Main menu

header

736 10 1de Cătălin Tăgârță şi Florica Pintea

Se spune că boala nu bate la ușă, iar mai devreme sau mai târziu orice individ are o problemă de sănătate, mai mică sau mai mare. Dacă în unele cazuri vindecarea apare în urma tratamentului recomandat de medic, în multe situații starea de bine se reinstalează abia după ce persoana afectată este reechilibrată pe toate planurile: fizic, psihic și spiritual. Psihoterapeut Raluca Dubășaru (medalion) explică de ce este bine să alegeți terapia holistică.

„Lucrează cu tehnici antice și moderne și cu o vibrație energetică foarte înaltă”

- Te rog să ne povestești despre terapia holistică, pe care o practici cu succes!

- Termenul își are rădăcinile în limba greacă: terapeuos însemnând armonie⁄echilibru, iar holus însemnând totul. Ea reprezintă un sistem avansat de terapii integrative și progresive aplicate personalizat, care lucrează cu tehnici antice și moderne și cu o vibrație energetică foarte înaltă, ce poate fi folosită pentru tratamente foarte profunde. Procedura are ca scop terapeutic înțelegerea individului în ansamblu, concentrându-se pe corpul, mintea și spiritul său sub toate aspectele și formele sale de acțiune și ale modului de viață. Ajutând individul să-și echilibreze și să-şi armonizeze energia vitală și să aibă un mod de viață corect, el va putea atinge acel nivel energetic care va declanșa procesele sale de vindecare. Numai intrând în armonie fizică, mentală și spirituală se pot obține rezultate satisfăcătoare și de lungă durată.

- Așadar, este tratată persoana ca întreg, nu boala...

- Exact. Și în cadrul acestei terapii se merge pe ideea că boala este un simptom, o consecință a ceva ce este în neregulă cu persoana respectivă... Dat fiind faptul că terapia holistică abordează problema ca un întreg și nu printr-o vedere fragmentată a realului, ea arată și tratează ființa umană în ansamblul său, luând în considerare gândurile, sentimentele, emoțiile și acțiunile. Totul este interconectat, deci oamenii sunt tratați într-un context... În cazul în care este abordată numai boala sau suferința în sine, persoana poate avea negreșit o stare mai bună, dar aceasta va fi pe o anumită perioadă de timp, iar apoi problema se va întoarce în același loc sau în altul.

„E necesar ca oamenii să se uite în interiorul lor”

- Interesantă abordarea ta, potrivit căreia boala este un simptom... Poți detalia puțin, te rog?

- Când este abordată persoana ca un întreg se ajunge la cauză, la rădăcina problemelor care generează starea de rău, de disconfort, și în acest caz simptomele - deci boala - vor dispărea sau se vor diminua. În vârtejul vieții de zi cu zi, persoanele își fac din ce în ce mai rar timp de odihnă, de relaxare, de lectură, pentru a primi un mesaj, a visa, a se bucura... În contextul privării de aceste lucruri apar stresul, oboseala, nerăbdarea și mici probleme, precum: dureri musculare, dureri de cap, de stomac, iar la un moment dat totul se poate transforma în ceva cu adevărat grav. E necesar ca oamenii să se oprească o clipă și să se uite în interiorul lor, să se cunoască, să își pună întrebări precum: „Cine sunt eu?”, „Ce vreau pentru viața mea?”, „Sunt pe drumul cel bun?”, „Oare fac ce-mi doresc cu adevărat?”, „Sunt fericit?”, „Sunt ceea ce ar trebui să fiu?”. Cei care reușesc să răspundă la toate aceste întrebări vor declanșa procesele de vindecare. Astfel, ei vor observa rapid o îmbunătățire a calității vieții per ansamblu și își vor redobândi sănătatea.

„Prima ședință este catalogată drept consiliere parapsihologică”

736 10 2- Cum se desfășoară propriu-zis terapia holistică? Te rog să explici pentru cititori ce văd cei din afară că se întâmplă!

- Se începe cu o ședință în care este analizată persoana în ansamblul ei, printr-o procedură care ar putea fi catalogată drept consiliere parapsihologică (clarvedere), dar este mai mult decât atât, pentru că presupune participarea deschisă și sinceră a persoanei la un dialog minim. Rog persoanele să fie conștiente de faptul că nu vin la ghicitoare, se face o analiză amănunțită a evenimentelor vieții, dar și a potențialităților viitoare. În acest context este foarte posibil ca lucruri neplăcute să fie scoase la iveală, de obicei acele lucruri pe care le acceptă cu durere sunt cele care le-au adus în acest punct al vieții lor. O ședință cu un parapsiholog aduce lumină și înțelegere în viață. Primul pas spre vindecare este identificarea cauzei. Apoi urmează acceptarea și dorința de schimbare, să consimtă faptul că au făcut alegeri greșite, că stau în relații sau în locuri care nu le sunt benefice, să admită faptul că tot ce se întâmplă are un rost, iar scopul este schimbarea atitudinii față de viață, față de evenimente, față de cei din jur și chiar de ei înșiși.

În caz de anxietate majoră se poate recurge și la hipnoză

- După această primă întâlnire, cât de des e nevoie să fie efectuate ședințele pentru echilibrarea persoanei pe toate planurile?

- Odată ajunși în acest punct, se poate stabili o strategie, o direcție terapeutică în funcție de necesitățile și de deschiderea persoanei respective. Este extrem de important ca în cazul bolilor fizice să se păstreze colaborarea cu medicul curant. În procesul terapeutic se folosesc tehnici din Lama Fera, Inforenergetică și Reiki, în funcție de ce i se potrivește cel mai bine persoanei tratate. De asemenea, abordarea holistică presupune și susținerea psihologică, îndrumarea spirituală, întocmirea unui program de viață corespunzător, trecerea de la o gândire negativistă, pesimistă, la una pozitivă și plină de lumină. Sunt situații în care folosirea câtorva ședințe de hipnoză sunt extrem de binevenite.

- Ne poți da câteva exemple?

- Când se dorește o îmbunătățire a capacității intelectuale, în cazuri de anxietate majoră, de fobii, în lipsa respectului de sine se mai recurge la hipnoză pentru a face incursiuni în viețile anterioare, cu scopul de a afla de ce se află acum într-o anumită situație, pentru a afla scopul real al vieții sau doar din curiozitate... Da, este permis (râde).

„Schimbarea va fi una profundă”

- Cât durează o astfel de ședință?

- O ședință durează 40-60 de minute, iar numărul lor depinde foarte mult de ceea ce dorim să realizăm, cât de profundă vrem să fie schimbarea.

- Din câte mi-ai povestit, presupun că te solicită mai mult persoanele care doresc o schimbare majoră în viața lor!

- Exact. Pentru că una este să vii la terapie pentru că te doare capul și cu totul altceva este atunci când îți propui să-ți schimbi viața în bine, în toate aspecte ei, să găsești/regăsești sănătatea, fericirea, prosperitatea, pacea, armonia, starea de bine.

„E necesar ca oamenii să se oprească o clipă și să se uite în interiorul lor, să se cunoască, să își pună întrebări precum: «Cine sunt eu?», «Ce vreau pentru viața mea?», «Sunt pe drumul cel bun?», «Oare fac ce-mi doresc cu adevărat?», «Sunt fericit?», «Sunt ceea ce ar trebui să fiu?»“

„Invidia, furia şi neiertarea vă pot îmbolnăvi“

- E adevărat că și micile supărări de peste zi pot conduce la dezechilibre în plan fizic, pe care le resimțim ca durere, disconfort?

- Problemele oamenilor sunt multe și de toate felurile, de cele mai multe ori ajung să se piardă în ele, să nu mai știe de unde au început și pentru ce caută un remediu. Aproape toată lumea a ajuns să cunoască faptul că bolile și suferințele noastre au și o altă cauză în afară de cea fizică, poate fi vorba despre un dezechilibru în planul mental sau emoțional. Abordarea holistică a unei boli sau a unei suferințe - iar când spun suferință mă refer și la problemele vieții de zi cu zi: lipsa iubirii, a banilor, a șanselor frumoase - scoate la iveală acel ceva care a declanșat toate acestea. Poate fi vorba despre o copilărie cu probleme, despre o traumă emoțională, un exemplu de viață necorespunzător, un eveniment care a declanșat o trăire negativă: invidie, durere, furie, neiertare. Toate acestea se concretizează de fapt într-o emoție negativă, care îmbolnăvește și distruge viața, visurile, relațiile... totul.