Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Vremea rece a început deja să ne dea bătăi de cap, aşa că e necesar să scoatem de la naftalină hainele şi încălţămintea toamnă-iarnă. E bine să ştiţi că bluzele, pantalonii şi chiar puloverele uitate prin şifonier pot fi recondiţionate cu cheltuieli minime, fără a fi astfel nevoie să daţi banii pe altele noi. Pentru asta aveţi nevoie doar de un ac, aţă, nasturi cât mai coloraţi, eventual nişte panglicuţe şi puţină imaginaţie.

Croşetaţi-vă singuri pulovere şi veste
În primul rând, luaţi fiecare haină din şifonier şi probaţi-o. Unele poate au intrat la apă şi e nevoie să le mai daţi drumul, iar pe altele poate trebuie să le strâmtaţi. De asemenea, puneţi deoparte articolele vestimentare care nu mai sunt la modă, pentru ca apoi să încercaţi să le „readuceţi la viaţă”. Dacă nu staţi prea bine la capitolul imaginaţie, daţi o tură prin magazine, să vedeţi ce se poartă şi apoi încercaţi să „recondiţionaţi” garderoba. Acum e la modă patchworkul, adică peticele luate din diverse materiale sau haine mai vechi şi puse pe altele, pentru a le da din nou viaţă. În plus, au început să se poarte iar puloverele, vestele cât mai colorate şi rochiţele croşetate, aşa că, dacă vă pricepeţi să lucraţi de mână, ar fi cazul să vă apucaţi de treabă. Avantajul constă în faptul că articolele făcute de dumneavoastră vor fi personalizate, unicate şi mult mai ieftine. Puteţi croşeta sau cumpăra şi curele de mai multe culori, pe care le veţi folosi de fiecare dată la alt obiect vestimentar şi astfel veţi da impresia că purtaţi mereu altă ţinută.

Schimbaţi nasturii cu unii mai haioşi
Şi eşarfele vă pot fi de ajutor. Acestea pot fi cusute în jurul gulerului unei rochii, pentru a-i da un plus de eleganţă, sau pot fi purtate în loc de curea, la blugi ori pantaloni. Tricourile vechi, simple, le puteţi curăţa şi duce la inscripţionat. Astfel, acestea se vor transforma în haine noi, cu mesaje interesante, cu doar 10-20 de lei, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate din preţul unui tricou nou. Puteţi readuce la viaţă şi cămăşile dacă veţi cumpăra nasturi haioşi, coloraţi, eventual cu diverse figurine şi să-i înlocuiţi pe cei vechi. Şi mărgelele pe care le găsiţi prin sertarul vechi al bunicii vă pot fi de ajutor. Prindeţi biluţele colorate pe bluze ori rochiţe, astfel încât să faceţi diverse forme: o floare, o inimă, o stea sau orice altceva vă trece prin cap. Puteţi face însemne chiar şi pe cravate, cu un simplu ac şi aţă. De cealaltă parte, unele lucruri pot fi „eliberate” de brizbrizuri, de mărgele, funde sau şireturi demodate.

Hainele făcute pe comandă sunt mai ieftine
În cazul doamnelor, mai există şi varianta fustelor şi rochiţelor, care se pot scurta sau lungi cu anumite volănaşe şi se vor „transforma” astfel în obiecte vestimentare noi. Dacă nu vă pricepeţi deloc la lucrul manual puteţi apela la un croitor de cartier, pentru că aceştia au tarife mai mici. Indiferent că aveţi de înlocuit un fermoar, de pus un volănaş la o rochie sau de scurtat un palton, veţi ieşi mult mai ieftin decât dacă aţi renunţa la aceste haine vechi şi aţi cumpăra altele noi. Modificările pot costa între 10 şi 50 de lei, pe când achiziţionarea unor produse noi poate trece lejer de 100 de lei. Rochiile de ocazie, de asemenea, e mai avantajos să le faceţi pe comandă, din materiale găsite prin casă, deoarece veţi plăti croitoresei în jur de 100 de lei, în timp ce în magazin, un model asemănător poate costa şi 200-300 de lei, deci de două-trei ori mai mult. De asemenea, din haine ori materiale găsite pe la bunica prin şifonier vă puteţi face şi genţi care sunt acum foarte la modă. În vremuri de criză, renunţaţi la obiceiul de a arunca perechea de ciorapi imediat cum s-a dus un ochi, şi puneţi mai bine mâna pe aţă şi pe ac pentru a-i coase.

Şepci şi încălţări vechi... ca noi
În ceea ce priveşte curăţatul paltoanelor, spre exemplu, puteţi face această operaţiune singuri acasă şi astfel veţi economisi banii pe care urma să-i daţi la spălătorie. Dacă aveţi o geacă de piele care e zgâriată sau „ştearsă” o puteţi reface, de asemenea, în confortul propriei case, folosind vopsele speciale.
Recondiţionaţi şi şepcile, îmbrăcându-le în alt material, desenându-le cu carioci sau, în cazul fetelor, aplicând paiete. Refacerea e valabilă şi în cazul pantofilor. În loc să-i aruncaţi şi să cumpăraţi o pereche nouă de cizme, spre exemplu, care costă în jur de 100-200 de lei, mai bine daţi 10 lei şi le puneţi flec sau le lipiţi pe cele pe care le aveţi deja. Pentru pantofii de sport, e indicat să luaţi şireturi de mai multe culori, pe care le puteţi schimba în funcţie de costumaţie. Acum sunt la modă încălţările cu tot felul de şnururi, fundiţe şi alte accesorii. În funcţie de preferinţe, puteţi da jos aceste „brizbrizuri” sau să puneţi unele acolo unde nu sunt, în funcţie de imaginaţie.

Împrospătaţi pantofii cu apă şi cu oţet

Încălţărilor din piele le puteţi da luciu fie cu o soluţie specială, fie cu albuş de ou bine bătut sau cu partea interioară a unei coji de banană. Aceste trucuri funcţionează şi în cazul încălţărilor din imitaţie de piele. Atenţie însă, pe acestea din urmă nu le spălaţi cu apă din abundenţă, pentru că e posibil să se deformeze şi să prindă un miros neplăcut. Încălţările din piele întoarsă se pot şterge cu apă şi oţet sau săpun, iar pantofii din material textil pot fi curăţaţi fără probleme la maşina de spălat.

- Acoperiţi micile imperfecţiuni (găurele, pete şi altele) folosindu-vă imaginaţia. Lipiţi sau coaseţi peste ele un mesaj, o steluţă, un fluture, orice.