Main menu

header

760 10 1de Diana Tudor şi Florica Pintea

Pornind de la ideea conform căreia organismul are capacitatea de a se vindeca dacă primește suficientă informație și își adaptează tratamentul curativ în concordanță cu acest aspect, Diana Aslan, kinetoterapeut cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, a abordat în cadrul ședințelor de recuperare medicală cu pacienții săi o metodă de analiză informaţională şi feedback vizual („reprogramare neuromusculară” sau „ortezare informațională”). Aceasta are rezultate foarte bune în ameliorarea afecțiunilor coloanei vertebrale datorită reechilibrării tonusului muscular paravertebral. Însă mai multe informații despre acest subiect aflăm chiar de la kinetoterapeut Diana Aslan.

„Este furnizată prin intermediul unui monitor”

- Ce afecțiuni pot fi tratate prin această metodă?

- Utilizând această metodă, ne adresăm afecțiunilor inflamatorii, degenerative, de postură, vizând coloana vertebrală și nu numai, cum ar fi cervicalgiile, discopatiile, lombosciatica, herniile de disc, respectiv scolioze, cifoze și lordoze.

- Cum funcționează metoda?

- Principiul de bază îl reprezintă participarea conştientă a subiectului în procesul de recuperare. Lipsa informaţiei sau informaţiile insuficiente pe care acesta le primeşte despre execuţiile sale a dus la o reconsiderare a pregătirii şi abordării progra- mului de recuperare, dovedindu-se o dată în plus nevoia stringentă de a cunoaşte şi de a acorda o atenţie sporită laturii informaţionale ca element de bază în recuperare. Practic, pacientul realizează exerciții de tracțiune cu brațele, stând în picioare sau pe scaun, având informații în timp real, furnizate prin intermediul unui monitor.

„Pacientul are posibilitatea să controleze şi să regleze în permanenţă mişcarea”

- Ce informații oferă mai exact sistemul?

- Sistemul permite alegerea unor parametri, stabiliți de specialist, în funcție de fiecare pacient în parte și de afecțiunea sa. Apoi, pacientul, urmărind graficul de pe monitor, trebuie să își perfecționeze și să-şi rafineze execuțiile, prin numărul mare de repetări, dar mai ales prin informațiile primite în fiecare moment, cuplate cu percepția kinestezică, formându-se astfel o buclă informațională - vezi, simți, transmiți, execuți și corectezi. Această abordare rafinează abilitățile neuromotorii, datorită informației primite (feedback-ului vizual) moment de moment, este imediată, are efecte spectaculoase și rapide, având ca rezultat simetrizarea și tonifierea musculaturii profunde a coloanei.

- Ce reprezintă mai exact graficul de pe monitor?

- Pacientul are afişat pe ecranul monitorului un model impus, reprezentând forţa funcţie de poziţie sau viteza funcție de deplasare. Acesta execută mişcări de tracţiune, cu ambele braţe, în aşa fel încât să determine realizarea unei curbe, care să urmărească graficul respectiv. Pe baza fluxului de informaţii primit de la ecranul monitorului, vizualizând mişcarea în timp real, pacientul are posibilitatea să controleze şi să regleze în permanenţă mişcarea, pentru realizarea cât mai fidelă a modelului dat. Primul obiectiv care trebuie atins în programele de creştere a calităţilor de control neuromuscular este să se asigure un nivel suficient de corespondenţă între informaţiile furnizate de sistemul tehnic de măsură şi structura internă de senzaţii-percepţii, de natură kinestezică. Al doilea obiectiv constă în dezvoltarea capacităţii de discriminare între valori diferite, în execuţii alternative, cu sarcină explicită de realizare a unui traseu de forţă sau de viteză constantă, la nivelul solicitat, în fiecare mişcare, pe toată amplitudinea mişcării. În prima etapă are loc procesul de rafinare neuromotorie iniţială, iar etapa a doua este cea a exerciţiilor de redefinire şi de restructurare senzorio-motorie a subiecţilor. Astfel, se pot obţine relativ repede modificări decelabile la nivelul manifestărilor calităţii contracţiei musculare. În acelaşi timp, se observă o creştere importantă a calităţii controlului neuromotric cu consecinţe deosebite în obţinerea „performanţei”.

„Se lucrează cu greutăți mici”

760 10 2- Cum pot fi adaptate variabilele acestui sistem?

- În cadrul sistemului există posibilitatea de a modifica condițiile de lucru, după cum impune cazul tratat. De obicei, se lucrează cu greutăți mici, cuprinse între 1 kg şi 4 kg. Scopul nostru nu este să lucrăm cu forță, ci inteligent, cu mișcări controlate, „ortezat de informație”, astfel încât totul să devină măsurabil. În cazul mișcărilor pe care le facem în mod obișnuit, se declanșează un stretch reflex, adică un reflex de întindere, ca urmare a unui stimul, care nu face altceva decât să întărească ceea ce noi vrem să netezim și să restructurăm, să reparăm.

- Cum acționează terapia în cazul herniei sau a inflamațiilor coloanei vertebrale?

- Prin numărul mare de repetări are loc o foarte fină, ușoară și controlată mișcare de decontracturare, elongație a vertebrelor, având un impact direct asupra retragerii inflamației, eliberând presiunea de pe rădăcina nervoasă. Acest lucru se traduce prin reducerea durerii și chiar a riscului de operație, prin „repoziționarea discului”, care ajută pacientul să redevină funcțional.

„Cheia vindecării este strâns legată de simetrie, constanță, progresivitate și perseverență”

70% din populația mondială suferă de dureri de spate

„Prin numărul mare de repetări are loc o foarte fină, ușoară și controlată mișcare de decontracturare, elongație a vertebrelor, având un impact direct asupra retragerii inflamației, eliberând presiunea de pe rădăcina nervoasă“

Se fac 1.000 de repetări pe zi

760 10 3- Ce caz, dintre cele tratate de dumneavoastră prin această metodă, a avut cele mai bune rezultate?

- Există un caz special pe care l-am urmărit și eu și colegii mei de breaslă, pe baza căruia mi-am realizat și lucrarea de masterat, care a avut rezultate spectaculoase datorită efortului depus în cadrul terapiei pe termen lung. Este vorba despre o fetiță, în vârstă de 12 ani, căreia i s-a interzis să mai facă performanță, deși era gimnastă și i s-a recomandat să renunțe la antrenamente, să poarte corset și, ulterior, să se opereze. S-a prezentat cu o curbură accentuată a coloanei vertebrale determinată de mișcările repetitive din cadrul antrenamentelor, preponderent pe o singură parte. După şase luni de terapie, cu 1.000 de repetări pe zi, 500 în prima parte a zilei, 500 în a doua parte a zilei, coloana s-a îndreptat în proporție de 75%, timp în care pacienta a continuat antrenamentele, nu a purtat corset și nici nu a ajuns la operație.

- Sunt recuperabile scoliozele avansate prin această terapie?

- Printr-un program bine structurat, cu un pacient conștiincios, cooperant, dar mai ales perseverent, așa cum am amintit mai sus, există soluții și alternative în locul intervențiilor extreme, de urgență. Mai mult decât atât, pacienții vor resimți beneficii și la nivelul posturii, care se îmbunătățește considerabil, la nivelul musculaturii abdomenului, al brațelor și membrelor inferioare, ceea ce îmbunătățește starea generală de sănătate a pacientului și condiția sa fizică.