Main menu

header

583 11 1de Andreea Radu

Masajul înseamnă nu doar momente de relaxare, ci și de armonizare a fluxului energetic. Lomi Lomi este terapia prin care se pot elibera blocajele, și astfel se facilitează drumul spre vindecare. Elena Mihaela Oprina (foto), terapeut în cadrul salonului Hollywood Experience, din Ploiești, a dezvăluit într-un interviu pentru „Taifasuri” semnificația, beneficiile, dar și în ce constă acest tip de masaj ce își are originile în Hawaii.

„Nu pot exista două masaje identice”

583 11 2- Lomi Lomi este un masaj ce poate fi considerat un adevărat ritual. De unde vine acest tip şi pentru ce este recomandat?

- Într-adevăr, Lomi Lomi Kahuna este un adevărat ritual, este asemeni unei povești, a unei călătorii atât pentru terapeut, cât și pentru beneficiar. Acesta provine din Hawaii, fiind denumit și terapia „mâinilor iubitoare”. În hawaiiană, huna înseamnă „secret”, iar kahuna înseamnă „păstrător al secretului”, „expert”. Termenul a devenit însă cunoscut ca echivalent al șamanului, al vindecătorului. În cadrul acestui masaj, terapeutul urmărește ca prin fiecare atingere să realizeze conectarea sau reconectarea între trup-inimă-spirit.

- În Hawaii, de unde provine, se spune că este un ritual de reînnoire. Ce se întâmplă în timpul masajului?

- O ipoteză fundamentală în Huna spune că, atunci când vrei să atingi armonia, ai nevoie să găsești iubirea, iar atunci armonia te va cuprinde și te vei lăsa îmbrățișat de ea. Hawaiienii privesc lucrurile prin prisma fluxului de energie, iar atunci când nu există armonie, apar blocajele - adică durerea fizică, mentală, emoțională și spirituală. Blocarea energiei într-o anumită zonă a corpului determină stări de tensiune, care împiedică libera curgere a energiei, ceea ce poate provoca boli. Acest tip de masaj ajută în eliberarea acestei rezistențe și, prin urmare, facilitează drumul spre vindecare.

- Care sunt beneficiile? Practic cum se produce armonizarea?

- La nivel fizic, prin Lomi Lomi, stresul și tensiunea sunt înlăturate, fluxul sangvin și cel limfatic sunt intensificate, și eliminarea deșeurilor și toxinelor sunt stimulate prin toate mișcările. În afară de faptul că detensionează, masajul hawaiian Lomi Lomi ajută la reechilibrarea energetică și emoțională. Masajul variază foarte mult, în funcție de condițiile de sănătate, necesitățile fiecărui beneficiar, preferințe etc. Nu pot exista două masaje identice, oamenii sunt diferiți, cu probleme diverse, masajul va fi intuitiv, însă respectând manevrele și tehnicile de bază. Mișcările din timpul masajului sunt ample, fluide, se fac manipulări cu rotații ușoare ale articulațiilor și îmbrățișări cu palmele și antebrațele. Speciale și diferite față de alte tehnici de masaj sunt mișcările combinate - o mână lucrează spatele, iar cealaltă lucrează un membru inferior. Astfel, mintea este pierdută în aceste mișcări și nu se mai poate concentra pe gândurile care curg fără încetare.

„Fiecare nivel de percepție este asociat cu un animal”

583 11 3- Care sunt etapele masajului? La ce interval este recomandat a fi efectuat?

- În timpul terapiei se ating patru niveluri de percepție, care se simt într-un anumit fel, în funcție de personalitate, fiecare beneficiar având propria sa călătorie pentru a le percepe: primul este lumea fizică, adică este corpul nostru, apoi tărâmul gândurilor și al ideilor, adică mintea, al treilea este tărâmul mitului, ce reprezintă sufletul, și ultimul energia, adică lumea spiritului. În timpul terapiei, acestea apar așezate unul într-altul: corpul fizic la interior, corpul mental învăluie și informează corpul fizic, sufletul învăluie mentalul și fizicul, iar corpul spiritual le informează și le organizează pe toate. Problemele cu care ne confruntăm în viață nu pot fi rezolvate la nivelul la care au fost create. Vom putea rezolva aceste probleme doar la un nivel superior celui la care au fost create. Maeștrii kahuna au asociat fiecare nivel de percepție cu un animal care reprezintă abilitățile pe care cineva trebuie să le dobândească pentru a influența realitatea din acel tărâm.

- Ne poți detalia?

- Corpul și percepția fizică sunt asociate cu șarpele. Acesta este un nivel material al percepţiei, unde totul este palpabil, solid, greu de schimbat. Șarpele este o ființă care nu are gânduri sau emoții, și care funcționează din instinct pur. Când vedem problemele numai cu ochii șarpelui, încercăm să găsim soluții fizice. Acesta este nivelul la care, dacă simțim că ne apucă o durere de cap, o numim migrenă și luăm medicamente. Mintea și percepția emoțională sunt asociate jaguarului/tigrului. În acest stadiu, mintea interpretează realitatea noastră. La acest nivel suntem conștienți că experiențele ne sunt influențate de gândurile noastre și că, în lumea fizică, nu totul este neapărat ceea ce pare să fie. Se lucrează la nivelul organelor interne, unde stagnează emoțiile ce ne frământă. Sufletul și percepția sacră sunt asociate cu Pasărea Colibri. Aici se vorbește despre tărâmul mitului, unde sufletul se poate experimenta pe sine. La acest nivel, dacă avem o migrenă, ne întrebăm: „Ce semn îmi transmite acest lucru?”. Înțelegem că boala e un semnal de avertizare care ne spune că se petrece ceva ce are nevoie de atenția noastră. Aici, vindecăm durerea de cap, vindecând sufletul. Ultima este percepția spirituală asociată de maeștrii kahuna cu vulturul. La acest nivel există puțină forță sau substanță, iar limbajul este energia. Nu ne mai percepem ca deconectați de planetă sau de alți oameni, încetăm să mai percepem o separare între noi înșine și mediul nostru. La acest nivel, nu există timp, astfel încât putem să schimbăm lucrurile înainte ca ele să înceapă să existe.

Rugăciuni pentru a debloca emoțiile stagnate

- Ce altceva ar mai trebui să știm despre acest tip de masaj?

- În momentul acestui masaj, atunci când întâlnește blocaje, terapeutul spune anumite principii, mantre (rugăciuni) pentru a debloca emoțiile stagnate. Și, uneori, finalul terapiei este de fapt abia începutul călătoriei interioare.

- Cât de important este masajul în viața unui om? Mulți îl consideră doar un moft.

- Este extrem de important pentru sănătatea unei persoane. Oamenii nu sunt informați suficient despre beneficiile acestuia. Sincer, și eu îl consideram un moft înainte să ajung să îl practic, și mai ales înainte să descopăr câte tipuri de masaje există și cât de mult ajută acestea atât sănătății corpului, cât și psihicului. Acum, când este numai agitaţie în jurul nostru, când oamenii sunt stresaţi și obosiți, masajul, alături de sport și de o alimentație sănătoasă, a devenit o necesitate, nu un moft. Au nevoie de masaj atât copiii, cât și adulţii, pot beneficia de un masaj special chiar și femeile însărcinate atât timp cât apelează la un specialist.

„Lomi Lomi este, în primul rând, un masaj cu efect de reechilibrare energetică, de aceea se ține cont de trăirile și de necesitățile beneficiarului atunci când se stabilește frecvența ședințelor“