Main menu

header

14-05-1de Gabriela Niculescu

- Vindecare eficientă şi ieftină prin apiterapie

În numărul trecut al revistei noastre v-am prezentat câteva metode de diferenţiere a produselor apicole autentice de cele contrafăcute şi informaţii esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi despre miere şi polen. În a doua parte a interviului, dr. Ştefan Stângaciu (foto) vă va spune cum se obţin păstura, propolisul şi lăptişorul de matcă, cum să profitaţi de beneficiile aduse de acestea şi ce trebuie să ştiţi despre cocteilurile apicole.

„Vitaminele şi substanţele nutritive sunt mai uşor de asimilat”
- Ce este păstura şi în ce afecţiuni ne ajută?
- Păstura este polenul pe care-l culeg albinele şi care ajunge în stup. Acesta se depozitează în faguri şi se acoperă cu un strat foarte fin de miere, pentru a-l conserva şi pentru a-i permite fermentarea biologică foarte lentă. Aceasta are ca scop deschiderea fiecărui microgrăuncior de polen. Dacă ne uităm la microscop, vom vedea că polenul are o membrană foarte dură, iar păstura este de fapt polen cu această membrană desfăcută. Astfel, vitaminele şi substanţele nutritive din interiorul său sunt mult mai uşor de asimilat. Păstura are ca indicaţii majore bolile hepatice, dar prin faptul că se absoarbe mai uşor decât polenul este recomandată în multe alte afecţiuni grave. Are şi proprietăţi antibacteriene recunoscute, fiind mai acidă decât polenul. De asemenea, este utilă în afecţiunile avansate, mai dificil de tratat, atât din zona hepatică, dar şi legate de sistemul cardiovascular sau nervos.

- Cum se scoate păstura din fagure?
- Este o tehnică deosebită, mai dificil de explicat. Cea mai simplă metodă este să cumpăraţi de la apicultori fagurele cu păstură, să-l taiaţi în bucăţele care se pot mesteca direct. Ceara este uşor digerabilă datorită păsturii, care o fărâmiţează rapid.

Fagure cu păstură versus fagure cu miere
- Cum putem deosebi fagurele cu păstură de cel cu miere?
- Fagurele cu păstură nu este căpăcit, având nevoie de mai mult aer pentru fermentaţie. Al doilea mod prin care vă puteţi da seama că este fagure cu păstură este să-l priviţi în interior şi veţi vedea că are culori diferite de miere datorate polenului. Iar al treilea indiciu este gustul, total diferit - mierea din fagure este dulce, excepţie făcând cea de castan, care este amăruie, iar păstura este uşor acrişoară.

„Propolisul, răşina copacilor amestecată cu ceară şi enzime”
- Ce e propolisul şi cum se obţine?
- Propolisul este un alt produs extraordinar al stupului. Albinele îl colectează din natură, substanţele de bază fiind răşini şi balsamuri adunate de pe mugurii copacilor sau de pe scoarţa lor. Copacul preferat de albine este plopul, care are substanţe protectoare foarte utile, antivirale, regeneratoare, cicatrizante şi altele. Când sunt zile cu temperaturi mai ridicate de 20°C, albinele zboară şi la pomi fructiferi, la mesteacăn sau la conifere şi adună răşinile de pe muguri pe care le aduc în stup. Acolo le combină cu ceară pentru a permite acestui material să fie folosit în mai multe zone ale stupului, pentru a se acoperi diverse orificii sau fisuri.

- La ce mai este recomandat propolisul?
- Propolisul mai are o utilizare foarte interesantă. Se mai întâmplă să intre în stup câte un şoricel pentru a fura miere sau păstură, omorând matca şi distrugând astfel familia de insecte. Dacă albinele nu se află în „ghemul” de iernare îl înţeapă succesiv, intrusul moare şi ar trebui să putrezească. Atunci apare acest fenomen, realmente fascinant, prin care propolisul le este de folos albinelor, deoarece ele învelesc şoricelul în propolis, producându-se astfel un fel de mumifiere. La oameni, propolisul este cel mai grozav antibacterian cu spectru larg, care are aproximativ 70 de proprietăţi farmacologice utile, dintre care aş enumera: antioxidant, antiinflamator, cicatrizant, analgezic, antitumoral, antiparazitar şi antimicotic. Poate trata sute de afecţiuni, dintre care ulcere, hemoragii sau diverse dureri.

„Lăptişorul de matcă, secreţia albinelor doici”
- Ce este lăptişorul de matcă?
- Este o secreţie a albinelor tinere din stup, numite doici, şi reprezintă hrana de bază a „puilor” albinelor, a larvelor aflate în primele trei zile de viaţă şi a mătcii. Pe toată durata vieţii sale, aceasta din urmă consumă numai lăptişor de matcă, ceea ce a făcut ca biologii să spună că este un aliment ideal, care conţine absolut tot ce este necesar pentru trai.

- Pentru ce este bun lăptişorul?
- Este bogat în nutrienţi de tot soiul, vitamine, aminoacizi esenţiali, enzime, minerale şi peptide. Toate acestea tratează afecţiuni multiple, dar cel mai important lucru este că stimulează producţia de sânge la nivelul măduvei osoase. De aceea, este ideal pentru tratamentul anemiilor, atunci când globulele roşii sunt în cantitate mică, dar şi pentru producţia globulelor albe şi a trombocitelor. De asemenea, este un bun antiviral şi antibacterian, dar este util şi în caz de infertilitate ori în probleme hepatice, fiind un excelent regenerator celular.

- Sunt recomandate produsele care conţin lăptişor?
- Trebuie să vă atenţionez că mulţi comercianţi se folosesc de renumele lăptişorului de matcă şi îl menţionează pe produsele lor, deşi, în realitate, acestea îl conţin în cantităţi foarte mici. Trebuie să verificaţi eticheta şi să observaţi ponderea sa. Dacă sunt mici, nu are rost să daţi banii pe acel produs. Vă pot oferi şi un exemplu: a apărut acum câţiva ani pe piaţă, la o companie de renume, o pastă de dinţi cu propolis. În realitate, produsul nu avea nicio urmă de propolis.

Cocteilurile trebuie individualizate
- Ce trebuie să ştim despre cocteilurile apicole?
- În general, toate produsele apicole au acţiune universală, în sensul că fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de carbohidraţi - din miere şi din polen - aminoacizi, care se găsesc în lăptişor, polen şi păstură, dar şi de minerale, din propolis şi miere. Cocteilul apicol trebuie să fie individualizat, deoarece la un pacient care suferă de o afecţiune hepatică se recomandă să predomine păstura şi mai puţin mierea. Sunt în ţară aproximativ 500 de medici care au terminat specializarea în apifitoterapie şi care pot prescrie oricând un cocteil, în funcţie de patologia fiecărui pacient.

- Care sunt costurile unei consultaţii la un apiterapeut?
- Fiecare cabinet are preţurile sale, dar, din ce ştiu eu, o consultaţie ajunge la aproximativ 50 de lei. Există şi pacienţi care beneficiază de consultaţie gratuită, în funcţie de situaţie. Atunci când o persoană primeşte o formulă de apiterapie urmează tratamentul, de obicei o lună, şi revine la control o dată la o lună, două, sau trei, după caz, iar medicul îi poate modifica reţeta cocteilului în funcţie de evoluţie. Nu trebuie să facă tratamente repetate, aşa cum se întâmplă într-un spital. Iniţial, cocteilul funcţionează ca un medicament, ca produs terapeutic, iar după vindecare continuă să îşi facă efectul ca produs preventiv, profilactic. Dacă luăm, spre exemplu, antibiotice, există situaţia în care acestea pot fi ineficiente sau bacteriile pot deveni rezistente la ele. Nefiind corespunzător folosite, riscurile pentru sănătate devin uriaşe. Produsele apicole nu sunt doar antibacteriene, ci şi imunostimulatoare, aşa cum niciun antibiotic chimic din lume nu poate îndeplini ambele funcţii.

- Care sunt cele mai sigure locuri de unde se pot cumpăra produsele apicole?
- Pentru produsele brute eu recomand să mergeţi direct la apicultori. Apoi mai sunt firme specializate la Blaj, Baia Mare sau la Bucureşti (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură). Nu recomand produse apicole din import, pentru că nu se poate garanta întotdeauna calitatea lor. Şi să nu uităm că trebuie să încurajăm nu doar producţia locală, cât şi albina autohtonă, ea fiind foarte importantă pentru polenizare şi nu numai.

Cum verificaţi prospeţimea

- Cum se poate testa calitatea lăptişorului de matcă?
- Puteţi folosi o lupă pentru a privi suprafaţa sa, pe care ar trebui să fie un fel de microgranule de lăptişor concentrat. Dacă ele există înseamnă că produsul este proaspăt şi foarte bun. Dacă suprafaţa este netedă, probabil că nu este proaspăt.

Nu uitaţi! Consumând produse apicole româneşti încurajaţi nu doar apicultorii să continue practicarea fascinantei meserii numite stupărit sau apicultură, ci şi albina autohtonă, ea fiind foarte importantă pentru polenizarea a mii de specii de plante, care asigură la rândul lor supravieţuirea noastră.