Main menu

header

664 10 1de Diana Tudor şi Alexandru Brădescu

Terapia TECAR, cunoscută și sub numele de diatermie de contact, este o terapie modernă, ce utilizează un aparat inovativ și tehnologie de ultimă generație pentru a stimula autovindecarea organismului, înjumătățind astfel timpul de tratament. Complet neinvazivă și nedureroasă, aplicarea terapiei provoacă o senzație plăcută și relaxantă de căldură, ce stimulează mecanismele celulare, acționând astfel în straturile profunde. Terapia este ideală pentru tratarea inflamațiilor la nivelul articulațiilor sau al mușchilor, precum în gonartroze și coxartroze, cu rezultate vizibile și imediate. Mai multe informații despre această terapie ne oferă doctor Mihai Băican (medalion), medic specialist ortopedie-traumatologie în cadrul Clinicii de diagnostic, tratament, recuperare medicală și estetică Fizio Estetix, din București.

„Acțiunea termică generează calmarea imediată a părților inflamate”

- În ce constă terapia TECAR?

- Terapia TECAR este utilizată în tratamentele personalizate de fizioterapie și constă într-un transfer electric capacitiv și rezistiv, realizat cu ajutorul unui echipament electronic special la care pacientul este conectat prin intermediul unor electrozi din inox. Aceștia fac transferul unor câmpuri magnetice de intensități potrivite, frecvențe și unde lungi și scurte în țesutul biologic, aprovizionează straturile profunde cu energie, restaurează echilibrul chimic și electric al țesutului, afectat negativ de boala pentru care se aplică terapia. În felul acesta, fiecare celulă este implicată în buna funcționare a țesutului regenerativ, ca un rezultat al interacțiunilor morfologice, chimice și chimic-electrice.

- Cum acționează terapia TECAR?

- Terapia TECAR acționează prin inducerea efectului termic, deci a căldurii, sub două forme: capacitiv, atunci când este aplicat pe țesuturile moi, bogate în lichide, și rezistiv, atunci când este aplicat pe țesuturi dure, de tipul oaselor sau articulațiilor. Pentru că utilizează frecvențe reduse, de 300 kHz, respectiv 1 MHz, activând stimularea metabolică și fără încălzire, terapia TECAR poate fi utilizată și în inflamații acute. Acțiunea termică generează calmarea imediată a părților inflamate sau afectate, lăsând drumul liber acțiunii mecanice, care, în acest fel, pătrunde în profunzimea țesuturilor și are efect îndelungat. Mai mult, față de terapiile obișnuite, terapia TECAR poate fi repetată la scurt timp, fără să afecteze calitatea țesuturilor. De asemenea, nu presupune imobilizarea pacientului pe durata aplicării.

„Este o nouă etapă în dezvoltarea fizioterapiei”

664 10 2- Prin ce se diferențiază de alte tipuri de terapii care utilizează căldura?

- În contrast cu termoterapiile uzuale, cum ar fi ultrasunetul şi laserul, unde căldura are sursă externă, exogenă, căldura terapiei TECAR este endogenă, din interiorul pacientului, apărând direct la nivelul țesutului afectat.

- Care sunt indicațiile terapiei și ce beneficii are la vârstnici?

- Indicații terapeutice ale terapiei TECAR sunt numeroase, însă aceasta și-a găsit utilitatea în tratarea afecțiunilor la bătrâni, stopând evoluția artrozelor și diminuând considerabil durerea caracteristică acestora: coxartroză, gonartroză, reconstrucție ligamente încrucișate. Alte afecțiuni sau simptome ce pot fi tratate cu ajutorul terapiei TECAR sunt: probleme musculare, ligamentare și tendinoase - contracturi, rupturi, contuzii, întinderi musculare, miozite, afecțiuni ale coloanei vertebrale - lumbago, dureri lombare, dureri interscapulare, torticolis, discopatii, cervicalgii, sacroileită, probleme ale articulației temporo-mandibulare, tendinopatiile umărului, capsulita retractilă și tendinita ahiliană. De precizat că terapia TECAR poate fi aplicată și atunci când există materiale de osteosinteză: șuruburi, plăci, tije sau proteze. Principalele efecte ale acestei terapii sunt: ridicarea temperaturii în interiorul țesuturilor tratate, activarea membranelor celulare, calmarea și reducerea durerii, vasodilatația și stimularea microcirculației limfatice.

„Diminuează durerea și crește mobilitatea articulară”

664 10 3- Cum acționează în cazul gonartrozei și al coxartrozei și ce simte pacientul?

- Una dintre problemele apărute în gonartroză și coxartroză este afectarea lichidului intraarticular, care își pierde din proprietăți și nu mai asigură rolul de lubrifiere și de hrănire a articulației, afectând astfel cartilajul și determinând apariția durerilor. Căldura produsă de terapia TECAR va determina la nivelul articulației o vasodilatație care ajută la ameliorarea simptomelor gonartrozei și ale coxartrozei. Stadiul I și stadiul II ale bolii răspund cel mai bine la tratament. Deși aceste afecțiuni nu sunt vindecabile, terapia TECAR reușește să încetinească foarte mult progresia bolii și diminuează durerea până la dispariția sa, care, de cele mai multe ori, este greu de suportat în artroze. Iar acest lucru se datorează faptului că terapia TECAR acționează mult mai în profunzime față de terapiile clasice, ajungând până la zonele de inflamație profundă, care în mod normal nu sunt influențate de fizioterapia clasică. Mai mult decât atât, spre deosebire de celelalte terapii, căldura apare direct în interior. Un alt avantaj al terapiei îl reprezintă faptul că pacientul poate face concomitent cu realizarea acesteia și anumite exerciții de kinetoterapie. Acest lucru sporește eficiența tratamentului per total, iar impactul apare fix acolo unde este și problema: la nivelul suprafeței articulare.

- Cum decurge o ședință de terapie TECAR?

- Terapia TECAR utilizează principiul fizic al condensatorului, prin aplicarea pe corpul pacientului a unei plăci din oțel inoxidabil, poziționată într-un punct fix, pe toată durata tratamentului, iar diametral opus acestei plăci se aplică un electrod circular, care se va afla în continuă mișcare pe durata ședinței de terapie. Zona corpului cuprinsă între cele două componente va fi încărcată de transferul energetic.

Rezultatele se văd după prima ședință

- De câte ședințe este nevoie pentru tratarea artrozelor?

- Efectele acestei terapii se fac simţite încă după prima ședință. Numărul acestora poate varia, în funcție de problemele fiecărui pacient, dar avantajul este că pot fi efectuate și în zile neconsecutive, de exemplu trei ședințe pe săptămână, o zi da, una nu, astfel încât să nu afecteze foarte tare programul persoanelor active sau foarte ocupate.

- Terapia are contraindicații?

- Da, contraindicațiile sunt aceleași ca în cazul fizioterapiei, dintre care amintim: la persoanele care au montat un pacemaker, la femeile însărcinate sau la pacienții care suferă de insuficiență venoasă, cancer și hematoame.

„Față de terapiile obișnuite, TECAR poate fi repetată la scurt timp, fără să afecteze calitatea țesuturilor“

Infiltraţii PRP, pentru eficienţă sporită a tratamentului

- Ce alte terapii se pot utiliza în tratarea eficientă a artrozelor, de tipul gonartrozei?

- Terapia TECAR este extrem de eficientă în combinație cu infiltrațiile PRP (autoplasmă îmbogățită cu trombocite), și asta deoarece puterea de vindecare este în mâinile propriului organism. Practic, infiltrațiile PRP presupun recoltarea a 10 ml sânge într-o eprubetă biotehnologică vidată, centrifugarea acestuia într-un aparat special până la separarea plasmei, după care injectarea acesteia în articulație. Secretul acestui tratament constă în proprietățile plasmei, care este bogată în trombocite ce conțin celule de creștere într-o concentrație mare, dar și în proteine, vitamine și enzime, mai cu seamă că toate sunt de proveniență proprie. Toate acestea stimulează regenerarea zonelor problematice și frânează procesul de îmbătrânire.