Main menu

header

933 26 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Untul este acel ingredient care poate transforma un meniu obișnuit într-un deliciu. Adăugând textură, savoare și o notă de noblețe preparatelor, untul amestecat cu diverse ierburi aromatice duce plăcerea gustului dincolo de frontiere. Combinațiile sunt nenumărate, astfel încât se poate opta doar pentru condimentele preferate.

Unt aromatizat cu pătrunjel și chives

933 26 2Ingrediente: 125 g unt moale, 2 linguri cu frunze de pătrunjel verde tocat fin, 1 lingură cu frunze de chives tocate fin, 2 linguri cu zeamă de lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: se bate bine untul cu toate ingredientele, până la omogenizarea perfectă. Se răstoarnă crema rezultată pe folie alimentară sau pe o hârtie de copt și i se dă formă de sul. Untul astfel aromatizat cu ierburi se poate păstra la frigider timp de două săptămâni sau la congelator mai multe luni. Este potrivit pentru cartofi la cuptor, fasole verde și fripturi din carne roșie.

Unt aromatizat cu busuioc

Ingrediente: 125 g unt moale, 6 frunze de busuioc verde tocat fin, sare.

Mod de preparare: se bat ingredientele împreună, până rezultă o cremă fină. Se păstrează în frigider și se folosește la pește gătit în cuptor, omletă, legume coapte.

Cremă de unt cu usturoi și ierburi

933 26 3Ingrediente: 100 g unt, 5 căței de usturoi, 3 fire de ceapă verde, 1 legătură de pătrunjel, busuioc proaspăt, 30 ml ulei, sare, piper.

Mod de preparare: untul moale, la temperatura camerei, se combină cu ceapa verde tocată cât se poate de fin, cu pătrunjelul și busuiocul bine mărunțite și cu usturoiul zdrobit. Se mixează până când se formează o pastă, care se potrivește de sare și piper. Crema rezultată se așază pe o folie de plastic și se rulează cât mai strâns. Se păstrează la frigider sau la congelator, sub formă de baton. Se poate folosi deasupra fripturilor imediat după ce au fost gătite, cât timp sunt încă fierbinți.

Pui cu unt aromatizat

Ingrediente: 1 pui mediu, 50 g unt topit, 2 căţei de usturoi, piper, sare, cimbru, oregano, 1 crenguţă de rozmarin, frunze de salvie.

Mod de preparare: puiul se pârleşte bine, se scot organele din interior, se spală și se zvântă complet, cu prosoape de hârtie. Peste untul topit se adaugă usturoiul, jumătate de linguriţă rasă cu piper, două linguriţe rase cu sare, rozmarinul, o linguriţă rasă cu oregano, o linguriţă cu cimbru şi câteva frunzuliţe de salvie și se amestecă foarte bine. Se unge puiul cu acest amestec de unt aromatizat, inclusiv pe interior, se așază în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă în cuptor timp de o oră, la 220 de grade Celsius. După acest răstimp, se înlătură folia și se mai menține carnea la rumenit cât mai este nevoie.

Baghetă cu cremă de unt aromatizat

933 26 4Ingrediente: 1 baghetă cu coaja crocantă, 3 linguri cu unt la temperatura camerei, câte 1 lingură cu frunze de pătrunjel, oregano, cimbru (tocate foarte mărunt), 3 căței de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se zdrobește usturoiul și se freacă bine cu un praf de sare. Se bate untul la lingură, se adaugă ierburile, piperul și usturoiul și se omogenizează bine. Se taie bagheta în sferturi, se scobește miezul cu o linguriță cât să rezulte un orificiu egal cu diametrul lățimii linguriței, iar pe capacul baghetei se fac câteva tăieturi diagonale, cât să străpungă coaja. Se umple fiecare bucată de baghetă cu crema de unt, capetele se astupă cu miezul pus deoparte și se așază pe grătarul cuptorului situat pe raftul din mijloc. Bagheta rumenită în câteva minute se poate servi caldă.

Pulpe de pui cu unt aromatizat

933 26 5Ingrediente: 3 pulpe de pui, sare, piper, boia dulce, ulei. Pentru crema de unt: 50 g unt, busuioc, oregano, cimbru.

Mod de preparare: se amestecă foarte bine untul cu verdeţurile şi puţină sare, până la omogenizarea perfectă. Carnea se presară cu sare, piper și boia după gust. Se ung pulpele cu untul aromatizat şi se așază într-o tavă. Se toarnă puțin ulei, amestecat cu puțină apă, se acoperă totul cu folie de aluminiu și se dă tava la cuptor pentru 40 de minute. Spre finalul gătirii, se lasă să se rumenească fără folie.

File de somon cu unt aromatizat

933 26 6Ingrediente: 200 g file de somon, 3 linguri cu ulei de semințe de struguri, sare, piper negru măcinat, 2 linguri cu unt nesărat, 2 crenguțe de cimbru proaspăt, tarhon, 1 lingură cu pătrunjel tocat, 1 lămâie.

Mod de preparare: carnea se usucă bine cu prosoape de hârtie și se presară cu sare și piper. Se încinge bine o tigaie antiaderentă, se toarnă uleiul și se frige fileul, prima dată cu pielea în jos, se reduce flacăra și se lasă la gătit pe fiecare parte până când carnea devine aurie și crocantă (câte trei minute). În momentul când se întoarce fileul se adaugă în tigaie untul mixat în prealabil cu ierburile și se unge carnea pe deasupra cu grăsimea parfumată. Se servește peștele fierbinte, cu pătrunjel tocat presărat deasupra și ornat cu felii de lămâie.

Cotlet de porc la tigaie cu unt aromatizat

933 26 7Ingrediente: 500 g cotlete de porc, ulei de măsline extravirgin, 100 g unt nesărat, câte o lingură cu tarhon, salvie, rozmarin (uscate), boia de ardei dulce, sare, piper măcinat, 3 căței de usturoi.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă uleiul, rozmarinul, salvia, boiaua, se presară cu sare și piper și cu acest lichid se ung bine bucățile de carne. Se încinge o tigaie, se toarnă câteva picături de ulei și se frig cotletele câte trei minute pe fiecare parte. Separat se mixează bine untul moale cu usturoiul zdrobit și tarhonul. La servire se pune deasupra fiecărui cotlet câte un cub de unt aromatizat.

Curcan cu unt aromatizat la cuptor

Ingrediente: 6,5 kg curcan, sare, 250 g unt, salvie, oregano, piper, coriandru, cimbru, rozmarin, busuioc, usturoi pudră, 20 căţei de usturoi, 1 lămâie, 2 cepe, 400 ml apă.

Mod de preparare: curcanul se curăţă, se usucă bine şi se lasă să ajungă la temperatura camerei. Într-un procesor de bucătărie se amestecă untul moale cu ierburile aromatice (uscate sau proaspete) şi sucul de lămâie, apoi se potriveşte de sare şi se pune deoparte. Curcanul se usucă cu prosoape de hârtie şi se unge complet cu untul aromatizat. Se bagă mâna între piele şi piept, se creează un buzunar şi se umple cu untul cu ierburi. În interiorul păsării se introduc cepele tăiate în sferturi, căţeii de usturoi întregi (cu coajă) şi lămâia al cărei suc a fost folosit la untul aromatizat. Curcanul se lasă 15 minute la odihnit. Se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Carnea se așază într-o tavă încăpătoare, se adaugă apa şi se lasă în cuptor până când este bine gătită, aproximativ trei ore.