Main menu

header

666 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ofertele medicinei alternative, de la acupunctură la meditație și tratamente cu plante medicinale, s-au dovedit foarte atrăgătoare pentru celebrități din toată lumea, care și-au deschis mintea spre aceste terapii.

Prințul Charles: „Tratamentele complementare trebuie să stea alături de sistemul oficial”

666 11 2Unul dintre cei mai vizibili și mai „longevivi” susținători ai medicinei alternative este prințul Charles al Marii Britanii. După ce timp de 17 ani a condus Fundația pentru Sănătate Integrată, pe care chiar el o înființase în 1993, moștenitorul tronului britanic a continuat și în anii de după închiderea organizației să promoveze terapiile complementare. Prințul de Wales chiar a făcut un apel la responsabilii din Sănătate de la Londra să reglementeze această profesie, cu alte cuvinte, să oficializeze medicina alternativă care a demonstrat eficiență, în așa fel încât „pacienții să beneficieze de cea mai bună protecție”, nota „The Telegraph” în 2014. În cadrul unei întâlniri cu un oficial guvernamental, prințul Charles ar fi cerut ca „tratamentele complementare care au demonstrat că funcționează să fie abordate alături de sistemul oficial, în așa fel încât oamenii să poată alege cu deplină încredere”.

Sarah Ferguson și fiicele sale au făcut bioenergie cu un specialist rus

666 11 3Prințul de Wales nu este singurul din Familia Regală britanică pasionat de domeniu. Sarah Ferguson, fosta ducesă de York, alături de fiicele sale și ale prințului Andrew, prințesele Beatrice și Eugenie, au făcut o serie de tratamente cu bioenergie la un specialist originar din Rusia, Alla Svirinskaya, notează health.com. Impresionată de efectele tratamentului, Sarah a scris „Cuvântul înainte” al cărții pe care Svirinskaya a lansat-o în 2005, „Energy Secrets” („Secretele energiei”).

Doctor Oz: „Cele mai importante abordări de sănătate pe care le-am adoptat”

666 11 4Mehmet Oz, cardiologul cunoscut în toată lumea ca Doctor Oz, a răspândit, prin intermediul unor emisiuni de televiziune care au avut un succes enorm, terapii alternative de toate felurile. Dând exemplu personal prin practicarea yoga și a meditației transcedentale zilnic, de peste 20 de ani, Doctor Oz afirmă, pe de o parte, că aceste terapii „sunt cele mai importante abordări de sănătate pe care le-am adoptat”, iar, pe de altă parte, recomandă cure cu nămol suferinzilor de artrită sau aromoterapie și uleiuri esențiale pentru reducerea stresului ori pentru alinarea durerilor.

Gwyneth Paltrow își pune ventuze

666 11 5Una dintre vedetele care nu încetează să uimească prin faptul că acordă terapiilor complementare, ca și metodelor naturale de prevenție, o atenție ieșită din comun este Gwyneth Paltrow. În 2004, vedeta apărea la o premieră cu semne circulare pe spate, ceea ce a determinat martorii să fie convinși că actrița își pune ventuze, despre care crede că accelerează circulația sangvină, deschid porii și contribuie la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, Paltrow are obiceiul ca în fiecare lună ianuarie să facă o cură specială de detoxificare: foarte multă apă cu lămâie, saune cu infraroșii și eliminarea completă a alimentelor cu coaja închisă la culoare (vinete, roșii etc.), precum și a lactatelor, glutenului, porumbului, alcoolului și cafelei. De asemenea, nu-și atinge pielea cu formule de protecție solară care conțin chimicale, ci apelează doar la creme cu ingrediente naturale.

Richard Gere își descoperă „spațiul dintre gânduri”

666 11 6Unul dintre cei mai faimoși budiști ai Hollywoodului este Richard Gere. A început să mediteze la vârsta de 24 de ani și continuă să facă asta în fiecare zi. „Este un proces creativ care implică descoperirea spațiului dintre gânduri”, explică starul. Gere declară că fiecare sesiune de meditație este diferită și este convins de puterea acestei practici, care poate alina durerea cronică, poate combate insomnia sau depresia și chiar poate determina fumătorii să renunțe la acest viciu.

Madonna a conceput un copil cu ajutorul plantelor indiene

666 11 7Atunci când a decis că mai dorește un copil, deși avea peste 40 de ani, Madonna a făcut apel la remedii ayurvedice care s-o ajute să conceapă o sarcină. Potrivit „Sunday Mirror”, și soțul său de atunci, regizorul Guy Ritchie, a fost antrenat în aceste procedee care au inclus suplimente speciale din plante pe care cântăreața le-a primit direct din India. De asemenea, vedeta a făcut vizite repetate la o clinică specializată în practici de fertilizare naturală prin metode ayurvedice, recurgând, pe lângă tratamentul cu anumite plante, la dietă și la masaje specifice. În august 2000, Madonna și Guy Ritchie aveau un fiu.

Olivia Newton-John a dublat chimioterapia cu meditație

666 11 8Când vestea despre cancerul de sân cu care a fost diagnosticată Olivia Newton-John a făcut înconjurul lumii, puțini și-ar fi imaginat că îndrăgita actriță urma să recurgă, alături de chimioterapia necesară, la tratamente complementare. Vedeta a luat suplimente pe bază de plante, a făcut acupunctură și a recurs la meditație pentru a-și „vizualiza” boala. Potrivit CNN, când a fost diag- nosticată pentru prima dată, în 1992, Olivia Newton-John chiar a luat în calcul posibilitatea de a se trata exclusiv prin medicina alternativă, într-atât de convinsă este de eficacitatea acesteia.

Paul McCartney își menține vocea cu tehnica Alexander

666 11 9Legenda Beatles Sir Paul McCartney este un fan al tehnicii Alexander, susțin mass-media britanice. Mai mult o practică terapeutică decât un tratament propriu-zis, această tehnică a fost dezvoltată în anii ’40 de actorul Frederick Alexander, pentru a-și susține respirația și vocea. Deși starul nu a confirmat niciodată că apelează la această metodă, este arhicunoscut faptul că execută seria de exerciții și de mișcări pe care le implică, notează ABC News.

Mariah Carey a făcut acupunctură contra stresului

666 11 10Pentru Mariah Carey, de mare folos au fost sesiunile zilnice de acupunctură atunci când a dorit să elimine stresul și efectele negative ale unor probleme de ordin personal, în special drama pierderii unei sarcini după căsătoria cu Nick Cannon, în 2008. Soțul artistei a declarat că Mariah recurgea la „ace înfipte pe tot corpul, care cred că au ajutat mult”. Rezultatul a fost sarcina cu gemenii Monroe și Moroccan, iar Mariah a ținut să-i mulțumească public lui Celine Dion, care i-a sugerat această metodă.

Nick Nolte a apelat la ozonoterapie pentru a reveni pe marile ecrane

666 11 11Fost model, declarat „cel mai sexy bărbat în viață” în 1992, Nick Nolte a avut un moment de prăbușire fizică din cauza faptului că au început să-i cedeze genunchii și rinichii ca urmare a loviturilor încasate în tinerețe, pe vremea când juca fotbal. Toate detaliile au venit de la fosta sa soție, Rebecca Linger. Apoi, în anul 2000, într-un show de televiziune, Nolte a recunoscut că făcea injecții cu hormoni și ozonoterapie pentru a-și ameliora starea generală și a scăpa de dureri. Aceste acțiuni au dat roade: după ani îndelungați de absență de pe marile ecrane, mai multe producții cinematografice l-au avut în ultima perioadă cap de afiș.

Suzanne Somers și-a tratat cancerul cu injecții cu vâsc

666 11 12Actrița Suzanne Sommers este o împătimită a soluțiilor alternative, mai ales a celor destinate prevenției. A folosit creme cu hormoni, circa 60 de suplimente naturale și vitamine, injecții cu estrogen. Demn de menționat este faptul că, după ce a fost operată de cancer la sân, în 2001, a decis să nu facă chimioterapie, ci o cură cu injecții pe bază de extract de vâsc. Deși nu există un consens vizavi de această terapie, Sommers a scris o carte în care detaliază ceea ce a trăit, promovând în același timp metoda.

Uma Thurman şi puterea pietrelor

666 11 13Starul din „Kill Bill” folosește puterea pietrelor prețioase pentru a-și păstra energia și concentrarea. Mai precis, apelează la terapia cu ametist, care conferă înțelepciune, de pildă. De altfel, este binecunoscut faptul că acest tip de terapie bazată pe vibrațiile pietrelor prețioase este personalizat și este nevoie de un specialist pentru a determina care anume astfel de piatră se potrivește energetic unei persoane.

Supermodelele, „perspectivă asupra sănătății inspirată de medicina chineză”

666 11 14Supermodelele sunt foarte apropiate de medicina alternativă. Unul dintre cele mai relevante exemple este Christy Turlington, care a început să practice yoga de la 18 ani, apoi a recurs la practici ayurveda, cu tot ansamblul de masaje, meditații, exerciții și diete care le alcătuiesc. Crede atât de mult în această metodă încât, după retragerea din lumea modei, a creat o companie cu produse de înfrumusețare ayurvedice. Aceeași filosofie a utilizării practicilor complementare pe direcția prevenției a fost adoptată și de supermodelul Kate Moss, care a depășit cu ajutorul acupuncturii o serioasă dependență de cocaină, notează BBC. În ceea ce o privește pe superba Elle Macpherson, supranumită „The Body” („Trupul”), a admis încă din anul 2010 că are „o perspectivă asupra sănătății inspirată de medicina chineză, care promovează mai degrabă starea de bine decât tratarea bolilor”. Pentru a argumenta, Elle a menționat faptul că recurge la acupunctură și folosește remedii din plante pentru problemele de sănătate pe care le are. Nu în ultimul rând, de ceva vreme și Naomi Campbell, „Venus de abanos”, a trecut la terapii de întinerire efectuate chiar în India.

„Dacă fac pneumonie, dați-mi antibiotice. Dar pentru maximizarea puterii organismului de a se vindeca, singurul răspuns este amestecul dintre medicina clasică și cea alternativă“ (Andrew Weil, specialist în medicină integrativă)

Oprah Winfrey, susţinătoare cu rating global

666 11 15Deși nu este o utilizatoare declarată a terapiilor complementare, celebra Oprah Winfrey, care a bătut toate recordurile de audiență cu emisiunea care îi poartă numele, a găzduit în show-ul său mulți promotori ai medicinei complementare. Chiar dacă a susținut că este convinsă că publicul care o urmărește face diferența între acestea și medicina clasică, foarte multe dintre emisiuni au dus la concluzia clară că Oprah este convinsă de eficacitatea terapiilor alternative. De altfel, acest lucru este confirmat de site-ul său, oprah.com, care trece în revistă toate metodele de terapie alternativă, de la plante medicinale la meloterapie.

„Dacă n-aș fi fost actriță, m-aș fi ocupat de medicina alternativă, pentru că mama mi-a vindecat cu plante o iritație a pielii pe când eram copil“ Lupita Nyong’o

James Hetfield a susţinut turneul vieţii cu reflexoterapie

Legendă vie în trupa Metallica, chitaristul James Hetfield a fost mult timp dependent de droguri. Dar într-o zi a anului 2008, ca să revină în formă maximă pentru turneul mondial de promovare a albumului „Death Magnetic”, Hetfield a decis să schimbe prafurile stupefiante cu reflexoterapie, acupunctură și o rețetă de cocteil de plante pe care a numit-o „formula secretă de vegetale”. Turneul a durat doi ani, a pornit în Arizona și s-a încheiat în Australia și a constituit cel mai mare succes la încasări al trupei.