de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Decenii de cercetare au arătat că limitarea aportului de calorii poate crește durata de viață. Un nou studiu condus de cercetătorii americani de la Universitatea Yale confirmă beneficiile pentru sănătate ale restricțiilor alimentare.
Read more: Restricţiile calorice prelungesc viaţade Daria Mândru şi Flori Pintea
Pentru mulți oameni, începutul unui nou an înseamnă începutul unei noi diete. Conform unui studiu, 20% dintre participanți iau în ianuarie decizia de a slăbi, pierderea în greutate fiind pe locul doi în topul celor mai comune dorinţe de Anul Nou, după sănătate. Dar nenumărate alte studii au arătat că dietele nu funcționează pe termen lung. În plus, o greutate corporală mai scăzută nu e neapărat un indicator al unei stări de sănătate mai bune.
Read more: Înlocuiţi dietele restrictive cu Obiective nutriţionale sănătoasE!de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
V-aţi întrebat vreodată de ce sunt atât de gustoase preparatele de tip fast-food? Ei bine, acestea conţin cantităţi mari de zaharuri, grăsimi staturate şi coloranţi care fac produsul cât mai atrăgător, mai ales pentru copii. Nu există plăcere mai mare pentru cei mici decât vizita la aceste restaurante. Obiceiul, însă, este extrem de dăunător de la primele luni,până la adolescenţă, în mod special, dar organismul poate fi afectat şi după. Wasim Nazer, nutriţionist la Clinica Masaya, ne-a vorbit despre pericolul la care sunt expuşi copiii din pricina consumului de alimente nesănătoase, dar şi cum pot fi dezvăţaţi de acest obicei nociv.
Read more: Hrana joacă un rol foarte important de la primele luni de viaţă până la adolescenţă Wasim Nazer:...de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cei cărora le plac dulciurile sunt mai bine acordați cu corpul lor și mai capabili să simtă când s-au săturat, ceea ce este un avantaj pentru menținerea unei greutăți optime, sugerează un nou studiu.
Read more: Persoanele care iubesc dulciurile percep mai exact saţietateade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pe măsură ce oamenii conștientizează tot mai mult că un consum excesiv de carne, în special roșie, le poate afecta serios sănătatea, trendurile care popularizează mai multe zile fără acest produs animal se extind semnificativ. După moda „luni fără carne” a venit rândul mișcării „marți cu tofu”, care o completează.
Read more: „Marţi cu tofu“, trendul care completează mişcarea „luni fără carne“de Roxana Istudor şi Flori Pintea
A include timp dedicat exercițiilor fizice la sală poate fi o provocare pentru multe persoane. Pentru cei care doresc să nu cadă pradă sedentarismului - și așa amplificat de pandemie - experții recomandă gesturi simple, dar foarte eficiente, prin care poate fi amplificată mișcarea de fiecare zi chiar și fără eforturi specifice.
Read more: Lupta cu sedentarismul, în manieră accesibilă Metode simple de a face mai multă mişcarede Roxana Istudor şi Daniel Şuta
O cercetare de dată recentă a pus în evidență legătura dintre orele la care se fac exercițiile fizice și capacitatea organismului de a arde mai eficient grăsimea.
Read more: Mişcarea dis-de-dimineaţă arde mai multă grăsimede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Fără apă, viața pe Pământ nu este posibilă - este elementul de bază necesar pentru supraviețuirea tuturor ființelor vii. Aproximativ 55% din greutatea corpului uman constă din apă, ceea ce face obligatorie o hidratare corespunzătoare în fiecare zi, pentru a se menține echilibrul metabolic și a se elimina toxinele din organism. Dar be- neficiile apei nu se opresc aici, iar terapia japoneză care implică acest lichid vital este de natură să demonstreze avantajele enorme pentru sănătate și prevenție ale consumului de apă.
Read more: Terapia japoneză cu apă - scădere în greutate şi prevenirea unor boli gravede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Termen complex, cu repere variind de la renunțarea la dietele restrictive până la obținerea unei sănătăți mai bune prin cultivarea bunelor obiceiuri, ceea ce a devenit cunoscut în ultima perioadă drept „libertate alimentară” pornește de la ideea centrală a ascultării propriului corp, în detrimentul recomandărilor nutriționale generale, care nu țin cont de individualitate.
Read more: Schimbarea paradigmei imaginii „ideale“ „Libertatea alimentară“, noul trend centrat pe ascultarea...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Dacă obișnuiți să treceți noaptea pe la frigider pentru o gustare, este bine să știți că o serie de cercetări recente pun în evidență pericolul major pe care îl reprezintă acest obicei la adresa sănătății inimii.
Read more: Caloriile nocturne aduc kilograme în plus, greu de pierdutde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Producția, procesarea și ambalarea alimentelor sunt responsabile pentru mai mult de o treime dintre emisiile globale de gaze cu efect de seră. Un studiu recent și-a propus să ofere informații mai detaliate despre modul în care producția de hrană afectează mediul, iar rezultatele au fost relevante.
Read more: Dieta vegetariană generează mai puţine emisii poluante