Main menu

header

562 18 2de Dana Purgaru

Există din ce în ce mai multe situații în care femeile descoperă că bărbații de care se simt atrase nu le bagă în seamă sau o fac până la un punct, apoi se retrag într-o carapace. Evident, ele își asumă vina și se cufundă în depresii, când, de fapt, motivul este din ce în ce mai posibil să se numească MGTOW. Un curent ce se propagă rapid - în special în rândul bărbaților cu vârste între 35 și 55 de ani - MGTOW (se citește „migtau”) înseamnă, de fapt, Man Going Their Own Way (Bărbații merg pe drumul lor) și reprezintă o mișcare ce se dorește a fi o contracarare a expansiunii feminismului. Adepții MGTOW consideră că nu mai au nevoie de femei în viața lor și, ca urmare, nu trebuie să le mai suporte și să le mai facă pe plac, că nu sunt obligați să respecte regulile de etichetă din societate în prezența lor, că nu au de ce să se însoare, iar unii dintre ei nu vor nici să aibă copii. Chiar dacă s-ar putea presupune că adepții curentului modern MGTOW au înclinații homosexuale, aceștia sunt, de fapt, doar bărbați rebeli, care nu vor să mai aibă relații stabile și să își ia un angajament. E bine, e rău? O astfel de mișcare trebuie încurajată? Unde se poate ajunge? La toate aceste întrebări ne-au răspuns doi specialiști în psihoterapie, Cristina Frăsineanu (medalion stânga), axată pe psihoterapie cognitiv-comportamentală, și doctor Vlad Mureșan (medalion dreapta), perfecționat în consilierea de cuplu.

O contrareacție la manipularea celuilalt sex

562 18 1562 18 3Până recent, femeia era cea care spunea: „Nu în seara asta. Mă doare capul”. Acum, se pare că e rândul bărbaților să facă acest lucru prin curentul MGTOW, ce câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Acesta pare să fie un exemplu al teoriei potrivit căreia societatea tinde să se autoregleze în contextul în care mișcarea feministă se dezvoltă din ce în ce mai mult și, după cum afirmă specialiștii, este în primul rând o mișcare de rebeliune. „În această mișcare se pare că există, ca și la feminism, moderați și radicali. Moderații nu spun că «îi doare capul», doar că refuză coabitarea, însă nu refuză contactele sexuale «random». Se pare că radicalii ajung însă până la izolare totală de societate. Pe de altă parte, și în feminism e la fel. Moderatele spun că nu vor decât drepturi egale cu ale bărbaților, însă radicalele se simt jignite dacă li se deschide cavalerește ușa, portiera etc. Radicalism există în multe alte domenii, religie, rasism, sănătate, bănuiesc că extremele MGTOW nu ar trebui să ne mire”, este de părere Cristina Frăsineanu.

„Această mișcare poate fi o reacție la acele femei care joacă jocuri de putere și manipulează în relații. Sigur că, dacă abordarea MGTOW susține că «nu mai avem nevoie de femei în viața noastră», asta exprimă doar frustrarea și nemulțumirea bărbaților cu tacticile de manipulare ale unor femei și incapacitatea lor de a le face față într-un mod corect, onest și cu integritate. Tocmai această frustrare arată că, de fapt, ei își doresc în viața lor aceste femei, dar nu știu cum să descurajeze aceste comportamente”, ne-a explicat și Vlad Mureșan. „De fapt, ne dorim femeile, însă ne frustrează faptul că nu avem putere asupra lor. Această atitudine își arată falsitatea în momentul în care o femeie sinceră, care își exprimă intențiile direct și onest, este interesată de un bărbat care susține că a «renunțat la femei», afirmă Vlad Mureșan. „Disponibilitatea unui astfel de bărbat pentru sex sau mai mult arată de fapt că respinge doar tehnicile manipulative în relații, și nu femeile în totalitate”, mai spune acesta.

Chiar dacă pe termen scurt acest curent poate fi o soluție, pe termen lung nu poate aduce beneficii, tocmai pentru faptul că omul este, prin definiție, o ființă socială. „Pare-se că suntem programați biologic să trăim printre «fețe», iar singurătatea are suficient de multe dezavantaje în acest plan”, spune Cristina Frăsineanu.

Au înlocuit emoția negativă cu o altă emoție negativă: ura

562 18 4Există situații în care mișcarea MGTOW a ajutat anumiți bărbați să treacă peste depresii și chiar peste tendința de a se sinucide pentru că au fost părăsiți de iubite sau de soții. Este o soluție prin care se înlocuiesc sentimentele negative foarte puternice cu un „nou scop în viață”. „Deprimarea apare din cauza unor stiluri de gândire de tip «evaluare globală». De exemplu, dacă gândesc că «o femeie de care sunt interesat mă respinge, asta înseamnă că sunt o persoană fără valoare, și că voi fi singur întotdeauna», voi fi deprimat în cazul unui refuz. Soluția în psihoterapie este să flexibilizăm aceste pretenții nerealiste, astfel încât pacientul să poată face față cu succes unui refuz, inevitabil în relații. Mișcarea MGTOW poate însă să menajeze orgoliul sensibil al unui bărbat care gândește în acest mod, plasând responsabilitatea pentru eșecul în relație exclusiv asupra femeii”, este de părere Vlad Mureșan. „Aceste persoane au reușit să găsească o singură soluție alternativă la sinucidere, deși întotdeauna există mai multe, și au înlocuit emoția negativă cu o altă emoție negativă: ura. Poate ar trebui popularizată mai mult educația psihologică - de preferat cognitiv-comportamentală și linia «fierbinte» pentru cei aflați în prag de sinucidere: 116.123”, a subliniat Cristina Frăsineanu.

„Adepții mai radicali au un fel de fobie de femei și, știți, fobiile se tratează”

Un alt lucru comun adepților acestui curent este faptul că se consideră autosuficienți, că nu au nevoie de femei în viața lor. Această autosuficiență pare să aibă rădăcini în genele noastre străvechi. „Problema reală nu sunt femeile, ci anumite femei care profită de dependența bărbaților pentru a-i folosi. Este un joc de orgolii, din care cel care pierde iese șifonat, își strânge jucăriile și pleacă. E evident că, dacă dependența acestor bărbați este rezolvată, femeile care manipulează pot fi ocolite fără prea mari resentimente”, a explicat și Vlad Mureșan. „Unii dintre ei au «descoperit» sub altă formă teoria masculilor alfa și beta. Se spune că masculii alfa ar fi avut rolul de a perpetua specia, «împrăștiind» gene sănătoase, însă neavând grijă de urmași, după care ar fi venit masculii beta, care își doresc o relație, fără a avea impulsul excesiv de a «umbla din floare în floare». Se pare că adepții mai radicali ai acestei tendințe au un fel de fobie de femei și, știți, fobiile se tratează”, ne-a spus Cristina Frăsineanu.

„Problema reală nu sunt femeile, ci anumite femei care profită de dependența bărbaților pentru a-i folosi“ (Vlad Mureșan)

„Singura soluţie este să nu joci“

Evident, apare întrebarea unde se ajunge în societate dacă femeile îmbrățișează din ce în ce mai mult feminismul, iar bărbații se consideră autosuficienți și merg pe drumul lor fără femei, și ce e de făcut? „Deși nu sunt sociolog, aș putea spune că extremele urmează de obicei distribuția normală a lui Gauss. Nu reușesc să acapareze tot”, susține Cristina Frăsineanu.

Această competiție pentru putere reflectă superficialitatea în relații, este de părere și Vlad Mureșan. „Singura soluție este să nu joci. Femeile pot manipula doar acei bărbați care au interese ascunse (a se citi: și ei încearcă să manipuleze)”, este de părere acesta.

Astfel, persoanele care își doresc relații oneste, bazate pe libertate și compatibilitate reală, trebuie, în primul rând, „să își investigheze motivațiile de manipulare și control, și să

renunțe la victimizări, reproșuri, intimidări și amenințări”, după cum spune Vlad Mureșan. „După ce bărbatul face acest lucru, deloc ușor, trebuie să pună distanță între el și orice femeie care folosește astfel de tehnici”, mai susține specialistul.

Cei care au cunoștințe care îmbrățișează un astfel de mod de gândire și de acțiune și doresc să le ajute trebuie să țină cont de două tehnici care funcționează în astfel de situații, după cum susține Cristina Frăsineanu: „Prima, să le vorbească cineva care a făcut parte din această «mișcare» și i-a trecut; și a doua este expunerea de consecințe, de exemplu, pentru sănătate, ale izolării sociale, ale depresiei, ale retragerii, ale lipsei de obiective realiste”.