Main menu

header

935 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Gust de nucă… textură cremoasă… savoare versatilă… Lintea, cereală fără gluten, campioană a aportului de fibre, poate fi vedeta unei liste impresionante de meniuri rapide și savuroase, ideale pentru toți cei care vor să mănânce bine și să rămână în formă.

Ciorbă de perişoare vegane

935 26 2Ingrediente: pentru perișoare: 200 g linte roșie, 1 sfeclă dată pe răzătoarea cu găuri mici, 1 ceapă mărunţită, 3 linguri cu făină, 4 linguri rase de tărâțe de psyllium, 2 linguriţe cu cimbru uscat, 1/2 linguriţă cu coriandru măcinat, 1/2 linguriţă cu boia iute, 1 linguriţă cu boia dulce, 2 linguri cu pudră de usturoi, sare, piper măcinat, după gust. Pentru ciorbă: 1 morcov dat pe răzătoare, 1 păstârnac tăiat cubuleţe, 50 g ţelină rasă, 1 ceapă mare, mărunţită, 4 linguri cu pastă de tomate, 3 roşii tăiate cubuleţe, 2,5 l apă, 480 ml borş, 1 lingură cu ulei de măsline, sare, piper măcinat, 3 linguri cu frunze tocate de leuştean.

Mod de preparare: pentru perișoare, se fierbe lintea timp de 15 minute, se scurge și se mixează în robot, se pune într-un bol și se amestecă bine cu toate celelalte ingrediente. După omogenizare, compoziția se transformă în bile care se așază într-un vas tapetat cu hârtie de copt, așezat peste un alt vas cu apă fierbinte, și se dau la cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Se lasă la aburit timp de 20 de minute. Pentru ciorbă, se fierb împreună, în apă cu sare, ceapa, morcovul, păstârnacul şi ţelina, iar după 15 minute se adaugă roșiile, borșul și uleiul și se mai lasă la fiert zece minute. Se pun perişoarele în ciorbă şi se presară verdeața.

Mâncare de linte cu roșii

935 26 3Ingrediente: 400 g linte în conservă, 1 ceapă mică, 1 morcov, 1 căţel de usturoi, 200 ml roşii cuburi, 30 ml ulei, sare, piper, cimbru uscat, pătrunjel verde.

Mod de preparare: se toacă ceapa cubuleţe, morcovul se dă pe răzătoarea cu găuri mici, la fel usturoiul, și se călesc împreună trei minute, în uleiul încins, cât să îşi dezvolte aroma. Se scurge lintea din conservă, apoi se toarnă peste legume, se adaugă puţin din lichidul în care a stat, se potrivește gustul de sare şi piper şi se lasă totul să fiarbă la foc mic, timp de zece minute. Se pun roșiile și cimbrul, se mai lasă preparatul să dea câteva clocote și se oprește flacăra. Se servește cu pătrunjel verde.

Mâncărică de post cu linte

935 26 4Ingrediente: 400 g linte, 1 ceapă mică, albă, 2 morcovi, 1 tulpină de ţelină, 2 căţei de usturoi, 2 frunze de dafin, 3 linguri cu ulei de măsline, 200 ml suc de roşii, 1 litru de supă de legume, sare, piper după gust.

Mod de preparare: lintea se pune într-o sită deasă, se spală sub jet de apă rece şi se lasă la scurs. Se toacă ceapa, morcovii, ţelina şi usturoiul și se sotează, pe foc moderat, timp de două minute, până când ceapa devine translucidă. Se adaugă lintea, se amestecă, se toarnă sucul de roşii, se pun frunzele de dafin, sare şi piper după gust, apoi supă cât să acopere lintea. După ce lichidul a scăzut, se completează cu un polonic de supă şi se fierbe în continuare mâncărica până când lintea este fiartă. Se lasă preparatul 15 minute, acoperit, apoi se poate servi.

Mâncare de linte cu cârnaţi

Ingrediente: 300 g linte uscată, 2 linguri cu ulei, 3 cepe mici, roşii, 7 căţei de usturoi, 1 morcov, 1 ardei roşu kapia, sare, piper, 1/2 linguriţă cu chimen, 1 linguriţă cu boia dulce, 1 vârf de cuţit cu zahăr, 250 ml suc de roşii, 4 cârnaţi afumaţi.

Mod de preparare: lintea se spală în mai multe ape reci, se pune la fiert într-o oală, cu apă cât să o acopere şi cu o linguriţă cu sare. Se lasă la foc mediu timp de 14 minute din momentul când începe să clocotească, apoi se scurge de lichid și se lasă în strecurătoare. Ceapa, cinci căței de usturoi, ardeiul şi morcovul se toacă bucăţele și se călesc trei minute în grăsimea în care s-au fript cârnații (lăsați deoparte). Se presară chimenul, zahărul și boiaua, se stinge cu 250 ml apă caldă, se toarnă sucul de roșii și boiaua, se acoperă parțial vasul și se lasă să fiarbă pe foc mic timp de 15 minute. Se completează cu lintea și usturoiul rămas, tăiat feliuțe subțiri, și se mai lasă să dea câteva clocote. Se servește alături de cârnații rumeniți.

Chifteluţe picante de linte

935 26 5Ingrediente: 200 g linte roșie, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 ceapă medie, tocată, 1 ou mare, bătut, 4 linguri cu fulgi de drojdie inactivă, 2 ardei graşi, tăiaţi mărunt, 60 g făină, 2 linguriţe cu boia afumată, 1 linguriţă cu boia iute, 1/2 linguriţă cu fulgi de chili, sare, piper măcinat, după gust, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se fierbe lintea timp de 15 minute, apoi se scurge bine, se pune într-un bol și se pasează folosind un blender vertical. Se adaugă restul ingredientelor, se amestecă bine și se dă amestecul 15 minute la frigider. Din această compoziție se formează chifteluțe mici, care se prăjesc pe rând, câte două minute pe fiecare parte, în puțin ulei încins.

Paté de linte

935 26 6Ingrediente: 300 g linte roșie, 1 ceapă medie, mărunţită, 1 morcov, feliat, 4 căţei de usturoi, zdrobiţi, 1 lingură cu unt, sare, pătrunjel, 1/2 linguriță cu pulbere de turmeric, codițe de ceapă verde, pentru ornat.

Mod de preparare: se fierbe lintea împreună cu morcovul tăiat feliuţe şi 2/3 din cantitatea de ceapă, timp de 15 minute, se scurg foarte bine, se completează cu usturoiul și se condimentează cu sare. Folosind un blender vertical, se pasează legumele până formează o pastă fină, se completează cu praful de turmeric, untul şi ceapa mărunţită. Se combină ingredientele folosind o lingură. Se servește cu verdeață, întins pe felii de pâine.

Mujadara

Ingrediente: 250 g linte verde sau maro, 200 g orez alb cu bob lung, 4 cepe tăiate julienne, 4 linguri cu ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit, 2 linguriţe cu chimen măcinat, 1/2 lingură cu coriandru boabe, măcinat, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 linguriţă cu turmeric pulbere, 1 și 1/2 linguriţă cu ienibahar măcinat, 1 și 1/2 linguriță cu scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cu zahăr brun, 2 linguri cu amidon de porumb, sare, piper după gust.

Mod de preparare: se încinge uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie. Se pune ceapa tăiată într-un bol şi se dă prin amidon, apoi se călește la foc mediu, timp de șapte minute, până devine aurie şi crocantă, după care se scoate și se lasă deoparte, într-un bol. Se pune lintea la fiert într-o cratiţă, pentru 15-20 de minute, până se înmoaie, dar nu este complet gătită. Se curăță tigaia în care s-a călit ceapa, se rumenesc condimentele un minut, se pun orezul fiert separat după instrucțiuni, uleiul de măsline, zahărul, sarea, piperul, se amestecă bine, apoi se completează cu lintea şi se toarnă 400 ml apă fierbinte. Preparatul se lasă la foc mediu timp de 15 minute, se oprește focul și se acoperă vasul. Se servește mujadara ornată cu ceapă caramelizată.