Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

E oficial. Românii care vor să renunţe la serviciile furnizorilor de televiziune, telefonie sau internet nu mai sunt obligaţi să plătească despăgubiri. Începând cu luna octombrie, consumatorii pot denunţa în instanţă toate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv ale băncilor, şi au mari şanse de câştig.

Sunt vizate în special companiile de telefonie şi de cablu
După mai multe amânări, statul român a adus, în sfârşit, modificări Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori (implementare a Directivei 93/13/CCE). Mai exact, au fost adăugate două noi articole, 12 şi 13, potrivit cărora Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor pot chema în judecată firmele care utilizează contracte de adeziune ce conţin clauze abuzive. Instanţa poate să dispună încetarea folosirii acestor clauze, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
De efectele unei decizii favorabile ale instanţei ar urma să beneficieze toţi consumatorii afectaţi de practicile abuzive, fără ca aceştia să fie nevoiţi să iniţieze acţiuni separate. E vorba, mai exact, atât despre clienţii companiilor de cablu, cât şi despre cei ai companiilor de telefonie, care şi-au forţat clienţii să semneze contracte ce conţin articole prin care sunt obligaţi să plătească abonamentul pe toată perioada stabilită iniţial, chiar dacă doresc să renunţe la acesta înainte de termen.

Taxa suplimentară de reziliere poate fi contestată
În plus, în multe situaţii, actualele contracte prevăd că utilizatorii sunt obligaţi să suporte şi o taxă suplimentară de reziliere. În aceste condiţii, oamenii aflaţi într-o astfel de situaţie trebuie să facă o plângere la ANPC. Comisarii de la Protecţia Consumatorului o vor analiza, iar dacă plângerea este solidă, vor da în judecată furnizorul. „Dacă judecătorii vor constata existenţa clauzei abuzive, furnizorii vor fi obligaţi să o retragă din toate contractele şi să-i despăgubească pe toţi consumatorii pe acea perioadă”, a declarat Mihai Meiu, director ANPC.

Dacă procesul are succes, câştigă toţi clienţii
De asemenea, românii mai pot ataca şi clauzele abuzive impuse de bănci, cum ar fi comisioanele de risc, de administrare sau cele de genul „Banca îşi rezervă dreptul de a modifica dobânda”. Până nu demult, orice client al unei instituţii financiare care avea un contract de credit ce conţinea clauze abuzive putea acţiona banca în instanţă în nume propriu. În cazul în care acesta avea câştig de cauză, clienţii aceleiaşi bănci care se aflau într-o situaţie asemănătoare nu aveau niciun beneficiu. Noutatea noilor reglementări constă tocmai în faptul că, de acum înainte, pentru eliminarea clauzelor abuzive din contracte vor acţiona ori ANPC, ori asociaţiile de consumatori din care fac parte minimum 3.000 de persoane. Dacă procesul are succes, toate contractele agentului economic respectiv se modifică, susţin specialiştii în domeniu.

ANPC se poate sesiza şi din oficiu
Pe lângă plângerea făcută de clienţi, mai există şi posibilitatea ca ANPC să se sesizeze din oficiu. Acest lucru e posibil întrucât ANPC controlează profesionistul în cauză şi consemnează faptele constatate într-un proces-verbal. Dacă reprezentanţii acestei instituţii constată că au de-a face cu clauze abuzive, ei sesizează tribunalul de la sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, arată actuala lege. ANPC a fost în situaţia de a se judeca pe aceleaşi speţe cu băncile din toată ţara, în cele mai multe cazuri cu succes, în altele având decizii nefavorabile. Pe aceeaşi lege s-au bazat şi alte mii de procese individuale (şi câteva de grup) pornite de clienţii băncilor. Potrivit unor estimări, aceştia au avut câştig de cauză într-un procent ridicat - peste 90%.

• Deşi legea reglementează protecţia consumatorului în cazul contractelor încheiate cu toţi profesioniştii (persoane fizice autorizate sau juridice), de la firmele de telefonie mobilă la cele de cablu, asigurări sau la retailerii de produse electronice, singurii care s-au plâns au fost bancherii

Cele mai frecvente reclamaţii, împotriva băncilor

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, ANPC a primit 6.084 de reclamaţii despre bănci şi instituţii financiare nebancare. Cele mai frecvente aspecte reclamate, la care trebuie să fie atent fiecare utilizator de servicii, au fost: nerespectarea clauzelor contractuale; neînscrierea în contractul de credit a tuturor comisioanelor; redactarea contractelor într-o formă necorespunzătoare; existenţa clauzelor abuzive; perceperea de comision de risc; neînchiderea conturilor solicitate; informare incompletă şi/sau incorectă; eliberare de card cu întârziere; blocare cont; modificare dată de plată scadentă; neeliberare document de stingere a obligaţiilor de plată; neeliberare grafic de rambursare; lipsa unei copii a contractului; refuz reeşalonare; mărire rată lunară de credit; popriri abuzive pe salariu/pensie; funcţionare defectuoasă a ATM-urilor; neacceptare monede la plata facturii la ghişeu sau tratament preferenţial la ghişeu pentru clienţii băncii faţă de nonclienţi.