Main menu

header

angelica mitreade Iuliana Dima

Numită în sanscrită „ştiinţa vieţii” şi cunoscută în Occident drept o formă de terapie alternativă, ayurveda reprezintă cel mai vechi sistem de medicină holistică indiană, ce presupune un stil de viaţă sănătos, aflat în concordanţă cu ritmurile naturale ale vieţii. Angelica Mitrea (foto medalion), specialist ayurveda, vă spune mai multe despre aceasta.

Foloseşte peste 500 de plante
Medicina ayurvedică îşi propune nu numai să trateze diferite afecţiuni, dar să şi prevină apariţia acestora şi, mai presus de toate, să menţină starea de sănătate a individului prin diferite tehnici de purificare şi de relaxare realizate în fiecare an. Acest sistem de tratament foloseşte peste 500 de plante, terapii de purificare şi masaje.
Cea mai cunoscută tehnică se numeşte „Pancha Karma” şi cuprinde cinci acţiuni purificatoare. Acestea, urmate de tratament specific, pot trata absolut orice boală, chiar şi pe cele pe care medicina alopată le consideră incurabile (cum ar fi poliartrita reumatoidă, tinitus, anumite forme de surditate, diabet şi altele). Însă, pentru obţinerea unor rezultate optime este foarte important să se ţină cont de o serie de factori, printre care: starea organismului înaintea începerii terapiei (nivelul de toxine acumulate), purificarea corpului, alegerea formei potrivite de terapie, realizarea sa corectă, atitudinea şi mentalitatea persoanei care o practică.

„Se poate preîntâmpina orice fel de boală”
Conform viziunilor indiene asupra sănătăţii, reţeta unui remediu de succes este dată de un organism pur. Tocmai de aceea, specialiştii în medicina ayurvedică recomandă ca, înaintea începerii unei terapii, persoana în cauză să acţioneze asupra simptomelor mai întâi din interior, prin remedii şi tratamente naturiste. De asemenea, este foarte important ca terapiile de purificare să se facă şi de persoanele sănătoase, pentru a preveni îmbolnăvirea şi este absolut necesar ca ele să fie realizate corect şi să se ţină cont de toate indicaţiile specialistului. „Această purificare face ca principiile vitale (dosha) să funcţioneze corect în organism şi să nu dea naştere la boli. Prin realizarea lor în fiecare an se poate preveni absolut orice fel de boală, chiar şi cancerul”, ne-a declarat Angelica Mitrea.
Aceste terapii se realizează o dată pe an şi presupun, pe lângă regim, o perioadă de 8-15 zile în care este necesar ca individul să rămână în casă.

Disciplina mentală e esenţială
Menţionăm totuşi faptul că nu orice persoană interesată de aceste tehnici este neapărat un bun candidat al medicinei indiene. „Pentru a adopta stilul de viaţă ayurvedic este nevoie de o anumită disciplină mentală şi de o atenţie deosebită asupra regimului alimentar, a orelor de masă şi de somn”, ne-a mai spus specialista. Alături de aceste recomandări, vă oferim şi câteva remedii indiene pentru unele dintre cele mai comune afecţiuni:
- Anemie - ingrediente: 2 curmale, 2 smochine, 50 ml suc de rodie, un pumn cu stafide şi 250 ml de apă. Se adaugă în blender, iar sucul rezultat se bea de două ori pe zi. Acesta ajută la refacerea foarte rapidă a deficitului de fier. În Ayurveda, pentru anemie nu se prescrie fier, ci se stimulează organismul pentru a-l produce. Acest remediu se administrează în fiecare zi.
- Tinitus - mai întâi se curăţă urechea şi se masează cu ulei atât în interior, cât şi în exterior. Se ia apoi un săculeţ, se umple cu linte fiartă şi se aşază cald pe ureche. Se lasă să acţioneze timp de cinci-zece minute, după care se pun câteva picături de suc proaspăt stors de ghimbir sau de usturoi. Se umple urechea cu ulei călduţ şi se lasă să acţioneze timp de zece minute. Concomitent se face tratamentul intern: se consumă shatavari sau sparanghel, lemn-dulce şi obligeană.

Sinuzita trece cu ulei de eucalipt
- Sinuzită - se masează faţa cu ulei, după care se fac inhalaţii cu câteva picături de ulei de eucalipt. Este necesară acoperirea ochilor pe toată perioada inhalaţiei. Se prepară un decoct de obligeană foarte concentrat (50% apă, 50% obligeană), se stă pe spate cu bărbia ridicată şi se pun în fiecare nară opt-zece picături călduţe. Când turnaţi soluţia într-o nară, o acoperiţi pe cealaltă. Se aplică apoi o cataplasmă pe frunte (din făină de muştar şi apă) şi se lasă să acţioneze cinci-şapte minute. Se realizează în fiecare zi concomitent cu administrarea internă a uleiului de cimbru. Este foarte important să se facă seara şi să nu se iasă din casă imediat după aceea!
- Răceală - se masează tot corpul cu ulei presat la rece (cum ar fi cel extravirgin de măsline), se pregăteşte o baie cu apă foarte fierbinte în care se adaugă 1,5 kg de sare grunjoasă şi plante (ghimbir, piper negru, cuişoare şi scorţişoară) şi se stă în cadă până când fruntea începe să transpire. După zece minute ieşiţi şi intraţi direct în pat, cât mai repede. Concomitent se administrează intern două picături de ulei de cimbru, dizolvate în miere, de trei-patru ori pe zi.

Pasiflora şi roiniţa alungă atacul de panică
- Stres - este nevoie de o masă de masaj şi de prosoape. Se pun pe ochi două dischete demachiante, umezite în apă simplă sau de trandafir. Se ia apoi un vas din cupru sau o sticlă găurită care se umple cu un litru de ulei din care se va picura în flux continuu pe frunte. Tehnica se numeşte „Shirodhara”. Vasul trebuie suspendat cu un dispozitiv special, iar distanţa dintre frunte şi acesta trebuie să fie de opt degete. Uleiul trebuie să ajungă dintr-un capăt în altul al frunţii, fără să atingă alte zone ale feţei, timp de 15-30 de minute. Acest remediu se poate realiza zilnic, însă nu într-un anotimp rece. Dacă se face o dată la trei zile, timp de o lună, efectul durează până la şase-şapte luni.
- Constipaţie - indienii consideră organismul uman un sistem în care producerea unui blocaj poate afecta orice altă parte din organism. Astfel, în urma constipaţiei pot apărea: dureri de cap, insomnii, imunitate scăzută, sensibilitate crescută faţă de stres şi altele. Ca remediu ayurvedic puteţi folosi laxativul natural Dizolax sau puteţi combate neplăcerea cu un amestec din 10 ml ulei de ricin şi sucul proaspăt stors de la o portocală. Vă mai poate ajuta o lingură cu unt clarifiat alături de care se bea un pahar cu apă caldă seara, înainte de culcare. Puteţi încerca şi un amestec de tărâţe de psylium, seminţe de in, fenicul, piper lung, ghimbir şi turmeric - în fiecare seară se ia câte o linguriţă cu apă sau lapte cald. Şi supa de linte roşie ajută în cazurile de constipaţie uşoară.
- Atac de panică - se recomandă lichide şi alimente calde, masajul zilnic cu ulei atât pe corp, cât şi pe cap („Shiroabhyanga”), clisme cu ulei şi plante cu efect calmant (pasiflora, mentă, roiniţă, muguri de tei argintiu, verbină, sunătoare, rozmarin, păducel, ashwagandha, iasomie sau levănţică).

- Pentru obţinerea unor rezultate optime este foarte important să se ţină cont de starea organismului înaintea începerii terapiei, purificarea corpului, alegerea formei potrivite de terapie, realizarea sa corectă, atitudinea şi mentalitatea.