Main menu

header

932 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În cel mai deplin spirit britanic, preparatele care se servesc la Palatul Buckingham reflectă tradiţia monarhiei. Noua domnie care începe, cea a Regelui Charles al III-lea, păstrează în centru aceleaşi repere gastronomice - meniuri delicioase, sănătoase, simple și, mai ales, de sezon și cu ingrediente ușor de procurat. Cartea de bucate „Royal Teas” („Ceaiuri regale”), a bucătarilor regali Mark Flanagan și Kathryn Cuthbertson, reflectă pe deplin faptul că preparatele cu care se delectează membrii Familiei Regale a Marii Britanii, generaţie după generaţie, cuceresc prin gust și eleganța prezentării.

Chifle Hot Cross

932 26 2Ingrediente: 2 ouă, 25 g drojdie proaspătă, 375 g făină, 2 linguri cu zahăr tos, 60 g unt nesărat, tăiat cubulețe, 1 praf de sare, 130 ml apă călduță, 2 linguri cu coajă de fructe confiată, 2 linguri cu stafide, 2 lingurițe cu condimente măcinate. Pentru glazură: 4 linguri cu făină albă, 1 lingură cu zahăr tos, 1 lingură cu apă rece. Pentru siropul de zahăr: 100 ml apă, 200 g zahăr tos.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Drojdia se dispersează în apa călduță, se cerne făina, se amestecă cu sarea, zahărul și condimentele într-un castron mare, apoi se încorporează untul, cu mâna. Se face un gol în mijlocul aluatului, în care se toarnă ouăle amestecate cu drojdia dizolvată. Se frământă împreună până rezultă un aluat moale, flexibil, în care se încorporează fructele uscate și se amestecă ușor încă cinci minute. Se modelează aluatul în formă de bilă și se pune într-un bol curat, se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească o oră, până își dublează volumul. Se împarte în 15 chifle de dimensiuni egale, care se așază într-o tavă, la o distanță care să le permită să crească. Tava se acoperă și se mai lasă la loc cald până când chiflele își dublează volumul. Se amestecă toate ingredientele pentru glazură într-o pastă consistentă și se face un model în formă de cruce pe fiecare chiflă. Se dă tava la cuptor pentru zece minute, iar când chiflele au devenit aurii, se ung fierbinți cu siropul rezultat din fierberea împreună a apei și zahărului. Aceste chifle se servesc cu precădere de Paște, dar sunt delicioase oricând.

Tort de morcovi

932 26 3Ingrediente: 2 ouă mici, 310 g zahăr brun, 150 g făină integrală, 1/4 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu nucșoară măcinată, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 35 g smântână, 105 ml ulei de floarea-soarelui, 180 g morcovi, rași, 45 g nucă de cocos deshidratată. Pentru topping: 110 g cremă de brânză moale, grasă, 50 g unt nesărat, 50 g zahăr pudră, zeama de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se unge cu unt o formă de tort și se tapetează cu hârtie de copt. Se bat ouăle, zahărul și uleiul într-un castron, până se omogenizează bine. Într-un vas separat se pun împreună făina, sarea, bicarbonatul de sodiu și condimentele, apoi se presară ingredientele uscate, până la uniformizare. La final, se completează cu morcovii rași și smântâna. Se toarnă amestecul în tava tapetată și se coace aproximativ 35 de minute, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească pe un grătar. Se cerne zahărul pudră într-un bol și se adaugă untul înmuiat, se bat împreună până rezultă o cremă ușoară și pufoasă, apoi se pune și crema de brânză și se continuă mixarea până se obține o compoziție netedă. La sfârșit, se toarnă încet sucul de lămâie, mixând până la omogenizare. Blatul răcit se scoate din formă și se acoperă partea de sus cu crema de brânză.

Prăjitură Opera

932 26 4Ingrediente. Pentru foi: 2 ouă, 60 g zahăr pudră, 60 g migdale măcinate, 25 g făină, 20 g unt nesărat, topit, 6 albușuri, 40 g zahăr tos nerafinat. Pentru ganache: 350 g ciocolată neagră, 350 ml smântână pentru frișcă. Pentru cremă: 3 ouă, 325 g zahăr tos nerafinat, 500 g unt nesărat, tăiat cubulețe, 6 și 1/2 linguri cu apă, extract de cafea. Pentru sirop: 150 ml cafea proaspătă, 75 g zahăr tos nerafinat, 75 ml apă.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Într-un castron se pun zahărul pudră, migdalele măcinate, făina și ouăle întregi și se mixează împreună aproximativ zece minute, după care se adaugă untul topit și se amestecă bine. Folosind mixerul electric, se bat albușurile spumă, singure, apoi împreună cu zaharul tos, până formează o bezea tare, în care se încorporează ușor amestecul de ouă. Se împarte compoziția în cele două tăvi și se nivelează uniform, apoi se dă la cuptor până când se închide la culoare (circa opt minute). Se lasă să se răcească în tavă. Pentru ganache, se fierbe smântâna și se toarnă direct peste ciocolată, amestecând până la omogenizare. Se lasă deoparte, acoperită cu folie alimentară. Pentru crema de cafea, se pun ouăle întregi în bolul mixerului electric cu accesoriul pentru tel. Se lasă apa și zahărul să ajungă la punctul de fierbere, se dă deoparte, se mixează ouăle și se toarnă în fir subțire lichidul, mixând încontinuu. Când s-a răcorit, se adaugă încet, câte puțin, și untul, apoi se aromatizează cu extract de cafea după gust. Pentru sirop, se combină cafeaua proaspătă, caldă, cu apa și zahărul și se lasă să se răcească. Foile răcite se taie în șase fâșii de aceleași dimensiuni. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se așază prima fâșie, se toarnă sirop din belșug, apoi se întinde un strat subțire, uniform, de ganache, după care încă o fâșie bine însiropată, care se unge cu crema de cafea, tot în strat subțire. Procesul se repetă până la ultima fâșie de aluat, alternând cu cremă de cafea. La final trebuie păstrată o cantitate de ganache. Se pune prăjitura la frigider și se lasă să se întărească cel puțin o oră, apoi se scoate și se unge uniform cu ganache-ul rămas. Se dă din nou prăjitura la frigider. Pentru servire, se taie în dreptungiuri. Se poate decora fiecare porție, fin, cu foiță de aur comestibil.

Tea bread

Ingrediente: 150 ml apă clocotită, 2 plicuri cu ceai Earl Grey, 120 g zahăr brun, 250 g amestec de fructe uscate (caise, stafide, coacăze), 180 g făină, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu condimente amestecate măcinate, 2 ouă, miere încălzită pentru glazură.

Mod de preparare: se toarnă apa clocotită peste pliculețele de ceai și se infuzează zece minute, apoi se scot pliculețele, se adaugă zahărul și fructele uscate, care se lasă astfel peste noapte. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. O formă de pâine se unge cu unt și se tapetează cu hârtie de copt. Se amestecă toate ingredientele uscate într-un bol, apoi se adaugă ouăle și fructele înmuiate, după care se toarnă alatul în forma pregătită. Se coace timp de 30 de minute. După 20 de minute, se unge cu miere caldă din belșug, peste tot. Tea bread se lasă să se răcească înainte de a fi scoasă din formă și poate fi savurată ca atare ori cu dulceață sau chiar cu anumite soiuri de brânză.