Main menu

header

489 19 2de Raluca Grințescu

Țânțarii sunt considerați cele mai enervante insecte, deoarece ne vânează în mod agresiv în fiecare vară, cu scopul de a ne lua sângele. Dincolo de izul umoristic, înțepăturile de țânțari pot fi iritante la propriu. Mușcăturile acestor insecte minuscule produc mâncărimi care ne strică buna dispoziție, dar pot fi și mijloc de transfer al bolilor infecțioase, precum malaria, encefalita sau febra dengue. Vestea bună este că vă puteți prepara propriile insecticide, utilizând ingrediente 100% naturale. Aceste remedii nu vă vor ajuta să stârpiți țânțarii definitiv, ci să vă apărați împotriva înțepăturilor.

Lămâi și cuișoare

Un truc formidabil de a scăpa de țânțari este următorul: tăiați o lămâie în două și înfigeți cât mai multe cuișoare în fiecare jumătate de lămâie.

Flori de levănțică

Luați pur și simplu câteva flori de levănțică și frecați zona din spatele urechilor, încheieturile, gâtul și mâinile. Acest lucru va respinge țânțarii și vă va oferi o aromă deosebit de plăcută, plus un somn odihnitor. Dacă aveți lavandă în curte, acest insecticid natural nu vă va costa nimic.

Amestec pe bază de usturoi

489 19 3Zdrobiți câțiva căței de usturoi, puneți-i într-un borcan și acoperiți-i cu ulei de măsline. Lăsați la macerat 24 de ore. Luați o linguriță cu macerat și amestecați cu două căni cu apă și cu o linguriță cu suc de lămâie proaspăt stors. Strecurați amestecul prin tifon și transferați-l într-o sticlă cu pulverizator.

Busuioc şi scorțișoară

Puneți o lingură cu busuioc uscat și un băț de scorțișoară într-un borcan și turnați o jumătate de cană cu vodcă. Închideți ermetic și lăsați la macerat două săptămâni, apoi strecurați și adăugați jumătate de linguriță cu ulei de lavandă. Pentru a folosi acest amestec, pur și simplu puneți câteva picături pe un prosop de hârtie și frecați părțile corpului expuse la țânțari.

Insecticid pe bază de oțet

Puneți într-un borcan de sticlă două linguri cu lavandă, două linguri cu salvie, două linguri cu rozmarin și două linguri cu cimbru și turnați peste amestec patru pahare cu oțet de mere. Plantele se pot folosi uscate sau proaspete. Închideți ermetic și lăsați la macerat două-trei săptămâni. Strecurați și transferați soluția într-o sticlă cu pulverizator. Înainte să aplicați soluția pe piele, diluați cu puțină apă.

Ulei de măsline și aloe vera

489 19 4Amestecați o lingură cu gel de aloe vera, două linguri cu ulei de măsline și 10-25 de picături de ulei esențial de lavandă sau de eucalipt într-un borcan. Închideți și agitați bine pentru omogenizarea ingredientelor. Aplicați apoi câteva picături pe piele sau pe haine.

Ulei de măsline și de roiniță

Într-un castron turnați două linguri cu ulei de măsline și adăugați 10 picături de ulei esențial de roiniță. Amestecați bine cu o lingură și aplicați pe piele și pe haine.

Ulei de eucalipt și de lemongrass

Amestecați 10 ml ulei de eucalipt și 5 ml ulei de lemongrass cu 80 ml apă într-o sticlă cu pulverizator. Se folosește sub formă de spray pentru corp.

Atenţie la insecticidele din comerţ!

Comparativ cu insecticidele comer­cia­le, soluțiile preparate în casă sunt si­gure, complet nontoxice și mai puțin costisitoare. Sunt ușor de preparat și în plus se pot utiliza atât pe piele, cât și pe haine. Toate ingredientele listate se pot procura de la farmacie sau de la un magazin alimentar local. Studiile au arătat că ingredientele folosite în in­sec­ticidele comerciale au foarte multe efecte negative, în special pentru su­gari și copii. Utilizate în combinație cu antihistaminice, insecticidele pot pro­duce toxicitate în creier și în orga­nism, tremor, convulsii, insomnie sau pro­bleme severe ale pielii (erupții cuta­nate, iritații, arsuri), de aceea nu tre­buie utilizate direct pe piele.

Ca să alungați țânțarii frecați zona din spatele urechilor, încheieturile, gâtul și mâinile cu flori de levănțică