Main menu

header

744 10 1de Valentin Țigău

Despre doctorul chirurg Emil Barbu și halucinanta sa experiență în cele mai sărace țări din Africa, unde a salvat viața a sute de oameni, am mai scris, recent. Ar fi fost însă nedrept să trecem cu ușurință peste activitatea lui din stațiunea prahoveană Breaza, unde se ocupă de bunul mers al Centrului de medicină naturistă și preventivă Eden, centru medical unde pacienții sunt tratați holistic, adică nu axat doar pe partea fizică, ci și pe partea moral-spirituală.

Diagnosticul care a schimbat destine

Ideea deschiderii acestui centru are o poveste aproape incredibilă. Când medicul Emil Barbu avea 10 ani, s-a petrecut un eveniment care i-a schimbat complet percepția depre viață: tatăl său, învățător de aleasă vocație, intrat în vizorul autorităților pentru practicarea educației școlare după principii creștine, a fost diagnosticat cu o boală incurabilă - spondilită anchilopoietică galopantă. Cum se manifestă? La nivelul articulațiilor oaselor, cartilajele se transformă în țesut osos și omul rămâne anchilozat într-un scaun cu rotile; pacienții mor asfixiați pentru că nu mai pot să respire. „Cum știm, coastele sunt articulate, iar noi, când inspirăm și expirăm, ele se ridică și se coboară, mărind capacitatea cutiei toracice. În spondilita anchilopoietică, nu se mai întâmplă așa”, spune Emil Barbu, amintindu-și că medicul de atunci i-a trimis tatăl acasă, unde urma să moară, în cel mult trei luni.

Miracolul vindecării

744 10 2În 1994, tatăl său a venit de la Institutul Reumatologic din București cu un tratament bazat pe tauredon, cortizon, sulfosalazină - tratament destul de limitat. „A venit acasă, ne spune doctorul, a citit contraindicațiile la medicația respectivă și a spus: «Eu n-am să le iau, pentru că vreau să mai trăiesc!» Prof. dr. Burtea, care l-a investigat, l-a întrebat: «Dom’le, ce-o să faci?», iar tata i-a spus: «O să mănânc sănătos, o să dorm la timp, o să fac exerciții fizice, o să fac băile lui Kuhne, băile lui Kneipp, cataplasme cu lut, o să mă rog…». Și doctorul i-a spus: «Apă de ploaie, dom’le!». Și tata a venit acasă, apoi casa s-a transformat într-un sanatoriu. Am cumpărat toate cărțile despre medicina tradițională și am început să aplicăm o medicină mai mult de familie. Tata s-a tratat, așa, doi ani. Mi-aduc aminte că tot timpul ăsta a avut o alimentație raw-vegan, adică nu a mâncat nimic fiert, numai crud. Pe lângă asta, cataplasmele cu argilă, băile Kuhne și Kneipp au făcut parte dintr-un complex terapeutic și de exerciții fizice, uneori până la epuizare, în fiecare zi. Mergea prin casă și îi spunea mamei: «Nu mai sunt bolnav! Nu mai sunt bolnav!...», chiar dacă nu putea să facă decât vreo câțiva pași.”

Amintirea iadului transformată în Rai

După un an, tatăl doctorului Barbu a început să meargă din ce în ce mai bine, până când și-a recăpătat total mobilitatea, iar durerile nu s-au mai întors niciodată. La Institutul Reumatologic, a fost consultat din nou, au fost mai mulți medici reumatologi din București care l-au investigat, iar concluzia a fost că este vindecat de această boală incurabilă. „De atunci, spune doctorul Barbu, s-a făcut un plan de a se construi Centrul de medicină naturistă și preventivă Eden - Breaza și majoritatea tratamentelor pe care le făcea tatăl meu acasă sunt implementate în acest centru.” L-am întâlnit și noi pe doctorul chirurg Emil Barbu la acest centru de medicină preventivă, unde el face informare medicală și consulturi chirurgicale. Centrul tratează tot felul de boli cronice - de la diabet zaharat tip II, boli de nutriție, sindromul X metabolic până la tumori de colon. Pentru operații se face apel la Spitalul din Câmpina, unde doctorul Barbu este chirurg, urmând ca recuperarea să aibă loc la Breaza. Ceea ce face deosebit acest centru este modul de a trata pacienții - holistic - ca și întreg, dar și încrederea pe care pacienții o au pe durata tratamentului în medicii creștini, cu teamă de Dumnezeu. Durata unui sejur este de două săptămâni, în care pacienții au servicii la nivelul unui hotel de trei stele, la care se adaugă tratamentul care include în jur de 15 proceduri pe zi: exercițiu fizic, masaj, cataplasme cu lut, kinetoterapie, meloterapie, sacroterapie, hidroterapie, argiloterapie, nutriționism etc. Suntem informați că site-ul www.fundatiaeden.ro dă toate detaliile privind costul și modalitățile de rezervare.

Hipertensivul și obezul

Prins între două joburi, medicul chirurg Emil Barbu are prea puțin timp ca să povestească cu reporterul despre sine. În schimb, îi place să tăifăsuiască cu pacienții, să le spună motivele care duc la anumite îmbolnăviri, cum pot să evite acei factori care au adus îmbolnăvirea, despre schimbarea stilului de viață. „În jur de 60% din tratamentul unui pacient, crede el, constă în schimbarea stilului de viață. De exemplu, un pacient cu hipertensiune care mănâncă hipersodat, chiar dacă își ia tratamentul pentru tensiune, nu-i scade, dacă nu schimbă și stilul de viață, dacă nu renunță la sare. Asta încercăm să facem aici, să educăm pacienții să-și schimbe stilul de viață, pentru fiecare boală în parte.” O boală a timpului prezent e și obezitatea. „Noi, spune doctorul Barbu, tratăm obezitatea prin educație alimentară. Primul lucru ar fi: cum să mănânci. Oamenii devin gurmanzi pentru că înghit nemestecat. Alimentele ar trebui să stea mai mult timp în cavitatea bucală, să le mestecăm bine, ca să ne bucurăm de gustul lor și să le transformăm într-o pastă, ca atunci când ajung în stomac, acesta să poată prelucra la maximum alimentele consumate. Unii dintre noi, când mâncăm, înghițim nemestecat, ne bucurăm pentru o perioadă foarte scurtă de timp de gustul alimentelor, după care vrem iar să simțim gustul și mai mâncăm o dată și tot nemestecat mâncăm... Astfel, oamenii devin gurmanzi și iau multe kilocalorii pentru că n-au răbdare să mestece alimentele, să se bucure de gust până la sfârșit. Dacă acest pas ar fi implementat, ar fi primul punct câștigat în lupta cu obezitatea. Asta încercăm să facem aici: să învățăm oamenii lucruri foarte simple, dar extrem de importante pentru sănătate”.

Un Premiu Nobel pentru „beneficiile postului“

„În 2016, un medic japonez, Yoshinori Ohsumi, a luat Premiul Nobel pentru Medicină pentru că a descoperit beneficiile postului. El vorbește despre Postul alternativ. Asta înseamnă că un om mănâncă de la ora 7:00 până la ora 14:00. În fereastra asta, puteți mânca și trei mese pe zi. Dar de la ora 14:00 până a doua zi la ora 7:00, nu mai mâncaţi nimic! În această perioadă, organismul reciclează o mare parte din celulele organismului, mai exact, organitele celulare ale celulelor respective, printr-un proces numit: autofragie. E, de fapt, «leacul» obezității. Dacă mâncaţi o cantitate mare de alimente seara, hipercalorice, acele alimente se depun, pentru că organismul nostru are un bioritm: dimineața lucrăm mai intens, iar după-amiază ne relaxăm. De aceea, seara, ar trebui să nu mâncaţi nimic sau să mâncaţi foarte puțin. E foarte greu să lupți cu obezitatea, pentru că pacienții intră într-un cerc vicios: țesutul gras secretă leptina - hormon care inhibă centrul sațietății din hipotalamus și atunci oamenii simt nevoia să mănânce tot mai mult; însă, cu cât mănâncă mai mult, se secretă mai multă leptină și ei au nevoie de mai multă mâncare. Este extrem de dur să-l scoți din acest cerc vicios, dar tocmai asta încercăm să facem aici”, spune doctorul Emil Barbu.