Main menu

header

703 11 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Una dintre cele mai noi terapii pătrunse la noi în ţară este plutirea în săruri Epsom, iar efectele sunt miraculoase, după cum relatează Georgiana Bălu, trainer la Zen Float Spa. Eliberaţi de gravitaţie, de sunet, de lumină, putem experimenta relaxarea profundă, dar şi vindecarea în anumite cazuri, iar senzaţia de plutire poate aduce oricui o stare de pace, de calm şi de bucurie.

„Are salinitate mai mare decât Marea Moartă”

- În ce constă această terapie prin plutire?

- Este o plutire în nişte bazine umplute cu o soluţie de sulfat de magneziu, adică sare amară sau Epsom. Este o sare foarte bogată în magneziu, o soluţie obţinută din 700 de litri de apă şi 500 kg sare Epsom de puritate farmaceutică, adică având o concentraţie foarte mare. Nu există niciun lac natural în lume care să aibă salinitatea aceasta, nici măcar la Marea Moartă.

- În ce fel poate fi benefică această terapie?

- Plutirea se face în bazine cu soluţia de sulfat de magneziu, iar acestea sunt izolate de zgomot şi de lumină, oricine putând experimenta o stare asemănătoare cu cea intrauterină. Cel care face această plutire are ocazia să se detaşeze total de senzorii externi, de stimulii din afară, cei care ne ţin conectaţi la realitatea înconjurătoare. Se obţine o relaxare profundă, greu de obţinut în alte condiţii. Plutirea aceasta la suprafaţa apei are nişte beneficii reale pentru organism. Neavând niciun punct de presiune, cum se întâmplă, de exemplu, dacă se încearcă meditaţia din poziţia pe spate, în pat sau pe jos, se poate obţine o relaxare a fiecărui organ în parte, se poate detensiona fiecare muşchi, încheietură etc. Se induce acea stare zen care aduce cu sine autovindecarea prin sistemul nervos parasimpatic.

„Elimină tensiunile din organism şi reface nivelul de magneziu”

703 11 2- Pentru ce afecţiuni este utilă această terapie?

- În primul rând pentru relaxare, iar aceasta este foarte importantă pentru refacerea organismului. Acesta are o capacitate extraordinară de a se reface singur, este un mecanism incredibil, iar noi trebuie să-i creăm condiţiile pentru ca el să poată să-şi facă treaba. În viaţa obişnuită există o avalanşă de stimuli în jurul nostru şi suntem solicitaţi foarte mult pe sistem nervos, iar de aici pornesc toate. Sunt studii care arată importanţa relaxării pentru organismul nostru, pentru refacerea lui. Ajută şi în toate afecţiunile legate de deficienţele de magneziu. Acest mineral se află din ce în ce mai puţin în alimentaţia noastră pentru că fructele şi legumele sunt sărăcite în substanţe benefice din cauza poluării, a îngrăşămintelor şi a soluţiilor folosite împotriva dăunătorilor. Multe persoane au carenţă de magneziu, iar aceasta se manifestă prin afecţiuni cronice. Lipsa de magneziu duce şi la o lipsă de calciu pentru că acesta din urmă nu se poate fixa fără primul. Chiar dacă ne autoadministrăm suplimente pe bază de magneziu şi de calciu, se asimilează foarte puţin în organism. Prin piele însă, absorbţia se face conform necesităţilor reale ale organismului. Există studii referitoare la efectele acestei privări senzoriale în cazul afecţiunilor de stres posttraumatism, în depresie, în anxietate, în toată sfera care ţine de partea emoţională, insomnie.

- Este utilă şi sportivilor?

- Sportivii beneficiază de ajutor pentru că magneziul absorbindu-se prin piele micşorează nivelul acidului lactic din muşchi, astfel reduce febra musculară la jumătate. Plutirea se face pentru a intra în starea Tetha. Este foarte bună pentru durerile cronice, pentru reducerea lor. Ajută să se alinieze oasele, coloana vertebrală. Durerile de spate trec. Dispare tensiunea din muşchii spatelui.

„O oră de bazin echivalează cu cinci ore de somn”

703 11 3- Este utilă şi în adicţii cum ar fi alcoolismul, fumatul?

- Da, ajută foarte mult la detoxifiere în aceste cazuri. Ajută şi la jet leg (diferenţa de fus orar). O oră de plutire echivalează cu cinci ore de somn.

- Are contraindicaţii cum ar fi afecţiunile dermatologice sau varice sau alte boli?

- Singurele contraindicaţii sunt alergiile la magneziu sau bolile neurologice cum ar fi epilepsia, deoarece într-o criză ar putea avea reacţii necontrolate în bazin. Cât despre afecţiunile dermatologice, nu există contraindicaţii şi nici pericol de infestare.

„Împiedică dezvoltarea oricărui agent patogen”

- Se obţine relaxarea din prima şedinţă sau e nevoie de mai multe plutiri?

- Sunt unii care se relaxează foarte repede şi intră imediat în starea necesară, alţii care au nevoie de mai multe şedinţe.

- Copiii pot experimenta plutirea?

- Desigur. Trebuie să fie mai mari ca să înţeleagă ce se întâmplă, să nu se stropească în ochi cu apă etc.

- La cât timp se schimbă apa din bazine?

- Există un sistem de recirculare a apei cu mai multe filtre: unul cu raze UV, unul cu ozon pentru purificare şi dezinfectare. Sunt alte filtre de particule prin care trece toată apa, ca la piscină. Fiind un bazin cu volum foarte mic de apă, ea se schimbă şi se purifică în totalitate în 20 de minute. Oricum salinitatea împiedică dezvoltarea oricărui agent patogen.

„După 30 de minute începe procesul de detoxifiere”

703 11 5- Cât durează o şedinţă obişnuită?

- Durează 60 sau 90 de minute. Noi insistăm pe şedinţele de 90 de minute pentru că lasă timp pentru o relaxare completă. Sunt necesare 30 de minute pentru a se începe procesul de detoxifiere a organismului, după care, în următoarele 30 de minute, se absoarbe magneziul. Mai este necesară perioada de relaxare.

- Soluţia este iritantă pentru ochi?

- Salinitatea este calculată astfel încât să nu apară pericolul acesta de iritare a ochilor. Se poate întâmpla pentru cei foarte sensibili, dar există pe margine spray cu apă dulce pentru a curăţa. Dacă intră apă în ochi, există un mic disconfort care dispare repede. Dacă sunt tăieturi, poate să usture locul respectiv, de aceea nu este recomandat bărbaţilor să se radă înainte de a veni la şedinţa de plutire şi nici femeilor să se epileze în ziua cu terapia.

- Plutirea se face în costum de baie?

- Cel mai bine este fără. Fiecare bazin se află într-o incintă separată, iar cei care intră au parte de intimitate, fără pericolul de a intra altcineva acolo. Recomandăm ca terapia să se facă complet dezbrăcat/ă pentru ca nicio haină să nu strângă, să nu deranjeze senzaţia de eliberare. Înainte de a intra în bazin se face un duş pentru a îndepărta orice produs cosmetic. Există un comutator electric şi fiecare poate să-şi închidă lumina pentru a pluti fără acest stimul foarte puternic.

„Descoperită şi brevetată de un neurolog“

- De când a apărut şi de unde a venit acest gen de terapie?

- A apărut din anii ’50 în Statele Unite. A fost inventată de un neurolog care a vrut să vadă efectele privării senzoriale asupra creierului pentru că se credea la un moment dat că, atunci când creierul nu mai are stimuli, este ca şi când ar intra în comă. S-a descoperit că de fapt este invers. Creierul, care este preocupat în proporţie de 80% cu activităţile fiziologice, când are parte de relaxare, reuşeşte să facă lucruri surprinzătoare şi descoperirea a avut mare impact la vremea respectivă. A avut un mare succes în perioada aceea. După apariţia virusului HIV, necunoscut foarte bine, lumea s-a temut că acesta s-ar putea transmite prin apă, iar multe dintre aceste centre şi-au încetat activitatea. A revenit moda în ultimii ani, prin anii ’90. În SUA este o terapie foarte apreciată, iar în ultimii ani a pătruns şi în Europa, iar acum şi în România.