Main menu

header

695 11 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

„Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar atunci când eşti trist, pentru că nu se ştie cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău”, a spus atât de frumos Gabriel José García Márquez. Una dintre cele mai fascinante forme de relaționare cu ceilalți, zâmbetul este în fiecare dintre dumneavoastră și vă face mai buni. Dar și mai sănătoși, spun specialiștii care se ocupă cu gelotologia, știința care studiază efectul zâmbetului asupra minții și a trupului.

Creierul are cel mai mult de câștigat

Zâmbetul nu se învață. Cu el vă nașteți, iar oamenii de știință au arătat că bebelușii au capacitatea să schițeze primul zâmbet la doar două ore după ce au venit pe lume, ulterior putând ajunge să zâmbească şi de 200 de ori pe zi. Potrivit cercetătorilor, zâmbetul își are originea în grimasa de frică a primatelor, care reprezintă un gest de supunere, de a spune că nu vor să facă nimănui niciun rău. În timp, s-a demonstrat că prin intermediul zâmbetelor, ne exprimăm de fapt în diverse situații sociale. Există zâmbetul adevărat, care emite emoțiile pozitive, când în colțurile exterioare ale ochilor apare așa-numita laba gâștei. Oamenii de știință susțin că zâmbetul adevărat nu durează foarte mult, este simetric și este extrem de greu de imitat, spre deosebire de zâmbetul fals, care poate ține mult timp. Care sunt avantajele unui zâmbet adevărat? În momentul în care zâmbiți sincer și curat, sunt produse endorfine, dopamine și serotonină, neurotransmițătorii care sunt asociați în egală măsură cu plăcerea și cu fericirea. Cercetătorii spun că atunci când zâmbiți sincer, creierul are cel mai mult de câștigat și transmite acea stare de bine în tot corpul. Dar un zâmbet adevărat există doar în momentele în care sunteți cu adevărat fericiți. Tocmai de aceea, trebuie să vă înconjurați de oameni sinceri, optimiști, care zâmbesc mult și de la care veți intra în acea stare pozitivă. Pentru că zâmbetul, fie că vreți, fie că nu… este molipsitor.

Important în relațiile interpersonale

695 11 2Un alt tip de zâmbet este cel social, atunci când oamenilor li se deplasează buzele spre exterior, care trebuie să producă persoanelor prezente confortul. Cei care pot „zâmbi social” dau dovadă, spun gelotologii, de multă inteligență pentru că reușesc să gestioneze așa cum scrie la carte relațiile cu cei din jur, vor fi percepuți foarte bine de ceilalți, considerați persoane calde, politicoase, cinstite, atrăgătoare, dar mai ales de succes. La polul opus sunt persoanele extrem de serioase, care zâmbesc foarte rar, iar atunci când o fac, au expresii rigide. Aceștia sunt considerați a fi oameni reci, distanți, insensibili, îi vor stânjeni pe ceilalți, iar aceștia îi vor aprecia doar de complezență. Cu alte cuvinte, un zâmbet este extrem de important în relațiile interpersonale. Cum vă dați seama dacă cineva vă zâmbește sarcastic? Priviți dacă unul dintre colțurile gurii este ridicat, buzele lipite una de cealaltă, iar o parte a feței ușor ridicată. În ceea ce privește zâmbetul batjocoritor, toată buza de sus a persoanei în cauză este ridicată. Un semn că aceasta se simte cu mult superioară dumneavoastră, dar nu realizează că este percepută negativ de cei din jur. Când sprânceana este ridicată, e vorba despre un zâmbet emfatic, în timp ce zâmbetul superior, îndrăzneț, şi spun specialiștii, sexy chiar, este cel mai adesea folosit de doamnele care au un simț al umorului extrem de bine dezvoltat. Este foarte important să zâmbiți la momentul potrivit, pentru că altfel puteți fi catalogați altfel decât sunteți în mod normal.

Crește imunitatea

Gelotologia arată că, în momentul în care zâmbește, o persoană folosește 17 mușchi faciali. În momentul în care un om râde, sunt stimulați atât mușchii abdominali, cât și diafragma și inima, iar arderile sunt intensificate cu un procent de 20%. Zâmbetul protejează de boli și crește imunitatea, mărind considerabil producerea de imunoglobină în glandele salivare, o proteină esențială pentru sistemul imunitar. De asemenea, s-a demonstrat științific că zâmbetul le este de ajutor celor care au nivelul de colesterol prea scăzut și previne riscul apariției de boli cardiovasculare. Tot zâmbetul este cel care diminuează producerea de hormoni ai stresului. Totodată, cercetătorii spun că râsul are proprietăți benefice împotriva cancerului. Motivul? Timusul, acea glandă situată în partea inferioară a gâtului, se dilată și produce limfocitele, care conțin celule anticanceroase. Mai mult decât atât, cei care zâmbesc sau râd ajung să se vindece mult mai repede decât persoanele triste. Psihologii numesc abilitatea organismului de a atenua o durere fizică prin zâmbet „ipoteza feedback-ului facial”. Chiar dacă e un zâmbet forţat, el e suficient pentru a vă ameliora dispoziţia, fiind un exemplu bun de cogniţie corporală. Nu în ultimul rând, râsul favorizează producerea de dermicină, un antibiotic natural al cărui rol este de a vindeca eczemele.

„Atât timp cât mai putem zâmbi, cauza nu-i încă pierdută“ (William Shakespeare)

„Un zâmbet este adesea esenţialul. Eşti plătit cu un zâmbet. Eşti răsplătit cu un zâmbet. Eşti însufleţit de un zâmbet. Şi calitatea unui zâmbet te poate face să mori“ (Antoine de Saint-Exupery)

Cel mai bun make-up

Doamnele pot fi fericite, pentru că nu vor mai avea nevoie de niciun produs de înfrumusețare. Asta pentru că atunci când zâmbesc cu tot sufletul par mult mai tinere și mult mai atrăgătoare decât atunci când folosesc machiajul. V-ați întrebat de ce s-a instalat rutina în multe dintre mariaje? Unul dintre motive, spun oamenii de știință, este lipsa zâmbetului. Cu alte cuvinte, dacă vreți să vă exprimați emoțiile cu mult mai multă ușurință și să treceți rapid peste problemele care apar în căsnicie, zâmbiți cât mai des. E important însă să zâmbiți pentru a vă arăta deschiderea către ceilalți și, nu în ultimul rând, pentru a face lumea mai bună. Zâmbiți cât mai mult și mai des pentru că zâmbetul… nu este impozitat!

„Zâmbetul înseamnă consimţire, pe când râsul are în el deseori un refuz“ (Victor Hugo)

„Zâmbetul, care e o cochetărie, o bunătate, n-are a face cu râsul, care este o bucurie, şi nici cu rânjetul, care este o batjocură“ Nicolae Iorga

„Umorul constituie o forţă. Nimic nu uneşte mai mult oamenii ca râsul” (Lev Nicolaevici Tolstoi)

„Zâmbetul tău îndulceşte cântecele mele, aşa cum spuma împodobeşte valurile mării“ (Rabindranath Tagore)