Main menu

header

602 19 1de Cătălina Tăgârță

Access Bars este o tehnică de eliberare a stresului, prin care se obțin o pace profundă, o claritate legată de ceea ce este și ce vrea să-şi creeze fiecare persoană, cât și o mai mare capacitate de a fi prezent în viața sa. Cu ajutorul metodei Bars, prin accesarea unor puncte de la nivelul capului se începe eliminarea unor energii blocate în structurile corpului. Se eliberează emoțiile negative din trecut, judecățile, credințele limitative, șocurile, implanturile energetice și dizarmoniile. Valentina Taulescu (medalion), terapeut facilitator Access Bars la Centrul Shakti, din Capitală, ne-a spus mai multe pe această temă.

„Ședința e un fel de curățare a minții”

602 19 2- Valentina, cum ai caracteriza Access Bars în doar câteva cuvinte?

- Bars este o tehnică de eliberare a blocajelor emoționale, mentale și fizice, care te ajută să transformi în bine tot ceea ce vrei să schimbi în viața ta. Este o posibilitate de accesare și de transformare a conștiinței, care facilitează dezvoltarea unui nivel mai înalt de conștiință. Această tehnică stimulează capacitatea fiecărei persoane de a-și adresa întrebări referitoare la ceea ce credea că știe/nu știe, întrebări legate de punctele de vedere în care persistă, precum și referitoare la prejudecățile pe care le are. Astfel reușește să deschidă noi posibilități pentru ea, spre o viață care poate oferi mult mai mult decât îndrăznește să creadă sau să spere. Ceva de genul: cum ai fi dacă ai fi tu?

- Cum funcționează?

- Bars este o metodă ce presupune o atingere blândă pe cele 32 de puncte de la nivelul capului, care sunt „proiectate pentru a accesa și a șterge fișierele din baza de date” aflate la nivelul creierului, pentru a produce schimbarea în modul în care se dorește. Atunci când sunt atinse ușor încep să elibereze limitările legate de diferite aspecte precum gânduri, emoții, idei, atitudini, decizii, convingeri pe care persoana le-a depozitat de-a lungul vieții sale. Există bare legate de conștientizare, control, corp, vindecare, comunicare, sexualitate, bani, îmbătrânire, creativitate, pace, recunoștință etc. Ședința de Bars este un fel de curățare a minții, precum se întâmplă la computer când îi curățăm fișierele. Fiecare gând, idee, atitudine, decizie sau convingere pe care o avem ca definitivă solidifică energia și limitează capacitatea noastră de a crea în acest domeniu.

„Pui întrebări universului, și în scurt timp primești răspunsurile”

602 19 3- Cu ce altă terapie se aseamănă Access Bars?

- Practic de aproape patru ani terapia și pot spune că este diferită de orice altceva. Se aseamănă cu presopunctura, însă are alte principii de manifestare și se bazează pe faptul că suntem ființe infinite, cu posibilități infinite, dar care de la naștere am acumulat diverse tipare din familie, din școală, din societate, schimbând structura noastră originală și ajungând să nu mai fim NOI în mod natural. Access Bars amintește că poți fi ceea ce vrei să fii, să redevii TU, cel original, și asta este minunat, pentru că practic tu trebuie să pui întrebări universului, și în scurt timp vei primi răspunsurile.... Frumusețea este că avem posibilități infinite de schimbare.

- Vorbește-ne despre procedură în sine, te rog! Cum se desfășoară?

- Persoana se întinde confortabil pe masă, cu fața în sus, îmbrăcată. Începem prin conectarea la energia universală, apoi prin atingeri ușoare accesăm pe rând cele 32 de puncte de la nivelul capului.

Se lucrează pe cele 32 de bare ale conștiinței de la nivelul capului

- Din descrierea făcută mai devreme aș spune că seamănă cu terapia Bowen, doar că aceasta nu se face strict la cap.

- La Bowen este rulare peste mușchi, tendon, ligament sau nervi, pe când, aici, terapeutul accesează doar cele 32 de puncte ale conștiinței. În procesul de execuție a terapiei simt efectiv energia care rulează între degete. Pentru a mă conecta fac legătura la cap, la picioare și apoi la palme, dar după aceea lucrez DOAR la nivelul capului. Cele 32 de puncte corespund unor niveluri ale conștiinței și reprezintă sănătatea, bucuria, bunăstarea, comunicarea, creativitatea etc. Toate acestea sunt legate de ce ești tu în viață, de ceea ce vrei să îmbunătățești.

- Și depistezi probleme sau pur și simplu lucrezi pe fiecare punct în mod egal?

- Lucrezi atât cât simți nevoia. Adică, dacă nu mai simți acel flux de energie, te oprești și treci la bara următoare. Dar înainte de toate trebuie să stai puțin de vorbă cu persoana, să întrebi ce ar vrea să schimbe în viața sa și, în funcție de asta, eu, ca terapeut facilitator, trebuie să o ajut să formuleze întrebările potrivite.

Oportună și copiilor

- Cât durează o ședință?

- O ședință Bars durează între 60 și 90 de minute, timp în care se acționează asupra celor 32 de puncte principale situate la nivelul meridianelor capului. În general, se staționează pe fiecare punct aproximativ cinci minute, în funcție de starea fiecărei persoane. Această terapie nu prezintă contraindicații, fiind recomandată și copiilor. Însă în cazul lor sesiunea va fi mai scurtă, în jur de 40 de minute.

- De câte ședințe e nevoie?

- În general se recomandă una-două sesiuni pe săptămână, dar poate fi efectuată și una pe lună, în funcție de cum simte nevoia persoana respectivă. Fiecare ședință de Bars aduce și mai multă eliberare și deschide spre și mai multă ușurință și posibilități în toate aspectele vieții. Rezultatele obținute după Bars sunt foarte variate: de la liniște, relaxare, bucurie, la îmbunătățirea relațiilor, a situației financiare, la învățarea mai rapidă, rezolvarea problemelor corpului, eliberarea șocului posttraumatic, depresie, doliu etc.

„Rezultatele obținute după Bars sunt foarte variate: de la liniște la îmbunătățirea relațiilor, a situației financiare și până la rezolvarea problemelor corpului“

Apar schimbări în tot ceea ce nu funcţiona înainte

602 19 4- Mai vorbește-ne, te rog, despre beneficiile terapiei! De ce să facem Bars și nu altceva?

- Beneficiile sunt nenumărate. Am să menționez doar câteva dintre acestea. După ședință, persoana se relaxează profund, se simte plină de energie și de viață. Depresia dispare de cele mai multe ori chiar de la prima ședință și apare o stare de fericire. Fiecare aspect al vieții va fi abordat cu mai multă ușurință, găsind soluții acolo unde înainte nu le vedeai. Va avea loc o schimbare în tot ceea ce nu funcționează în viața ta, tot ceea ce te limita în decizii fiind eliminat. Persoanele/situațiile care ți-au creat multe dificultăți în viață dintr-o dată nu te mai deranjează. Le vezi din cu totul altă perspectivă. Se observă o creștere a performanței la locul de muncă, o creștere a clarității mentale fără a face eforturi de a studia suplimentar. Ajută la o recuperare mai rapidă în cazul unor răni mai vechi sau noi, în caz de intervenții chirurgicale, precum și pentru îmbunătățirea stării de sănătate generală. După o ședință de Bars, mintea devine liniștită, clară, rapidă, corpul se relaxează și se eliberează de tipare, de dizarmonie și de blocaje, suntem mai conectați cu cine suntem noi, cu lumea, cu universul, suntem mai prezenți și mai conștienți. Toate acestea se obțin cu ușurință, stând relaxați într-o poziție confortabilă.