Main menu

header

483 23 1de Cătălina Tăgârță

Anul 2014 este pentru sistemul sanitar din țara noastră, pe cât de sărac, pe atât de... hulit, unul al schimbării. Românii trebuie să învețe să mergă la medic nu doar atunci când îi doare ceva, ci și preventiv. Pentru aceasta, noul pachet de servicii medicale de bază prevede ca fiecare adult cu vârsta până în 39 de ani să se prezinte la medicul de familie o dată la trei ani, chiar dacă nu are probleme de sănătate. Apoi, deși cu câteva luni în urmă presa din România făcea valuri cu privire la vizitele prea rare la medic prevăzute în lege, reprezentanții Ministerului Sănătății precizează că noul pachet de bază nu limitează în niciun fel numărul de prezentări la doctor în cazul în care este vorba despre noi probleme de sănătate sau din cauza agravării unora vechi.

Consultații la domiciliu pentru copiii mici

La medicul de familie se vor face mai multe tipuri de consultații. Iată în cele ce urmează ce cuprinde fiecare dintre acestea, potrivit „Pachetului de bază - Medicina de Familie”, realizat de Ministerul Sănătății. Consultațiile preventive pentru copii se acordă de medicul de familie periodic, la externarea din maternitate și la o lună de viață, la domiciliul minorului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 și 36 de luni de viață. De la vârsta de 4 ani până la 18, controalele preventive se fac anual. Medicul urmărește creșterea și dezvoltarea minorului, nutriția, depistarea riscurilor de a dezvolta anumite afecțiuni și luarea măsurilor necesare. Pachetul de bază mai include evaluarea copilului la intrarea la școală și consilierea pentru un stil de viață sănătos, respectiv evitarea consumului de alcool, droguri sau tutun. De asemenea, tot medicul de familie este cel care face vaccinurile prevăzute în schema națională de vaccinări obligatorie pentru copii.

Adultul, vizită la doctor în scop profilactic o dată la trei ani

Adultul sănătos va beneficia de consultații preventive mai complexe decât până în prezent. Toate persoanele mature până în 40 de ani trebuie să se prezinte la medic o dată la trei ani, iar cele peste această vârstă, o dată pe an. De ce o dată la trei ani?, vor întreba mulți. „Dovezile științifice și practica medicală arată că, pentru persoanele tinere sănătoase, riscurile de îmbolnăvire nu se modifică semnificativ într-un interval de trei ani. După acest prag, lucrurile se schimbă...”, arată documentul oficial.

În cadrul acestor consultații cu rol de prevenție intră atât examinarea propriu-zisă, cât și un set de investigații la frecvența recomandată pentru grupa de vârstă și sex. Dacă se constată anumite riscuri, persoana în cauză beneficiază de un alt set de servicii medicale fie pentru tratarea bolii, fie pentru monitorizarea riscului.

Sunt evaluate riscurile de diabet, boli cardiovasculare, BPOC și depresie

În cazul problemelor de sănătate nou-apărute (durere, stare de rău, febră și altele), care nu prezintă urgență, orice persoană asigurată se poate adresa medicului de familie. Acesta efectuează consultul, stabilește un diagnostic și, în funcție de acesta, prescrie un tratament, iar la nevoie îl trimite pe pacient la un specialist din ambulator sau spital.

Se pune accent pe patologia cu impact deosebit în starea de sănătate a populației, cu risc major de invaliditate sau deces. Astfel, sunt evaluate următoarele riscuri: de diabet zaharat tip II, de boli cardiovasculare, boala cronică respiratorie obstructivă (BPOC) și depresie. Consultațiile de monitorizare activă acoperă: depistarea riscului, consiliere și monitorizare, evaluarea inițială mai complexă a cazului nou-depistat în primul trimestru după luarea în evidență, monitorizarea pacientului confirmat, inclusiv prescrierea regulată a medicației, consiliere pentru evitarea complicațiilor și depistarea precoce a acestora.

La 112 sunaţi numai pentru urgenţe

Ori de câte ori intervine o modificare în starea de sănătate, ori de câte ori o persoană se simte rău sau are o suspiciune de boală, aceasta are dreptul să se adreseze medicului de familie, indiferent de vârstă, fiind vorba despre consultații în afara programului de prevenție. Consultația pentru probleme noi de sănătate sau episoade acute nu trebuie confundată cu urgența (stări foarte grave, amenințătoare de viață), pentru care pacientul sună la 112.

Analize şi supraveghere periodică pentru gravide

Gravidele și lehuzele au parte de un tratament special. În cazul primelor e vorba despre un număr de opt vizite prenatale de rutină, plus urmărirea la domiciliu la externarea din maternitate și la patru săptămâni de la naștere. Se vor face consultații, investigații paraclinice și se vor da trimiteri către medicul specialist. De analizele necesare acestor categorii de persoane beneficiază atât femeile asigurate, cât și cele care nu au plătite asigurările.

Bolnavii cu afecțiuni cronice beneficiază de consultații periodice pentru supravegherea evoluției bolii, continuarea terapiei, evaluarea posibilelor complicații, educația privind autoîngrijirea și prescrierea regulată a tratamentului