Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Robinetul de la calorifer este deschis la maximum, contorul de la gaze se învârte non-stop, iar căldura tot nu se păstrează în casă? În acest caz ar fi bine să luaţi măsuri încă de pe acum dacă nu vreţi ca factura la întreţinere să fie foarte mare la iarnă, iar dumneavoastră să îngheţaţi în casă.

Astupaţi găurile din pereţi
Înainte de toate, cercetaţi fiecare colţişor din casă şi vedeţi ce este în neregulă. După ce faceţi un „inventar” al problemelor şi verificaţi suma de care dispuneţi pentru reparaţii, hotărâţi-vă dacă vă permiteţi să apelaţi la un meseriaş. În caz contrar, mergeţi şi cumpăraţi materialele necesare şi, cu ajutorul instrumentelor pe care le aveţi şi al unor vecini pricepuţi începeţi să puneţi lucrurile la punct până nu se răceşte şi mai rău vremea. Fie că locuiţi la casă sau la ultimul etaj din bloc, e necesar să verificaţi şi acoperişul. Dacă e deteriorat, acesta fie trebuie înlocuit cu unul nou, fie „cârpit”. Nu neglijaţi nici terasa. Ar fi bine dacă aţi monta un strat termoizolant de calitate, iar în cazul în care există crăpături puteţi folosi spumă poliuretanică sau silicon pentru a le astupa. Acest lucru e valabil şi pentru spaţiul rămas lângă prizele şi întrerupătoarele amplasate pe pereţii exteriori sau chiar lângă furtunul de la aerul condiţionat.

Montaţi tavan fals
Dacă balconul este închis, chiar şi cu geamuri normale, e bine să-i puneţi draperii groase, de culoare deschisă, deoarece acestea vor împiedica aerul rece să treacă în încăpere. Acestea pot costa în jur de 100-150 de lei, însă le cumpăraţi o singură dată. În plus, gândiţi-vă că, dacă pierdeţi căldura din casă în mod constant, veţi scoate din buzunar mult mai mulţi bani toată iarna.
În ceea ce priveşte tavanul, dacă e prea sus ar fi bine să vorbiţi cu un meseriaş sau să vă documentaţi singuri despre cum puteţi monta unul fals, din rigips. Ideal e să-l puneţi mult mai jos decât pe cel iniţial şi să-l izolaţi bine. Astfel, încăperea va fi mai uşor de încălzit. Pentru a păstra mai mult timp aerul cald puteţi dubla şi pereţii cu rigips. Acesta e foarte uşor de montat, iar instrucţiunile de care aveţi nevoie le puteţi lua chiar de la magazinul de unde-l cumpăraţi.

Apelaţi la sulurile textile, împotriva curenţilor de aer
Ferestrele şi uşile vechi ar fi bine să fie înlocuite cu unele termoizolante, gen termopan. În cazul în care nu aveţi suficienţi bănuţi, izolaţi-le pe cele deja existente. Bureţii adezivi sunt cei mai ieftini şi cei mai eficienţi în acest sens, iar procedeul nu e deloc complicat. Aveţi grijă ca înainte de a lipi banda să ştergeţi cu atenţie geamurile şi uşile! De asemenea, pentru a astupa găurile sau eventualele fisuri de pe rame puteţi folosi şi chit sau silicon (preţul unei cutii variază între 6 şi 10 lei, iar al uneia cu silicon, între 15 şi 20 de lei).
Puteţi cumpăra sau confecţiona singuri şi un sul textil (numit popular şarpe sau burlan), pe care să-l amplasaţi între ferestre sau uşi, în dreptul pragului. Acesta va împiedica astfel curenţii de aer reci să intre în camere. În ceea ce priveşte podeaua, mai ales în baie şi în bucătărie, unde aveţi gresie şi faianţă, ar fi bine să puneţi câte un covor pufos, din lână sau din blană. Lâna, spre exemplu, are proprietăţi termoizolante excelente. De asemenea, puteţi folosi şi sistemul de încălzire prin pardoseală. Acesta are la bază pompe de căldură, panouri solare sau surse de căldură cu consum redus de energie, de până la 30%.

Nu blocaţi caloriferele cu mobilă!
Mutaţi orice piesă de mobilier din dreptul caloriferelor, pentru a le lăsa să emane căldură în toată camera. Şi draperiile groase trebuie îndepărtate din dreptul elemenţilor calzi. În plus, trebuie să verificaţi ţevile foarte atent, să nu existe scurgeri, mai ales dacă aveţi repartitoare, altfel veţi înregistra şi plăti mai mult decât consumaţi şi nici cald nu va fi în casă. Vopsiţi cel puţin o dată pe an caloriferele, deoarece vopseaua combate coroziunile şi reduce riscul de apariţie a fisurilor. O cutie cu vopsea specială costă în jur de 20 de lei. Acelaşi lucru e valabil şi pentru ferestrele sau uşile clasice, din lemn, care trebuie vopsite sau lăcuite periodic, astfel încât lemnul să nu se deterioreze.
În cazul în care casa dumneavoastră are vedere la soare ridicaţi jaluzelele şi lăsaţi soarele să intre în casă, să vă încălzească. Oricât vi s-ar părea că e un soare cu dinţi, tot e mai bine decât fără el, pentru că întunericul atrage răcoarea.
Dacă veţi ţine cont de toate aceste sfaturi, factura la căldură poate fi cu până la 20%-30% mai mică, iar confortul termic va fi acela pe care-l stabiliţi dumneavoastră.

Obloanele de lemn la ferestre ţin adăpost

Dacă aveţi uşă clasică la intrare o puteţi capitona cu lână ori cu material sintetic. Pentru ferestrele expuse la frig există varianta obloanelor din lemn, montate pe exterior, care ţin adăpost. Acestea sunt foarte utile în iernile geroase.

- În cazul în care v-aţi montat tâmplărie PVC e bine să aerisiţi zilnic încăperile, cel puţin cinci minute. În caz contrar, este posibil să vă pricopsiţi cu igrasie.