Main menu

header

593 18 1de Gabriela Niculescu

Percepția românilor privind rolul psihologului într-o societate începe să se schimbe în ultimii ani, iar oamenii înțeleg că nu e nimic rușinos în a avea sufletul rănit, iar, ca orice rană, el poate fi vindecat cu ajutorul unui specialist. Cu toate acestea, potrivit doctorului în psihologie Geanina Cucu Ciuhan, societatea actuală încă face confuzii destul de mari între rolul psihologului, al psihoterapeutului și al psihiatrului.

„E important consultul, ce poate preveni agravarea tulburărilor”

Din păcate, mulți dintre noi apelăm la ajutorul unui specialist abia atunci când întâmpinăm o problemă critică de viață căreia nu îi putem face față singuri. „Îmbucurător este că românii au început să nu mai aibă o percepție negativă cu privire la mersul la psiholog, au înțeles destul de bine că nu e nimic degradant în a avea sufletul rănit și în a trăi unele emoții pe care nu le putem controla fără ajutorul unui specialist, însă mai este nevoie de timp până când o să apeleze la psiholog cu mult înainte ca o tulburare să se agraveze. De cele mai multe ori, oamenii consultă un psiholog atunci când înțeleg că nu mai pot gestiona de unii singuri emoțiile puternice sau tulburările de comportament, dar încă nu au conștientizat cât de important este consultul psihologic, care poate preveni agravarea lor”, declară profesorul universitar Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center.

„Dacă am avea o leziune la picior, am ignora-o câţiva ani?”

593 18 2Multe dintre tulburări pot fi tratate de psihoterapeut. Există însă și anumite cazuri în care suferința psihică trebuie îngrijită interdisciplinar, printr-un tratament prescris de medicul psihiatru, însoțit de psihoterapie. Ne referim aici la tulburările depresive majore, la tulburările anxioase sau la cele de tip psihotic. „Este important ca oamenii să știe că nu este necesar să apeleze la serviciile unui psihoterapeut doar în situațiile în care se confruntă cu dificultăți majore (tulburări psihice) sau abia după ce aceste dificultăți s-au cronicizat sau s-au agravat (transformându-se în tulburări psihice). De asemenea, pentru o schimbare de perspectivă, invit oamenii să privească suferința psihică la fel ca pe orice altă suferință somatică/fizică. Suferința psihică este o rană a sufletului, rană care, netratată, de cele mai multe ori, rămâne deschisă ani întregi. Întrebarea este: dacă am avea o leziune la picior, la mână sau localizată în orice altă parte a corpului, am ignora-o câţiva ani?”, declară doctorul în psihologie Geanina Cucu Ciuhan.

„Simptome frecvente: lipsa de speranţă, furia, temerile“

Una dintre întrebările frecvente este când ne putem da seama că avem nevoie de ajutorul unui psiholog? În opinia profesorului Geanina Cucu Ciuhan, există un număr variat de simptome care evidențiază, mai devreme sau mai târziu, faptul că persoana se află într-un impas existențial sau este pe cale de a dezvolta o anumită tulburare psihică. „Printre cele mai frecvente simptome identificate de mine la publicul din România sunt: tristețea, furia, iritabilitatea, lipsa de speranță, tulburări ale somnului (insomnie sau hipersomnie), un apetit dimi- nuat considerabil sau, dimpotrivă, crescut, retragerea față de familie sau grup de prieteni, diminuarea plăcerii de a petrece vremea cu aceștia. În același timp, și temerile excesive faţă de obiecte sau situaţii specifice (de exemplu, folosirea liftului, zborul cu avionul, teama de înălțimi, teama de a vorbi în public, claustrofobia, agorafobia), experimentarea unor stări anxioase sau a atacurilor de panică reprezintă situații pe care oamenii nu le pot gestiona singuri și au nevoie de ajutorul unui psiholog”, spune specialistul.