Main menu

header

584 12 1de Irina Ţolea

O afecțiune ce avansează tăcut în timp, adeseori cu simptome ignorate de pacienți, dar care poate avea urmări grave este ulcerul de gambă, cunoscut și sub numele de ulcer varicos. Aproximativ 2% din populație suferă de această afecțiune. Boala apare în general între 50 şi 65 de ani, de obicei la persoanele supraponderale, cu afecțiuni circulatorii, diabet, persoane imobilizate sau care stau mult în picioare. Netratate, ulcerele de gambă se infectează, cresc rapid în dimensiune și pot duce chiar la pierderea membrului afectat. Totuși, şapte din zece persoane care prezintă ulcer de gambă se vindecă, însă procesul este lent, necesită răbdare, timp, respectarea tratamentului și modificarea modului de viață. Specialiștii români implicați în cercetarea și tratarea ulcerului de gambă, doctor Gabriel C. Gurguță (medalion stânga), doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, şi profesor doctor George Sorin Țiplica (medalion dreapta) - Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, ne-au ajutat să detaliem particularitățile acestei afecțiuni grave.

„Pacientul reclamă senzația de picior umflat, greu, obosit, crampe musculare nocturne”

- Ce înseamnă ulcerul de gambă?

- Ulcerul de gambă, denumit uneori şi ulcer varicos, reprezintă o pierdere de substanță dermo-epidermică, localizată în jumătatea membrului inferior (de la genunchi în jos), ce necesită, în general, peste şase săptămâni pentru vindecare. La acești pacienți este prezentă boala venoasă cronică a membrelor inferioare în stadiul ei cel mai avansat. Se observă instalarea la nivelul gambei a unor ulcere (răni) de diferite dimensiuni, ajungându-se până la ulcerații asemănătoare unor cratere de vulcan, cu forme variabile, cu țesuturi învecinate indurate (întărite) și, în funcție de stadiul afecțiunii, pot fi observate țesuturi necrozate, frecvent însoțite de un miros urât. Cauzele producerii acestei boli sunt multiple, iar distrugerea tegumentului este dovada lipsei de oxigenare tisulară (scăderea oxigenului preluat de celule din sânge). O cauză frecventă este întoarcerea dificilă a sângelui spre inimă și afectarea mecanismelor care asigură acest lucru. Ulcerele de gambă pot fi determinate de boli venoase (aproximativ 80%), dar mai pot fi și cazuri cu afecțiuni neurologice, arteriale sau mixte.

- Există semne care ar trebui să ne atragă atenția înainte ca boala să se agraveze?

- Ulcerul de gambă nefiind o afecțiune dermatologică de sine stătătoare, în majoritatea cazurilor, pacienții acuză tabloul clinic al suferinței de fond. Apar senzații de usturime, arsură, mâncărimi, amorțeală, furnicături. Se observă tumefierea gambei, tegumente destinse, uscate, roșii-brun pigmentate, cu vene dilatate și umflate (varice). Pacientul reclamă senzația de picior umflat, greu, obosit, iar în anumite cazuri pot apărea contracturi (crampe) musculare nocturne.

„Afecţiunea prezintă mai multe stadii de evoluție”

584 12 2- Care sunt analizele de specialitate recomandate?

- Diagnosticul clinic poate fi stabilit de medicul de familie, care va colabora ulterior cu medici specialiști dermato-venerologi, cardiologi, chirurgi vasculari, neurologi, diabetologi, infecționiști, pentru a se identifica elementele care au indus boala, modalitățile de urmărire și tratamentul eficient. În prezent, există posibilitatea reali- zării de investigații neinvazive precise, bazate pe examenul ecografic-doppler. Se pot realiza și teste clinice simple, prin palpare, măsurarea circumferinței gambelor, testul tusei sau testul celor trei garouri. Pentru identificarea suprainfecției este necesar examenul bacteriologic al secrețiilor din plaga ulcerată. Pentru diferențierea insuficienței profunde față de cea superficială există ca metodă de diagnostic fotopletismografia.

- Care sunt stadiile de evoluţie ale bolii?

- Boala venoasă cronică a membrelor inferioare are mai multe stadii de evoluție. Din păcate, procesul patologic nu mai este reversibil. Din punct de vedere al manifestărilor care pot fi observate clinic, sunt descrise următoarele stadii: 0 - fără semne vizibile sau palpabile de boală venoasă cronică; 1 - telangiectazii sau vene reticulare prezente pe membrele inferioare; 2 - vene varicoase vizibile pe membrele inferioare; 3 - edem al membrelor inferioare; 4a - dermatită pigmentară şi/sau eczemă; 4b - lipodermatoscleroză şi/sau atrofie albă; 5 - ulcer venos vindecat; 6 - ulcer venos activ.

„Intervenţia constă în administrarea unui preparat obținut din sângele pacientului”

- Tratamentul este de două tipuri: intern și extren. În ce constă acesta?

- Tratamentul trebuie să atingă mai multe obiective: ajustarea condițiilor favorizante apariției leziunilor ulcerate de la nivel tegumentar prin corectarea insuficienței venoase (de la măsuri generale de tip activitate fizică pentru susținerea întoarcerii venoase până la echilibrarea diabetului zaharat) și tratamentul rănilor deja apărute. Cele două direcții terapeutice se completează și se potenţează reciproc.

- Există forme moderne de intervenție și tratare a leziunilor tegumentare?

- Tratamentul are ca obiectiv epitelizarea ulcerului, urmărindu-se eliminarea infecției bacteriene, granularea bazei ulcerului, ameliorarea durerilor, încetinirea evoluției bolii vasculare și îmbunătățirea calității vieții. Până la acest moment, singura certitudine privind terapia bolii constă în combinarea resurselor terapeutice disponibile: tratament sistemic cu flebotonice, diuretice, bioflavonoizi, antibiotice - atunci când se impune, tratamentul compresiv extern, scleroterapie prin injectarea de agent sclerozant intravascular sub control ecografic, laserterapie, debridare chirurgicală etc. Cu rezultate foarte promițătoare atât în clinica Dermatologie II a Spitalului Clinic Colentina București, dar și la nivel mondial, este terapia cu Platelet-Rich Plasma (PRP). Aceasta constă în administrarea unui preparat obținut din sângele pacientului. PRP conține și eliberează prin degranulație multipli factori de creștere și alte citokine care stimulează vindecarea ţesuturilor moi și a țesutului osos. Compoziția conține plasmă sangvină cu factori de creștere și fibrinogen activat, care este baza pentru sinteza țesutului nou, precum și din plachete sangvine care sunt implicate în hemostază și în regenerarea țesuturilor. PRP are avantajul unui cost semnificativ mai mic decât al celorlalte terapii, eficiență rapidă și biocompatibilitate (se folosește sânge de la pacientul tratat).

Un stil de viață sănătos, echilibrat, dinamic, cu alimentație corectă din punct de vedere nutritiv, eliminarea solicitării fizice, a exceselor, dar și un status psihic tonic sunt factori ce creează un context în care suferința vasculară periferică nu își are locul

„Se recomandă folosirea ciorapilor elastici medicinali“

- Cum prevenim apariția ulcerului varicos?

- Prevenția are ca obiect principal factorul vascular. Astfel, renunțarea la fumat, evitarea expunerii picioarelor la căldură excesivă (inclusiv epilarea cu ceară fierbinte, saună, expunerea prelungită la soare), reducerea sedentarismul, tratarea și evitarea obezității, evitarea traumatismelor și chiar a masaju- lui în forță efectuat de personal necalificat sunt gesturi ce pot preveni apariţia sau agravarea ulcerului varicos. Sunt recomandate exercițiile fizice și folosirea de poziții adecvate. În cazul în care afecțiunea este deja avansată și vasele sunt deja dilatate se recomandă folosirea ciorapilor elastici medicinali, care suplinesc funcția circulației venoase superficiale de la nivelul membrelor inferioare.