de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cunoscut drept un remediu naturist popular, păducelul este folosit în scopuri terapeutice de multe secole. Ceaiul de plantă este renumit pentru efectele terapeutice excelente și extinse, dovedite ştiinţific.
Read more: Păducelul, aliat împotriva anxietăţiide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Boabe tinere de soia, ce au fost recoltate înainte de a apuca să se coacă, edamamele sunt alimente neprelucrate, care aduc organismului beneficii însemnate, de la conținutul de calciu până la reglarea zahărului din sânge.
Read more: Edamamele previn fragilizarea osoasăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Ca unul dintre cele mai populare fructe ale toamnei, gutuia este aromată, bogată în nutrienți și un adevărat aliat al sănătății și bunei funcționări a organismului.
Read more: Gutuile combat greţurile matinale ale femeilor însărcinatede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Sursă excelentă de vitamine şi de minerale, mai puțin celebră decât alte legume, anghinarea de Ierusalim face parte din aceeaşi familie cu floarea-soarelui, iar perioadele când se poate găsi în supermarket sunt toamna şi iarna. Ca urmare, anotimpurile reci sunt momente ideale pentru a introduce în dietă un aliment plin de nutrienți și de proprietăți terapeutice.
Read more: Anghinarea de Ierusalim susţine metabolismul glucozeide Georgiana Mihalcea
Terapia cu abur din plante, cunoscută și sub denumirea de inhalarea de abur, este o practică tradițională utilizată de secole în diverse culturi pentru a îmbunătăți sănătatea respiratorie și a promova bunăstarea generală. Egiptenii au fost primii utilizatori cunoscuți ai acestui procedeu și au inclus adesea plante uscate și minerale în preparatele lor. Astăzi, terapia cu abur este încă un tratament comun nonfarmacologic utilizat pentru curățarea mucusului și pentru decongestionarea căilor nazale, gâtului și plămânilor. Această metodă nu doar că oferă o serie de beneficii fizice, dar și unele emoționale, ajutând la relaxare și reducerea stresului.
Read more: Terapia cu abur din plante întăreşte sănătatea respiratoriede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Unul dintre cele mai delicioase ingrediente care se găsesc în deserturi, fisticul, este mult mai mult decât o componentă exotică a unui preparat culinar - este un adevărat vindecător al naturii.
Read more: Fisticul reduce tensiunea arterială sistolicăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
În regiunea Amazonului, fructele de acai sunt un aliment de bază, nu doar din perspectiva gustului lor deosebit, ci mai ales pentru proprietăți nutriționale pentru care în Brazilia sunt numite „superfructe”. Popularitatea acestor roade a crescut semnificativ odată cu descoperirile oamenilor de știință, care au evidențiat virtuțile terapeutice ale fructelor de acai.
Read more: Fructele de acai pot împiedica formarea şi răspândirea celulelor canceroasede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă ornamentală cu o simbolistică deosebită, parfumatul mirt este prezent deopotrivă în cultura și în medicina naturistă a lumii de secole. Proprietățile sale extinse asupra sănătății sunt studiate în continuare de oamenii de știință.
Read more: Mirtul, adjuvant în bronşita tabagică cronicăde Georgiana Mihalcea
Mărul lupului (Aristolochia clematitis) este o plantă medicinală cunoscută și utilizată de secole în medicina tradițională, în special în Europa și Asia. Extractele din plantă sunt utilizate pentru a ameliora inflamațiile pielii, durerile articulare și afecțiunile reumatice. Datorită acidului aristolochic conținut, stimulează sistemul imunitar și grăbește vindecarea leziunilor infectate, fiindu-i atribuite, totodată, și proprietăţi antitumorale. Pe de altă parte, alantoina facilitează refacerea pielii și grăbește vindecarea leziunilor, iar datorită celorlalte substanțe pe care le mai conține, mărul lupului are și proprietăți antimicrobiene.
Read more: Mărul lupului ia durerea articulară cu mânade Georgiana Mihalcea
Renunțarea la fumat este un proces dificil, dar există o serie de plante medicinale care pot ajuta la gestionarea simptomelor de sevraj și la reducerea dorinței de a fuma. Acestea pot sprijini detoxifierea organismului, pot calma sistemul nervos și pot oferi suport în menținerea unui stil de viață fără tutun. Prepararea de ceaiuri din plante este una dintre cele mai comune metode de utilizare. Infuziile pot fi consumate de două-trei ori pe zi pentru a obține beneficiile dorite. Plantele medicinale sunt mai eficiente atunci când sunt folosite ca parte a unui stil de viață sănătos. Dieta echilibrată, exercițiile fizice regulate și tehnicile de gestionare a stresului, precum meditația sau yoga, pot îmbunătăți șansele de succes în renunțarea la fumat.
Read more: 15 plante care vă ajută să renunţaţi la fumatde Georgiana Mihalcea
Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o plantă aromatică apreciată pentru aroma sa distinctă și pentru avantajele sale terapeutice. Folosit de secole în medicina tradițională, tarhonul oferă o varietate de compuși bioactivi ce pot avea efecte extraordinare asupra organismului nostru. Datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii și digestive, tarhonul poate fi un adaos valoros în dieta zilnică. Indiferent dacă este folosit proaspăt, uscat, în ceaiuri sau ca ulei esențial, tarhonul oferă multiple modalități de consum, aducând atât savoare, cât și beneficii pentru sănătate în bucătăria noastră.
Read more: Tarhonul, aliatul neştiut al somnului odihnitor