţi şi cele tradiţionale

Dacă doriți să faceți deserturi ceva mai sănătoase, e de preferat să vă concentrați pe ce puteți adăuga la ele, nu pe ce puteți înlătura. Se poate ajunge la un echilibru între ingrediente mai bogate în nutrienți și cele tradiționale, ca făina, zahărul și untul. La urma urmei, sunt tradiționale din motive bine întemeiate. În plus, ce sens are să mâncaţi o prăjitură dacă nu are gust bun. Puteți experimenta cu tot felul de ingrediente și combinații, dar nu uitați că prăjiturile au scopul de a vă răsfăța. Așa că bucurați-vă de ele!