Main menu

header

811 10 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Terapia craniosacrală este o metodă de tratament manuală, noninvazivă, ce acţionează asupra restricţiilor fiziologice apărute la nivelul oaselor craniene, inclusiv în zona feţei şi a gurii şi, de asemenea, în cazul vertebrelor, al osului sacrum, coccis şi pelvis. Însă, cele mai puternice efecte ale terapiei sunt înregistrate la nivelul sistemului nervos central, de unde i se trage şi numele. Cătălina Chilimari (foto), manager al centrului Agesense, ne-a vorbit despre terapia craniosacrală şi ne-a explicat în ce constă această metodă de vindecare, ce presupune şi ce afecţiuni poate rezolva.

„Necesită atingerea blândă a mâinilor şi intenţia clară a specialistului”

- Ce este terapia craniosacrală?

- Definiţia poate să intimideze prin termenii de anatomie folosiţi, dar tratamentul în sine utilizează manipulări blânde ale terapeutului care testează blocajele şi „ascultă” calitatea ritmului craniosacral, pe care organismul îl reglează şi îl menţine pentru a ne alimenta şi a ne reechilibra ţesuturile nervoase. Sistemul craniosacral este format din meninge, lichidul cefalorahidian şi granulaţiile coroidiene şi arahnoidiene, cele care produc şi reabsorb lichidul cefalorahidian şi reglează presiunea intracraniană.

- Care este procedura?

- Terapia craniosacrală (TCS) nu necesită niciun echipament, doar atingerea blândă a mâinilor şi intenţia clară a terapeutului. Toţi pot beneficia de avantajele sale, de la copii la centenari. Ea se bazează pe principiile osteopatiei, fiind o tehnică evoluată din osteopatia craniană. Doctor John Upledger, medic în medicină generală şi profesor la catedra de Biomecanică a Universităţii de Stat din Michigan, a condus între 1975 şi 1983 o echipă de 22 de cercetători din domenii diferite cu scopul de a demonstra ştiinţific dacă oasele craniene se mişcă şi care este funcţia ce determină această mişcare. În urma acestor cercetări, doctor John Upledger a fundamentat tehnici specifice pentru evaluarea, corectarea şi intensificarea activităţii sistemului craniosacral, în care creierul şi măduva spinării îşi au locul.

„Se pot face şi sedinţe intensive de până la trei ore”

- Cât durează o şedinţă?

- O şedinţă tipică durează aproximativ 45 de minute sau o oră, dar se pot face şi şedinţe intensive de până la trei ore. Depinde foarte mult de problemă şi de pacient.

- La ce ajută?

- Beneficiile acestei terapii sunt, în primul rând, la nivel de bună funcţionare a sistemului nervos central şi, aşa cum ştim, sistemul nervos central este „computerul central” - coordonează funcţionarea întregului corp din toate punctele de vedere - motric, digestiv, endocrin, circulator, limfatic, imunitar etc. TCS elimină blocajele din ţesuturile fasciale ale corpului. Acestea sunt straturile ţesuturilor moi, care au continuitate de-a lungul întregului corp şi învăluie fiecare organ, muşchi şi os, până la celulele individuale. Corpul se vindecă şi se reface singur atunci când sistemul parasimpatic este dominant, adică atunci când suntem cel mai relaxaţi sau când dormim. Sistemul nervos simpatic, cunoscut sub numele de sistem „Luptă sau fugi”, este afectat de stilul modern de viaţă, iar acest lucru poate duce la stres nejustificat.

„Studiile recente au deschis noi porţi pentru cei cu Parkinson”

811 10 2- Căror pacienţi se adresează?

- Terapia craniosacrală se adresează atât persoanelor cu probleme specifice de sănătate, dar şi persoanelor care nu au, dar vor să-şi păstreze un tonus de viaţă normal, să facă faţă stresului zilnic, mai uşor. Este adecvată tuturor grupelor de viaţă. Pentru nou-născuţi, mai ales dacă au fost probleme la naştere, pentru adolescenţi (în ultimul timp s-a înregistrat un procent foarte mare de dezechilibre emoţionale şi depresii în rândul tinerilor), pentru adulţi şi foarte bine lucrează şi cu problemele persoanelor de vârsta a treia. Studiile recente au deschis noi porţi şi speranţe pentru cei cu Parkinson, Alzheimer, demenţă senilă etc.

- Ce afecţiuni tratează?

- Tratează ţesutul cicatricial al sistemului nervos, leziuni vechi/intervenții chirurgicale, dureri cronice de gât, de spate, de şold şi ale membrelor inferioare. De asemenea, acţionează asupra nervului sciatic, cervicalei, traumelor sau leziunilor acute/cronice, apărute în urma accidentelor rutiere, tratează curbura coloanei vertebrale, durerile musculare, chiar şi probleme mai vechi nerezolvate. De asemenea, sistemul digestiv, constipația, sindromul de colon iritabil şi intoleranţa alimentară. Crizele de isterie, agresivitatea, frica, depresiile, infecţiile cronice sau acute ale sinusurilor, ale tractului urinar, ale urechii, dezechilibrele hormonale, infertilitatea, menopauza, probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare, tulburările maxilarului, nervul trigemen, tensiunea, toate acestea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul terapiei craniosacrale.

„Este utilă ca metodă de vindecare primară”

811 10 3- Ne poate elibera de energiile negative?

- Nu doar creierul nostru are memorie, ci şi celulele noastre care formează organele. La acest nivel, se pot înmagazina traume şi emoţii negative, ţesutul/organul înregistrează ca un aparat de filmat întregul eveniment, cu detalii, stări dar şi poziţia capului din momentul producerii traumei. Apoi, această înregistrare va continua să se repete. Multe astfel de traume/emoţii negative rămân stocate încă din copilărie, afectând viaţa ca adult. Terapia craniosacrală este utilă ca metodă de tratare primară sau ca parte a unui program de tratament combinat cu alte tehnici tradiţio- nale sau complementare.

- Această terapie poate înlocui medicamentele?

- Terapia se poate face în paralel cu tratamente alopate şi nu interferează în mod negativ cu tratamentul medicamentos sau cu altă tehnică sau terapie.

„Corpul nostru continuă să lucreze chiar şi după terminarea tratamentului iar reacţii pot fi notificate chiar şi după câteva zile de la tratamentul propriu-zis“

„Acţionează în caz de paralizie cerebrală“

- Poate trata un AVC?

- În ceea ce priveşte sistemul nervos, terapia craniosacrală rezolvă probleme legate de autism, ADD (tulburare deficit de atenţie), ADHD (tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție), paralizie cerebrală, scleroză multiplă şi chiar AVC (atac vascular cerebral).

- Când nu este indicată această terapie?

- Sunt foarte puţine contraindicaţii ale acestei terapii: fractura craniană recentă, atac de cord recent, atac cerebral (accident vascular) recent, anevrism acut şi în cazul în care au fost operaţii la care s-a folosit anestezia prin rahie (epidural) - puncţie în coloana vertebrală. După aceasta, se poate lucra la un interval de aproximativ două săptămâni, iar în celelalte cazuri, după două-trei luni, în funcţie de persoană.

Terapia craniosacrală ajută copiii aflaţi în dificultate, care au colici, constipaţie, probleme de somn, dentiţie, condiţii de dezvoltare sau care au avut naşteri traumatice