Main menu

header

673 10 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Potrivit oamenilor de știință, culorile au incredibila putere de a influența semnificativ starea de spirit și modul de viață, cele mai benefice fiind culorile naturii. Dacă în general cele închise, cum ar fi verdele și albastrul, induc stări depresive, cele tari, precum roșul și portocaliul, sunt obositoare, în timp ce rozul sau azuriul, care fac parte din categoria culorilor pastel, creează bună dispoziție.

Albul, balsam pentru toate stările emoționale

Psihologii spun la unison că nu există afecțiune care să reziste unui spectru de lumină alb strălucitor. Acesta este cu siguranță și motivul pentru care tot ce ține de medicină și de farmacie este înveșmântat în culoarea îngerilor. Albul stimulează puterea de creație, este fortifiant, regenerează întregul organism, fiind folosit în tratarea unor afecțiuni grave, precum cele hepatice, diabet, diferite boli endocrine, tulburări de creștere, depresii, anxietate, diverse nevroze, gripă, bronșită. Tot albul are darul de a calma și de a purifica gândurile, fiind considerat un balsam pentru toate tensiunile emoționale.

Galbenul stimulează sistemul limfatic

673 10 2Vreți să aveți încredere în propriile forțe? Alegeți culoarea galben, despre care cercetătorii spun că stimulează cunoașterea mintală, dar și sistemul limfatic, sistemul nervos central, amplifică activitatea mintală, îmbunătățește tonusul, ameliorează digestia, facilitează autocontrolul și luciditatea. Întrucât este cea mai veselă culoare din tot spectrul, galbenul are și rolul de a aduce optimism și generozitate. Specialiștii îndeamnă folosirea acestei culori ori de câte ori aveți nevoie să convingeți pe cineva prin argumente logice. Indicată în hepatite cronice și acute, dischi- nezie biliară, colite de fermentație, diabet, migrene, calmant în nevroze, galbenul nu se recomandă în stări febrile, inflamații acute, stări de supraexcitare.

Verdele dă flexibilitate mintală

673 10 3În ceea ce privește culoarea verde, aceasta are capacități calmante și relaxante, fiind indicată pentru energiile emoționale ale fiecărei persoane, ajutând la stimularea sistemului imunitar al organismului. Mesajul transmis de verde este acela că la nivelul subconștientului totul este în regulă. Un mesaj care poate calma pe oricine la momentul potrivit. Oricând aveți nevoie să reveniți la o stare în care v-a fost bine, alegeți verdele. De asemenea, această culoare este recomandată în dureri de cap, insomnii, hipertensiune arterială, ulcer gastric, nevralgii, oboseală cronică, nevroze, anxietate. Tot verdele este un regenerant de excepție, fiind indicat în stimularea vindecării rănilor vechi și a fracturilor. Dacă treceți printr-o perioadă de tulburări emoționale sau mintale, alegeți să purtați întotdeauna haine de culoare verde.

Rolul albastrului este de a deschide orizonturile

Chiar dacă face parte din paleta culorilor reci, albastrul este culoarea care curăță nu numai sufletul, ci și întreaga ființă, stimulând predispoziția la concentrare și la liniște interioară. În plan psihologic, albastrul îndeamnă la calm, meditație, tandrețe, afecțiune, nostalgie, devotament. Oamenii de știință spun că această culoare are menirea de a deschide orizonturile, de a îndepărta limitele. Ca rol terapeutic, albastrul este folosit în cazuri de hipertensiune arterială, afecțiuni ale gâtului, dureri de cap, afte, insomnie, alergii, stări febrile, insolații, palpitații și este contraindicat în oboseală, stări depresive, boli reumatice, răceală. Respingerea culorii albastre arată lipsa încrederii în cei din jur și neîndeplinirea vocației.

Rozul impulsionează creativitatea

Una dintre cele mai iubite culori din lume, roz este de fapt un roșu mai „diluat”. Culoarea este asociată cu iubirea și cu relațiile frumoase. Specialiștii consideră că are un efect calmant, pe de o parte, iar, pe de altă parte, impulsionează creativitatea. Deși este considerată o culoare „feminină”, cromoterapia ține rozul la loc de cinste, întrucât induce sentimente de bunătate și de compasiune. De asemenea, este o culoare capabilă să inducă multă veselie, atrăgătoare și plină de vibrații. Rozul vă poate duce cu gândul la prospețimea florilor de primăvară, la înnoire și la inspirație. Mulți dintre cei care preferă rozul afirmă că le imprimă o stare de spirit entuziastă. La capitolul efecte asupra sănătății, culoarea se remarcă pe segmentul redresării stării de spirit a unei persoane triste sau aflate într-o perioadă în care durerea sufletească este la cote mari.

Dacă vreți să influențați o schimbare, alegeți roșu

Semn al vieții, al puterii și al vitalității, roșul simbolizează voința de a obține rezultate, de a înfrunta viața cu toate obstacolele sale. Totodată, roșul este văzut de specialiști ca fiind un stimulent universal, care facilitează regenerarea celulară. Oricine dorește să schimbe ceva și are nevoie de energie pentru a duce acest lucru la bun sfârșit este indicat să aleagă roșu. Ca indicații terapeutice, culoarea ajută în caz de anemie, răceală, gripă, dureri reumatice, tulburări respiratorii, depresie, astenie fizică, frigiditate, astm bronșic și are capacitatea de a ameliorea metabolismul, de a stimula funcțiile ficatului și activitatea sexuală masculină. Este contraindicat însă în hipertensiune arterială, febră, crize de nervi, tulburări emoționale.

Portocaliul, cel mai bun antidepresiv

Culoarea bucuriei și a veseliei, portocaliul face minuni în oboseală, stimulează sistemul respirator, facilitează asimilarea calciului în organism, fiind, totodată, și un excepțional stimulent sexual. De asemenea, este un antidepresiv senzațional și un regenerant ideal, o culoare antistres care vă ajută să vă echilibrați atunci când sunteți agresați de factorii exteriori. Din punct de vedere psihologic, portocaliul duce la reechilibrarea psihică, redobândirea optimismului, fiind indicat pentru a scăpa de inhibiții, obsesii, spasme și nevroze. Cât privește indicațiile terapeutice, culoarea este utilizată în tratarea astmului, spasmofiliei, litiazei biliare, melancoliei, bronșitei, afecțiunilor renale și hepatice, reumatismului cronic.

Maroul, sinonim cu puterea și stabilitatea

Potrivit psihologiei culorilor, maroul, cu toate nuanțele sale, este o culoare care subliniază puterea, stabilitatea, încrederea în propriile forțe. Maroul este asociat, în cele mai multe cazuri, cu rezistența, siguranța și securitatea, precum și cu echilibrul persoanei care preferă această culoare. Din perspectiva cromoterapiei, maroul conferă căldură și confort psihic, dar nu este recomandat chiar în orice situație, întrucât poate crea și sentimentul de singurătate. Această culoare versatilă poate sugera, așadar, căldura simplă a pământului, dar și sofisticarea nuanțelor toamnei. Specialiștii în feng-shui arată, de altfel, că maroul este un adevărat sistem care poate armoniza interiorul, punându-l în acord cu ființa interioară și având, de asemenea, o încărcătură energetică pozitivă. Preferința pentru maro indică faptul că persoanele respective sunt de încredere, stabile, prieteni loiali. De altfel, culoarea este una dintre primele alegeri cromatice ale femeilor și bărbaților deopotrivă, ceea ce denotă marea popularitate de care se bucură maroul. Specialiștii atrag atenția că persoanele care au o aversiune față de această culoare pot fi oameni dezrădăcinați (de țară, de familie etc.) sau care nu suportă existența liniară.

Portocaliul este singura culoare care nu are contraindicații

Violetul, similar cu un spirit ascuns

Despre violet, culoarea regilor, specialiștii spun că este o echilibrare a spiritului cu emoțiile, conducând spre spiritual. Întrucât natura produce rar această culoare, ea se găsește cel mai adesea prin peșteri sau apă, motiv pentru care mesajul este cel de spirit ascuns. Violetul ajută la descoperirea de lucruri noi prin intuiție, iar cei care resping această culoare nu se implică emoțional, nu își doresc dezvoltarea personală și au o permanentă frică de deziluzie. Acest amestec uimitor de albastru cu roșu, adică de feminin cu masculin, este utilizat pentru tratarea bolilor reumatice, insomniilor, astmului bronșic, dezechilibrelor nervoase, afecțiunilor renale, bolilor infecțioase, celulitei, afecțiunilor cardiace. De asemenea, violetul ajută la dezintoxicarea organismului, întărește sistemul imunitar și contribuie la producerea de celule albe. Violetul este contraindicat celor care sunt predispuși la depresie.

ATENŢIE! Indigoul este un agent purificator al sistemului circulator și ameliorează durerile datorită proprietăților sale sedative, antialgice și anestezice