Main menu

header

467 23 1de Cătălina Tăgârţă

Persoanele interesate de obţinerea permisului de conducere trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru cursurile de şofat. Motivul principal pentru care cele mai multe firme au luat această măsură este schimbarea legislaţiei ce prevede regulile în cadrul şcolilor de şoferi. Mai exact, potrivit Ordinului ministrului Transporturilor numărul 733/2013, autoturismele pe care conduc elevii trebuie să aibă în dotare camere de luat vederi şi sistem GPS.

Filmează atât în interior, cât şi traseul urmat

Ordinul ministrului Transporturilor a fost emis în luna mai, dar instructorilor auto li s-a dat un termen de şase luni pentru a pune totul la punct. De acum înainte, toţi cei care doresc să mai predea „arta” şofatului trebuie, în mod obligatoriu, să respecte noile reguli. Astfel, maşinile cu plăcuţa „Şcoală” trebuie neapărat să fie dotate cu două camere de luat vederi, una care să filmeze în interior, iar cealaltă spre exterior traseul urmat. În al doilea rând, trebuie să aibă sistem de poziţionare globală (GPS). Toate informaţiile înregistrate vor fi stocate pe suport electronic şi păstrate pentru o perioadă de şase luni. Acest lucru se poate dovedi util nu doar în caz de accident, dar şi în situaţia în care un instructor uită să arate elevilor o anumită manevră sau în cazul în care are un comportament necuviincios.

Toţi elevii, înregistraţi într-un Registru Naţional al Cursanţilor

Noile reglementări auto mai arată că, pentru a primi autorizaţii de funcţionare, instructorii trebuie să deţină spaţii adecvate procesului de învăţământ şi să aibă un contract de prestări servicii cu o clinică medicală. Totodată, toţi cursanţii urmează să fie înregistraţi într-un Registru Naţional al Cursanţilor, pentru a împiedica în acest fel examenele date şi luate „pe sub mână” şi, ulterior, prezenţa pe stradă a unor „colegi” care nu cunosc regulile de circulaţie sau care reprezintă un real pericol pentru siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Instructorul nu poate avea mai mult de şapte învăţăcei pe lună

Toate aceste modificări vor duce la o creştere a preţului cursurilor de până la câteva sute de lei, acest lucru fiind motivat de reprezentanţii Şcolilor de Şoferi prin scumpirea pieselor, reviziile tehnice care trebuie realizate periodic sau dotările care au fost adăugate maşinilor „Şcoală”. În plus, se pare că de acum înainte un instructor auto nu poate avea mai mult de şapte cursanţi pe lună, ceea ce îl limitează foarte mult.

Pe de altă parte, persoanele care vor să obţină permisul de conducere de acum încolo e bine să ştie că nu mai pot apela la instructori auto independenţi pentru lecţiile practice, ci doar la şcolile de şoferi.

• Cursul de pregătire teoretică şi practică pentru susţinerea examenului pentru permisul de conducere este valabil un an de la data absolvirii

Bicicliştii şi mopediştii, obligaţi să aibă actul de identitate asupra lor

467 23 2Însă legislaţia nu s-a schimbat doar pentru viitorii participanţi la trafic, ci şi pentru actualii şoferi. Spre exemplu, conform noilor dispoziţii introduse prin Hotărârea de Guvern numărul 480/2013, şoferilor care se deplasează pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 şi A le este interzisă traversarea drumurilor publice pe trecerile destinate pietonilor. În plus, bicicliştii şi mopediştii nu mai au voie să traverseze strada urcaţi în şa, fiind obligaţi, în schimb, să aibă asupra lor un act de identitate. Mai mult, este interzis şi transportul persoanelor în stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindru maxim de 125 centimetri cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW), A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale) şi A (motociclete cu sau fără ataş şi tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW).